Najdi forum

Spoštovani
januarja 2010 sem imela trojni zlom desnega gležnja, letos so mi odstranili oba vijaka in ploščico na golenici, saj mi je noga ves čas otekala in bolela. Lani sem imela preko 30 fizioterapij. Po odstranitvi vijakov je gleženj spet manj gibljiv, oteklina je sicer splahnela, če hodim brez bergel pa čutim bolečine. Šive so mi odstranili prejšnji teden. Zanima me ali priporočate ponovno kakšno fizioterapijo ali zadošča samo normalno gibanje in razgibavanje gležnja v masažni kadi. Ob odhodu iz UKC mi je sicer zdravnik dejal da bo napisal fizioterapijo, vendar je na odpustnem pismu ni. Lahko zaprosim svojega osebnega zdravnika če je potrebno. Prosim za vaše mnenje. In še – v kakšnem času se lahko začne nogo normalno obremenjevati po odstranitvi vijakov, da ni kakih težav. Najlepša hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav

nogo sedaj lahko že polno obremenite. Fizioterapija sedaj verjetno nima nekega smisla. V primeru vztrajanja težav svetujem pregled, da se ugotovi vzrok le teh.

LP, Uroš Dobnikar

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,
po odstranitvi vijakov in ploščice po trojnem zlomu gležnja sem uspela dobiti fizioterapijo (10 vaj in 10 magnet). Poleg tega delam na razgibavanju gležnja tudi doma in s hojo (po ravnem terenu, vendar ugotavljam, da se mesec in pol po operaciji stanje ne izboljšuje. Še vedno imam težave:
– občutek “trde” pete
– težave pri hoji navzdol po stopnicah (ker ne morem dovolj pokrčiti noge del koraka praktično skočim)
– oslabele mišice na celi nogi, kjer je bil zlom
– nestabilno poškodovano nogo (na FTH delam na vajah na blazini za ravnotežje, vendar le kratek čas, zato razmišljam , da bi bilo najbolje da jo kupim za domačo vadbo)
– zaradi nesigurnosti v poškodovani nogi in nezmožnosti “polnega” normalnega koraka me začenja boleti že koleno, v križu in kolku .
Na FTH mi na moje vprašanje ali se bo stanje sploh kdaj popravilo tako, kot je bilo pred poškodbo, pravijo, da je moj primer zloma težak, da najbolje ve lečeči zdravnik , da se mi je očitno v vsem tem času spremenil “vzorec” hoje in imam zato težave… Imam občutek, da mi nihče ne pove ali pa se res ne ve ali bo noga še kdaj kot je bila. Moram reči, da me vse skupaj vedno bolj “moti” pri čisto enostavnih stvareh – hoja, ne morem v počep, ne morem delati osnovnih vadbenih vaj, da o kakih drugih aktivnostih sploh ne smem pomisliti (tek, ples…). Menda se mi je “skrčila” ahilova tetiva na mestu kjer se začne oz.je vraščena. Se opravičujem za dolgo pojasnilo, ampak po več kot enem letu po zlomu , odstranitvi kovinskih vijakov…več kot 40 terapijah bi res pričakovala da bo stanje boljše kot je. Naj omenim, da hodim vsaj enkrat tedensko tudi na plavanje in doma namakam nogo v masažni kadi.
Prosim vas za odkrit odgovor:
1. ali lahko pričakujem izboljšanje stanja, da bo noga gibljiva kot je bila pred poškodbo in
2. ali mi lahko predlagate še kakšno drugo terapijo za izboljšanje stanja.
Za vaš odgovor se vam res najlepše zahvaljujem. Pa še starost sem pozabila – 53 let, verjetno tudi to vpliva na čas celjenja…
Hvala lepa in lepo pozdravljeni.

IRENE:

Vzrokov za vaše težave je lahko več:
– slaba pooperativna rehabilitacija (zato imate atrofijo mišic in verjetno slabo razvito propriocepcijo v sklepu)

– Pri zlomu gležnje se poleg kosti lahko poškodujejo tudi druge sklepne strukture (npr. hrustanec), kar kasneje povzroča težave. Tega na navadnih rentgenskih posnetkih ne vidimo. Osteosintetski material, ki so vam ga že odstranili, le redko povzroča težave.

– sprememba oblike in/ali strukture kosti v sklepu. Zlom se lahko kljub operaciji zaraste v neugodnem položaju, lahko pride do deformacij.

Vaš konkretni primer bi težko kar tako ocenjeval. Potrebna je primerna diagnostika, da se ugotovi vzrok vaših težav.

LP,

Uroš Dobnikar

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close