zlati zob
Star sem 23 in se zdravim pri šolskem zobozdravniku.
…imel sem počen zob(5 zgoraj moja desna).Po daljšem zdravljenju zoba mi je zobozdravnica pripročala prevleko.
Zanima me ali je možno pri šolskem zobozdravniku dobiti celotno(tudi nastavek) prevleko iz zlata in če koliko stane?
Zanima me tudi kakšno zlato se uporablja pri prevlekah(kvaliteta,dodatki,..)
Lep pozdrav!
Grega
Spoštovani grega,
tudi šolski zobozdravniki smo najprej zobozdravniki, kar pomeni, da delamo tudi protetiko.
V stomatologijo se čisto zlato ne uporablja, ker je premehko, uporabljamo pa zlate zlitine. Pri nas izdeluje zlate zlitine Zlatarna Celje Aurodent. Tako zlitine sestavljajo predvsem zlato, paladij, platina, srebro, baker in cink. Obstajajo različne dentalne zlitine, ki se razlikujejo v koncentracijah teh elementov.
auropal (najpogosteje uporabljan): 10% zlata, 21% paladija, 58% srebra, 9% bakra
midor S (tega ponavadi imenujemo”zlato”): 46% zlata, 6% paladija, 39% srebra in 7% bakra
Spoštovani Grega,
V katalogu dentalnih zlitin od Zlatarn Celje Aurodenta so brez paladija zlitine z imenom Aurodent, ki se med seboj razlikujejo v karatnosti zlata (22,20 in 18) in s tem posledično v trdoti. Za prevleke prideta v poštev Aurodent 20 (83,3% zlata, 10% srebra, 5,9% bakra) in Aurodent 18 (75% zlata, 10% srebra in 15% bakra).
Žal mi ni znano kakšno je doplačilo za te zlitine.
Spoštovani Grega,
ponavadi se držimo tega, da so vsi protetični izdelki v ustih izdelani iz enake kovine. Če so kovine različne, lahko pride do različnih napetostnih potencialov – nastopijo težave zaradi različnih napetostnih potencialov.
ZZZS priznava za posamezno prevleko 2 grama, prav tako za nazidek. Ponavadi so izdelki lažji, lahko pa se zgodi, da so tudi težji. Poskusite se dogovoriti, da bi neporabljeno kovino lahko vrnili in kupite vsaj 5 gramov. Zelo neugodno je namreč, če zobotehniku zmanjka ustrezne zlitine, ki je nima na voljo, med postopkom vlivanja.