Zlom proksimalne falange IV. prsta
Pozdravljeni,
vceraj sem si zlomila cetrti prst na levi nogi, ker sem se zaletela v vrata. Prav tako sem sredi rehabilitacije protruzije diska L5-S1 – sem ze v fitnesu 2x tedensko in hodim cca 12.000 korakov na dan, kar mi zelo pomaga..
Sedaj pa se je zgodilo tole – in sedaj ne vem kako naj hodim, koliko naj mirujem, lahko hodim z berglami, ali morda kupim trd cevelj za stopalo””?
Zelo me je strah, da se mi bo zaradi tega poslabsalo stanje s hrbtenico, ki se je koncno toliko izboljsalo.
Lepo prosim za nasvete glede poskodbe!
Hvala!
Spoštovani,
žal mi je, da ste se poškodovali, ravno ko vam je že šlo na bolje.
Predvidevam, da ste bili na urgenci in je bilo opravljeno RTG slikanje: običajno takšne zlome zdravimo z relativnim počitkom, čevljem s tršim podplatom in imobilizacija 4. prsta na 3. prst – tako bi se naj dosegla stabilizacija – prihajalo bi naj do manj premikov, s tem do manj bolečine, kost se bolj stabilno zaraste. V praksi vsak najde svojo rešitev, tako da je čim manj bolečin. Ravnajte se po svojem občutku. Celjenje kosti traja 4-6 tednov.
Upam, da so bolečine že nekoliko pojenjale. Priporočeno je tudi hlajenje s hladnimi oblogami večkrat dnevno in dvig noge, da se prepreči oteklina.
Vse dobro!