Zlom baze 5. stopalnice
Pozdravljeni,
pred 8 tedni sem imel diagnosticiran avulzijski zlom 5. stopalnice (3mm odmik). Odločili so se za mavec.
Po 6 tednih so mi odstranili mavec. Brez bolečin, ko obremeni poškodovano nogo. Na nogo lahko polno stopi. RTG: zlom je delno zabrisan. Sedaj je minilo 8 tednov. Aktivnost sem zviševal postopama. Hodil popolnoma brez bolečin (stopal na celo stopalo, vendar nisem ob korahu prenašal teže na prste). Ker sem se odlično počutil, sem se včerej odločil, da bom malo bolj aktiven, ter čez dan naredil enkrat več korakov ko običajno (skupaj 10 000). Prav tako sem počasi začenjal ob koraku težo prenašati na prste. Vendar s pomočjo bergel, saj še ne upam prenesti popolne geže na prste poškodovane noge. Vse je bilo dobro in brez bolečin, do večera, ko sem nenadoma začutil zbadajočo bolečino v podplatu na področju zloma (ob koraku). Takoj sem odšel počivati, bolečine danes zjutraj ob koraku ni več bilo. Zanima ali svetujete da zaradi prisotne bolečine, ki sem jo čutil predhodno obiščem kontrolno ambulanto? Ali sem morda vse skupaj “preforsiral” in rabim več počitka, in ne toliko obremenitve. Kdaj bi lahko načeloma začel izvajati “normalen korak” (prenos teže na prste)? Hvala za mnenje.
LP,
Boris
Pozdravljeni,
glede na to, da so se bolečine umirile, menim, da predhoden pregled ni potreben. Do preteka 3 mesecev od poškodbe pa odsvetujem velike, sunkovite in dolgotrajne obremenitve poškodovane okončine.