Najdi forum

Pozdravljeni

Dne 6.8.2023 sem si na morju izpahnil gleženj, ki se je po tretjem poskoku po drugi nogi vrnil v sklep. V bolnišnici v Zadru so mi postavili diagnozo S82.5 Prijelom medijalnog maleola. Po konzervativnem zdravljenju v UKC MB, kjer so me zdravili za abrupcijo vršička fibule in zlom v področju medialnega maleola, sem dne 6.9.2023 dobil dovoljenje zdravnika za odstranitev škornja Walker in polno obremenitev gležnja. Takoj naslednji dan se pričel s samoplačniškimi FT, kjer sem si povrnil skoraj popolno gibljivost gležnja. Po končanih rednih FT sem imel ponovno kontrolo pri travmatologu, ki pa ke je zaradi močnega zbadanja v gležnju pri hoji in težki hoji po stopnicah navzdol napotil na MR gležnja.

Pri ponovnem pregledu travmatologa sem dobil čisto druga navodila, sa noge ne smem preveč obremenjevati zaradi vnetja sklepa. Saj je MR gležnja pokazal sledeče:

Izvid:

Klinično vprašanje :zlom desnega gležnja- osteohondralni fragment

Napotna diagnoza:S826 Zlom zunanjega maleola

MR desnega gležnja v standardnih ravninah in sekvencah:

Srednje veliki izliv v ATC. Tibiofibularna sindezmoza je primerno široka brez diastaze. V lateralnem delu kupole talusa vidna plitvejša osteohondralna lezija- majhna impresija kostnine s krajšo fisuro in obsežnim edemom okolne kostnine ter stanjšanim hrustancem (premera 5 mm) in globine 1-2 mm. Brez znakov nestabilnosti kostnega fragmenta. Majhen edem subhondralne kostnine na strani tibije. Manjši edem deltoidnega ligamenta medialno z majhnimi brazgotinami, brez večjega defekta. Edem mehkih tkiv v področju pod lateralnim maleolom. LTFA in kalkaneofibularni ligament se slabše diferencirata – stanje po distenziji in vsaj parcialni rupturi.

Večjih tekočinskih omejenih kolekcij ni. Drobne subhondralne ciste posteriornega subtalarnega sklepa z manjšim izlivom. Ostali tarzalni sklepi so brez izliva ali postrabmatskih sprememb.

Narastišče Ahilove tetive in plantarne fascije je ohranjeno, brez edema. Entezopatija narastišča plantarne fascije, kronične spremembe. Fleksorne in ekstenzorne tetive so ohranjene kontinuitete, brez izliva v tetivnih ovojnicah. Peronealni tetivi sta primerni.

Za vaše mnenje in razlago se vam vnaprej najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Samo

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo od nepravilnosti srednje veliko prekomerne tekočine v zgornjem skočnem sklepu, plitvo hrustančno kostno poškodbo začenega zunanjega dela skočnice z obsežno oteklino slednje in s stanjšanim sklepnim hrustancem. Navajajo tudi majhno oteklino podhrustančne kosti v končnem delu golenice ter oteklino mehkih tkiv v področju pod zunanjim gležnjem, kjer sta slabše vidna sprednja vez med skočnico in mečnico ter vez med petnico in mečnico (sicer najpogosteje poškodovani vezi pri poškodbah gležnja).

Do nadaljnjega odsvetujem velike in sunkovite obremenitve gležnja (tek, skoke, hojo po neravnem, predvsem navzdol, dvigovanja in prenašanja bremen). Priporočam fizioterapijo, predvsem dve obliki obsevanja – Tecar in/ali magnet, ki pospešujeta zdravljenje takšnih poškodb.

Priporočam opraviti novo slikanje gležnja 6 mesecev po slikanju, katerega izvid ste mi posredovali, nato pa pregled s posnetki ter izvidom novega in predhodnega slikanja.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close