Najdi forum

zlom in izpah komolca

Pozdravljeni,

stara sem 46 let, pred dobrim mesecem sem padla na levi komolec in si ga precej hudo poškodovala. Poškodba je v smislu nesrečnega triasa, operirana sem bila 2. dan po poškodbi na podlagi CT-ja takoj naslednji dan po poškodbi (izvid: Multifragmentarna intraartikularna fraktura glavice raduisa v anteriornem delu, z manjšo intraartikularno stopničasto deformacijo (do 2 mm).  Multifragmentarna fraktura processus coronoideusa ulne, s pomikom obeh odlomkov kranialno (do 2 cm). V ostalem je prikazan skelet primeren.).

Opravljeni so bili odprta naravnava zloma glave koželjnice z osteosintezo (notranjo učvrstitvijo), odprta naravnava zloma olekranona z osteosintezo (notranjo učvrstitvijo) in odprta naravnava izpaha komolca z notranjo učrvstitvijo.

Na kontroli prejšnji teden sem prejela izvid, kjer piše: Rane so zacelile p.p., nekaj zadebelitve je proksimalno na podlakti, zaostaja skrajna supinacija, fleksijo zmore do 100, ekstenzijo do -20, distalno otekline ni, s prsti normalno giba. Nevrološke simptomatike ne navaja. Navaja še bolečine v predelu zapestja, kjer je klinično pobolevanje z volarne strani nad tetivami, distalni radius ali predel radiokarpalno nista občutljiva.

RTG levi komolec, levo zapestje: na levem zapestju ni videti poškodbenih sprememb, na levem komolcu stanje po osteosintezi, položaj je dober. Svetujem FTH.

Z nalogom pridem pri fizioterapiji na vrsto šele konec novembra, kar se mi zdi zelo zelo pozno, zato sem se dogovorila pri zasebnikih, da čimprej začnem z razgibavanjem – dobila sem 1xtedenske obravnave pri dveh različnih fizioterapevtih, prejšnji teden sem bila prvič in so mi roko poravnali za nekaj stopinj (vidna razlika). Najbolj me trenutno skrbi krčenje komolca k sebi, ki je res zelo omejeno.

Zanima me, če obiščem dva različna fizioterapevta 2x na teden (dokler ne pridem z nalogom na vrsto), a si lahko s tem škodujem?

Hkrati bi prosila še za Vaše mnenje, glede rehabilitacije – koliko časa je običajno potrebnega, da se taka poškodba pozdravi? Ali bo roka občutno v slabšem stanju? A jo lahko pripeljem do stanja (vsaj približno) kot pred poškodbo? Glede na to, da mi treh vijakov ne bodo odstranili, kakšne težave imam lahko v kasnejših letih?

Kirurg mi je sicer vse lepo razložil, vendar so se mi pojavila še številna vprašanja po že opravljenem kontrolnem pregledu.

Hvala za Vaš čas in odgovore,

lep dan.

Pozdravljeni,

Zanima me, če obiščem dva različna fizioterapevta 2x na teden (dokler ne pridem z nalogom na vrsto), a si lahko s tem škodujem? Po poškodbah komolca je zgodnja in intenzivna fizioterapija zelo pomembna! Priporočam, da vztrajate pri obeh.

Hkrati bi prosila še za Vaše mnenje, glede rehabilitacije – koliko časa je običajno potrebnega, da se taka poškodba pozdravi?  Običajno 4 do 6 mesecev.

Ali bo roka občutno v slabšem stanju? A jo lahko pripeljem do stanja (vsaj približno) kot pred poškodbo? Zelo verjetno bo v slabšem stanju, kot pred poškodbo, bo pa stanje v veliki meri odvisno od intenzivnosti (in uspešnosti) razgibavanja na fizioterapiji ter doma. Zelo verjetno bo posledica poškodbe vsaj zgodnejša obraba sklepa.

Glede na to, da mi treh vijakov ne bodo odstranili, kakšne težave imam lahko v kasnejših letih? Zelo verjetno nikakršnih.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close