Zlom čeljusti
Pozdravljeni,
ker sem padla po stopnicah, sem si zlomila spodnjo desno čeljust. Hvala Bogu nisem ostala brez zob, so vsi ostali celi. Diagnoza : Fractura colum mandibuale dex. Ker imam grozen zadah iz ust, kljub temu, da usta spiram s kamilicami me zanima ali je še priporočljivo kaj druga, slišala sem za jod + Nacl? Kako je s tem, kirurg, ki me zdravi tega ni omenil, brala sem le na forumih. Ker sem cela panična zaradi te nezgode, me zanima, kako dolgo traja takšen zlom? Sedaj jem po slamici, kako dolgo traja potem, da se zobje navadijo na raznoliko hrano? Je možen enak ugriz kot je bil pred poškodbo ( namreč bila/sem zelo navezana na svoje zobe, jih zelo negujem, nimam plomb, so bili res lepi in moj ponos) ? Aha kljub temu, da mi noben zob ni izpadel so pa na sekancu prisotne skleninske poke – res ne dolga komaj opazna, ali je za zdravljenje tega zoba potrebna odstranitev ali se lahko zdravi moj zob?Pa še eno vprašanje, kako je z govorom? Lahko govorim ( sposobna sem govoriti,seveda malo popačeno) ali govor odsvetujete? Po 3 tednih imam slikanje? Kako naprej? Res me zanima potek zdravljenja.
Sem vprašanje ža zastavila v eni od tem, ampak mislim, da ne na pravi ( ne zato, ker ni odgovora,ampak zato, ker sem bila pri maksilofacialnem kirurgu, ne pri zobozdravniku).
Upam, da si boste vzeli čas in mi odgovorili na vprašanje, za kar Vam bom zelo hvaležna. Sama sem nevešča, izgubljena, na trenutke obupana. Vem, da bo minilo, vendar me obremenjuje samo to, ker ne vem kako poteka to zdravljenje, koliko časa predvidoma ali lahko po zdravljenju normalno govorim…
Hvala za Vaš čas, ki ste ga namenili branju mojega “kaotičnega” zapisa. Prosim vas za odgovor in Vas lepo pozdravljam.
Vse dobro Vam želim.
Lp, K
Pozdravljeni. Ko sem prebral vaše sporočilo, sem se spet vprašal, ali pacienti sploh komunicirajo s tistimi, ki jih zdravijo, oziroma, ali jih sploh poslušajo. Najprej vam sploh nisem nameraval odgovarjati, kajti ta vprašanja morate pa res zastaviti tistemu, ki vas zdravi in prepričan sem, da vam bo odgovoril. Če prav razumem iz vašega zapisa, ste imeli zlom sklepnega odrastka spodnje čeljusti in to brez razmaka odlomkov. Vse morate torej delati tako, da se odlomka ne premakneta – uživati mehko hrano in skrbeti, da ne dobite še kakšnega udarca v predel čeljusti. Ugriz se ne sme spremeniti. Govorite pa lahko in ni ovir, da se s svojim zdravnikom ne pogovorite…
Lep pozdrav, David Dovšak