Zlom pete
LP
Aprila letos sem si zlomil peto ki je bla pri operaciji v UKC MB
učvrščena z vijaki ploščicami in žico.Po končani rehabilitaciji in terapijah me je kirurg naročil na pregled in razgovor ćez 1 leto glede odstranitve učvrščenega materijala.
Zanima me če je obvezno treba to odstranit po enem letu oziroma kak se to glede na željo pacienta …..
Sicer so še redne bolečine ob slabem vremenu in ob hitri hoji tek so mi odsvetovali vsaj do konc tega leta.
Hvala za vse nasvete in odgovore
Spoštovani,
praviloma se osteosintetski material odstranjuje, zlasti pri mlajših bolnikih. Teoretično gre za (sicer zelo majhne) možnosti vnetja in kancerogenosti-ker je pač tujek. Bolj praktičen razlog je možnost še kakšne poškodbe pete (mlajši, aktiven, že poškodoval peto), takrat pa je stari material predvsem v napoto in ga je zelo težko odstraniti.
Če nimate kakega večjega osebnega razloga priporočam, da upoštevate zdavnikova priporočila. Sam poseg odstranitve je bistveno manj naporen za vas kot zdravljenje po zlomu.
Brez vaše privolitve nihče ne bo odstranjeval tega materiala.
Lep pozdrav
Spoštovani !
Telo običajno dobro sprejme ploščice in vijake. Nevarnost so omajanja in infekt, kar pa je relativno redko.(nobenega si seveda ne želimo) Tromboza ni posledica osteosintetskega materiala ampak zamašitev ven ( npr. dolgotrajen poseg, velika oteklina,….). Informacije o možnostih zapletov in verjetnosti pri vašem možu vam bo veliko bolj realno in konkretno lahko predstavil operater.
Na splošno pa je glede prognoze bolj pomembno, če in koliko so bili poškodovani sklepi v katerih je udeležana petnica. Spet- operater je tisti na katerega se morate obrniti.
Lep pozdrav