Najdi forum

Živjo!

Semle pišem zato, ker ne pričakujem odgovora strokovnjaka, ampak izkušnjo kakega sotrpina.

Pred enim mesecem sem zlomila levo nadlahtnico, tudi rama je bila izpahnjena. Bila sem operirana, vstavili so mi 9 vijakov in ploščico. Pred odpustom so me naučili nekaj osnovnih razgibalnih vaj, ostalo sledi po 1. septembru, ko imam kontrolo.

Zoprno je, ker ne vem točno, koliko tega razgibavanja je preveč ali premalo. Okej, na odpustnici piše 2 do 3 dnevno nežno razgibavanje, ampak prvi teden se verjetno razlikuje od 4. tedna? Poleg tega mi tiste nihajne vaje čisto nič ne pašejo, ves čas imam občutek, da mi bo rama skočila iz sklepa… Občutek imam tudi, da mi roka zdaj bolj nagaja kot po dveh tednih. V predelu, kjer je zlomljena, me neprestano nekaj tišči, zbada, zateguje… Ne toliko, da bi morala vzeti analgetik, pa vseeno toliko, da me skrbi. Bi morala zagnati paniko ali je to normalno? Bi morala več počivati? Od začetka sem res precej ležala, zdaj pa sem v glavnem ves dan pokonci, roko imam ves čas v ruti (tako kot so mi naročili), vendar z drugo roko ves čas kaj počnem – pač vse, kar se da početi z eno roko. Nimam pojma, ali z gibanjem pretiravam, ali je to prav.

Nikogar s tako izkušnjo ne poznam, da bi vprašala, zato se obračam na vas, forumovce. Vesela bom kakršnih koli izkušenj, preden začnem spraševati dohtarje in medicinske sestre.
Vnaprej hvala za odgovore!
Maja

Imel sem zlomljeno podlahtnico, dobil sem nekaj šravfov in ploščico, sklepi pa niso bili poškodovani. Fizioterapije nisem imel tako sem si roko razgibaval sam. Razgibaval sem po občutku, tako do bolečine in še malce dlje. Bolj kot sem bil ogret boljše je bilo razgibavanje. Teden dni po operaciji sem bil že v službi, 14 dni po operaciji pa sem že pridno tekel, 3 tedne po tem pa so mi odstranili “klamfe”.
Danes imam roko gibljivo kot pred zlomom, na zlom pa me spominja samo brazgotina. Drugih težav nimam, razen pri odbojki, če dobim žogo v ta predel začutim šravfe.

Hvala, axl.
Jaz sem zlomila nadlahtnico, kar je precej težja poškodba, poleg tega sem imela tudi izpahnjeno ramo. Super, da si se tako hitro popravil, lahko si samo vesel. Pri meni bo trajalo še en lep čas…
Lep pozdrav in srečno!

Verjetno je mišljeno rahlo razgibavanje v tem smislu, da se ohrani gibljivost, resno pa boš začela delati šele pri fizioterapiji. Imela sem spiralni zlom obeh spodnjih kosti roke, tudi vstavitev ploščice. Par dni sem imela longeto od zapestja do ramena in takrat mi je bilo naročeno, da moram razgibavat ramo, sklepi zelo hitro zakrnijo.
Z razgibavanjem roke pa sem lahko pričela takoj po operaciji, kolikor je bilo možno, za kaj resnega pa so bile bolečine prvi mesec prehude. Predvsem sem bolj migala s prsti, da ne bi bilo potem potrebno razgibavati še njih in da je pospešilo prekrvavitev, ter zmanjšalo oteklino. Vleklo te bo pa verjetno še precej časa, predvidevam, da zaradi notranjih brazgotin, boš morala masirati.
Kot pravim, za kaj več počakaj na navodila fizioterapevta, da si ne boš nakopala še dodatnih težav.

Hvala za odgovor!
Prste sem tudi jaz razgibavala ves čas, prav tako ramo, komolec… Vse, kar sem delala, je bilo bolj nežno in tudi zdaj, ko že hodim na fizioterapijo (bila sem šele trikrat), se ne dogaja še nič jaj intenzivnega. Samo asistirane vaje. Delam jih tudi doma. Morala bi jih 3x dnevno, a kaj, ko me roka popoldne in proti večeru boli kljub tableti… Počasi gre.

New Report

Close