zlom kolka- odstranitev vijakov
Spoštovani!
Pred 7 meseci sem si pri padcu s kolesom zlomila kolk (vrat), ki je bil učvrščen s tremi vijaki. Do pred 10 dnevi sem bila na breglah, sedaj pa pričnem s “šolo hoje”, saj precej šepam. Vmes kake posebne terapije nisem imela, vadila sem le na sobnem kolesu (brez upora) ter sama delala neke vaje za gibljivost kolka.
Prosim za razlago, kaj konkretno pomeni “šola hoje” in kakšnje dejavnosti se še priporočajo poleg tega. Sedaj samo hodim zunaj (kratke razdalje, ker so še prisotne bolečnine v kolku in kolenu). Omejena je še gibljivost v stran, počep ipd. Stara sem 52 let, vendar sem bila pred zlomom precej aktivna (hoja v hribe, kolesarjenje itd).
Dodatno pa me zanima še, kako je po operaciji odstranitve vijakov, ki jo imam čez dva meseca. Kako dolgo bodo potrebne kake omejitve in če, katere? Ali se priporočajo bergle, kako dolgo? Je spet potrebno povijanje nog? Ali bo spet potreben bolniško stalež in če, kako dolgo? Ali lahko grem en mesec po posegu na potovanje, kjer bo vključeno tudi več hoje (ogledi mest ipd). Imam tudi začetno osteoporozo (-2,5).
Se opravičujem, ker imam toliko vprašanj, vendar imajo zdravniki ponavadi tako gužvo, da vseh vprašanj enostavno ne moreš izpostaviti, pa te potem mučijo doma…
Najlepša hvala za odgovor!
Pozdravljeni,
šola hoje zajema aktivnosti, ki se nanašajo na ponovno vzpostavitev kar se da optimalnega koraka, saj je ustrezna biomehanika hoje zelo pomembna za dolgotrajen uspeh po operaciji. Bolnika učijo predvsem postopnega prehoda iz opore na na breglah v samostojno hojo, ter pravilno uporabo le-teh v smislu ustrezne prerazporeditve sil (lastna teža/bergle). Uči se pravilne dolžine, frekvence koraka in postavitve stopal na tla.
Spomnim se, da je v neki raziskavi na ljudeh starih 77 let, po 12 tednih poškodovano nogo lahko obremenilo z 87% lastne telesne teže. Starost je omejitveni dejavnik, kajti, starejši ljudi imajo slabšo koordinacijo, ravnotežje in mišično moč, kar direktno vpliva na hitrost rehabilitacije. Odgovora na vprašanje “kdaj boste lahko spet normalno hodili” vam žal ne morem dati, saj je poleg zgornjega to odvisno od psihofizičnega stanja pred poškodbo. Pomembni cilji so sedaj vzpostavitev kar se da dobre gibljivosti sklepa ter povrnitev izgubljene moči mišic, ki so pomembne za stabilizacijo kolka. Svetujem da se zaradi osteoporoze izogibate gibom, ki povzročajo nenadno veliko silo v kolku (npr.:hitra hoja po stopnicah, nenadno blokiranje gibanja z poskodovano nogom poskoki). Gled vprasanj o potovanju, bolniski in povijanju, vam tezko pomagam, ker so velike individualne razlike med ljudmi. Na slednje vam bo odgovoril ortoped.
Dobro bi bilo, da se posvetujete glede zdravljenja osteoporoze, saj je nizka kostna gostota lahko vzrok za zlome. Koritsna je redukcija telesne teže. ce je le-ta previsoka.
Želim vam uspešno rehabilitacijo.
Forum je zaprt za komentiranje.