Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo zlom fibule

zlom fibule

Spoštovani!
Sin je star 13 let.Na treningu odbojke si je 15.januarja zlomil nogo.Diagnoza je bila epiphysiolysis epiph.distalis fibule dex angulata.Sedem tednov je imel nehodilni gips,ki smo ga odstranili 3.3.2008.Predpisali nam niso nobene fizioterapije,zato sem ga vozila h klubskemu fizioterapevtu,da mu je razgibal gleženj.Ker dobivam zelo različne informacije o tem,kdaj lahko začne fant ponovno trenirati,me zanima tudi vaše mnenje.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,Judita.

Gre za poškodbo zunanjenga gležnja, ki je verjetno nastala po pristanku na eno nogo. V takšnih situacijah pristane igralec ali na nogo nasprotnega igralca ali na nogo soigralca. Tretja možnost je, da je nasprotni korektor šel čez črto in pristal na njegovo nogo po bloku. Terapija, ki je bila dana je edina mogoča, ko gre za zlom, je pa napačno zdravljenje po odstranitvi mavca. Potrebna je FTH v smislu povečanja gibljivosti gležnja v smeri dorzalne in tudi plantarne fleksije. Po dosegu normalne gibljivost je ptorebno pozornost preusmeriti na krepitev mišic goleni zlasti dorzalnih fleksorjev in evertorjev stopala. Vsekakor znotraj 1 meseca po odstranitvi mavca odsvetujem pričetek treningov. Najbolj varna vrnitev v polni trenažni in nato tekmovalni ritem bo 12 tednov po odstranitvi mavca, saj tolika časa potrebujemo, da mišice okrepimo na raven pred poškodbo. Glede na to, da kot zdravnik slovenske mladinske odbojkarske reprezentance in ACH Volley imam precej izkušenj s poškodbami odbojkarjev, vam svetujem, da me kontaktirate osebno na Fkaulteti za šport.

asist. Vedran Hadžič, dr. med. ------------------------------------ Fakulteta za šport Katedra za medicino športa Gortanova 22, 1000 Ljubljana telefon: 01/5207 828 ali 829 www.sportsrehabilitation.net Naročanje: 5207 726 (g. Janez Vodičar)

Pozdravljeni,

Pred tremi tedni sem si zlomil fibulo tako da sem dobim ploščico in 6 vijakov, poleg tega pa še mi je izpahnilo gleženj in pretrgalo sr. in sp. vez. vezi so mi že zašili. po treh tednih sem dal dol longeto, zdravnik pa je rekel da naj čimveč razgibavam, na nogo pa lahko stopim le do 20kg. zanima me pa kako razgibavat, kakšne vaje naj delam.

Lp, Tadej

Zdravo,

brez ocene stanja v živo je težko predpisati natančno rehabilitacijo. Ker je gleženj v osnovi gibljiv v štirih smereh (po domače; prsti k sebi, prsti od sebe, prsti navznoter in prsti navzven)je tudi vadba gibljivosti ciljana na izboljšanje gibljivosti v teh smereh. Pomagaš si lahko na stopnici, s pomočjo katere lahko kontrolirano izboljšuješ gibljivost, predvsem v smeri “prste k sebi”, tako da je sprednji del stopala na stopnici, peta pa v zraku.

Srečno

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close