Zlati prinašalec-kupim
Yo
Glede na vašo vsevednost predvidevam, da ste precej izobraženi (gotovo dipl. veterinar z dolgoletnim stažem), saj imate pripravljen odgovor na vsakršno vprašanje oz. odprto debato, ne glede na to, na katero žival se nanaša. Moti me predvsem vsiljevanje vašega “znanja na vseh področjih” vsem, ki se oglašajo na tem forumu, pa čeprav nimate prav.
Pa brez zamere!
ya, kolikor vem, se dipl. vet. ne ukvarjajo z vzrejnimi dovoljenji in podeljevanji rodovnikov. Dolgoletni staž pa imam in to sobivanja s psi 😉 k čemur spada tudi vse ostalo – bolezni, nega, vzgoja itd.
Če sem se zmotila oz. nimam prav, ne vem, zakaj me niste popravili? V čem se motim, morda v naštevanju hib, zaradi katerih se ZP izloča iz vzreje? Morda se motim o preprodajalcih in dvoriščnih rejcih? Ne vem, povejte.
Lp, Yo
Draga Ya!
A ni lepo in vse pohvale vredno, da je nekdo pripravljen DELITI svoje ZNANJE in IZKUŠNJE z drugimi??? Meni se pa to ne zdi nobeno vsiljevanje – saj vas nihče ni privezal na stol pred monitor in zahteval, da preberete vse, kar piše na forumu. In da morate vzeti vse za sveto resnico. Forumi so tukaj zato, da lahko napišemo svoja mnenja, posredujemo svoje znanje, opišemo svoje izkušnje in komentiramo (kot to pravkar počneva midve, a ne).
A niste dobili občutka, da je Yo s svojim odgovorom (jaz tudi!) želela POMAGATI Saški (in ostalim)!?!? Da bi jo opozorila na pasti, ki jo čakajo ob nakupu psa. Da bi kupila zdravega mladiča, ki bo zrastel v lepega predstavnika pasme. Da bo imel takšen značaj, kot k tej pasmi sodi. Da bi ji prihranila kakšen tolar…
A se je sploh kdo zamislil ob branju zgornjih sporočil?? Ali so rodovniki še vedno bav-bav – papir, ki se ga moramo izogibati od daleč (ker “ga ne potrebujemo. Ker bomo imeli psa samo zase.” Joj, kot butanje v steno…
ya, predvidevam, da je tole Vaš oglas:
08 sep 2003
Ojla, zelo radi bi imeli psa (maltežana, yorkširskega terierja, dolgodlako čivavo, silkija, shih-tzuja) – skratka nekaj majhnega, dolgodlakega. Zanj bi zelo lepo skrbeli. Če ga je kdo pripravljen oddati ali prodati za simbolično ceno, naj to prosim sporoči na e-mail: [email protected]
Predvidevam, da ste se zelo dobro seznanili z naštetimi pasmami.
Lp, Yo
Dragi moji, letos se pa vsem po vrsti trga na to temo. Je krivo vroce poletje ali kaj drugega?
Ze 101., vsem tistim, ki ste prepricani, da je resnicna vrednost pasjega prijatelja (in ga zato kupujete z danes na jutri) manjsa od vrednosti avta (ki ste ga kupovali pol leta), prosim, kupite si rajsi se en avto.
Ze 101., niso psi boljsi in slabsi, slabi so ljudje, ki kot po tekocem traku stepajo mladice in se jim pri tem sladko fucka, kaksno popotnico jim dajo za zivljenje. Da ne govorimo o tem, kako se godi njihovim starsem.
Ze 101., ko kupite psa od nekoga, ki stepa in preprodaja mladice, niste resili tega psa, ampak podprli industrijsko produkcijo psov.
Ze 101., v tistih redkih primerih, ko ne gre za produkcijo nepasemskih mladicev s starsi, ki so bili izloceni iz vzreje zaradi dednih hib, ampak pse razmnozujejo ljudje, ki so nepouceni o osnovnih postopkih, potrebnih za registracijo legla, se meni kaj hitro postavi vprasanja, koliko so se bili pripravljeni informirati o negi psice pred in med brejostjo, med porodom in po njem, o negi mladicev, ce so zanje ze osnovni birokratski postopki prevelik zalogaj (pa ceprav so birokratski, so precej bolj enostavni kot vzreja).
Ze 101., ne delajte si utvar, da je nenadzorovano razmnozevanje psov naravno. Domaci pes (Canis Domesticus), pa ce je se tako potepuski in divji, zivi zivljenje, ki ni v nicemer podobno zivljenju njegovih sorodnikov iz rodu kanidov.
In ze 101., ne jaz, ne Yo, ne Nanook, ne Tanja se ne oglasamo zato, ker nimamo boljsega dela. Zal pa si nobena od nas ne zatiska oci pred tem, kaj se v pasji industriji dogaja. In ce nam verjame in se sam preprica samo eden od stotih, je boljse kot nic.
Lp, Mojca
Da nadaljujem v Peibienem stilu:
Ze 115.: v druzini imamo dva nerodovniska cistokrvna (ali kakorkoli jima kdo zeli reci) psa! Psicka je prisla na zeljo moje sestre, psa sem dobila skupaj s fantom. Psicka ima dedno bolezen oci in vsak dan slabse vidi. Napovedano ji je bilo, da bo v roku enega leta popolnoma slepa, stara je 6 let. Upam, da bo vseeno ne glede na slepoto dozivela visoko starost, saj je ljubljenka druzine. Bolezen ni ozdravljiva! Pes se je ze spopadel z manjso dedno hibo, ki jo je k sreci odpravila operacija (cena: 45.000 SIT). Ni zivljensko ogrozen, vendar samo cakam kdaj se bodo pojavile tezave s kolki, saj gre za pasmo, ki je znana po displaziji. Kolikor lahko, pazim, da ima redne vendar ne prevec intenzivne sprehode in zdravo prehrano, vendar genov ne morem “prelisicit”. Ce so imeli starsi tezave s kolki jim tudi moj ljubljenec ne uide. Imamo tudi mesanko, ki je pri 10,5 letih zdrava, ker ima pac sreco, da njenih starsev ni pestila kaksna dedna bolezen.
Naslednji pes bo z rodovnikom od preverjenih ljudi ali pa bo revcek iz zavetisca. Niti tolarja namrec ne dam nikoli vec za nerodovniskega psa! Zgodb kot je moja poznam namrec se veeeliko. lp
Res je to moj oglas, vendar sem nato kupila čistokrvnega (s papirji) zahodnovišavskega terierja, ki sicer potrebuje zelo dosledno vzgojo, vendar pa je tudi zelo prisrčen in nam je glede na njegov živahen značaj najbolj odgovarjal. Pri mojih starših so od nekdaj imeli čistokrvne pse brez papirjev, pa ni bilo nikoli problemov, poznam pa primere, ko so bili psi s papirji, pa so imeli cel kup težav, katerih glede na kakovost staršev, ne bi smelo biti.
LP
Bravo Saska.
To je tisto, razadi cesar je tudi kaksna bolj ostra beseda padla tukajle…pa
sem zelo vesela, da je kljub temu dosegla svoj cilj.
Rada bi ti dala se nekaj napotkov, ki ti lahko prihranijo tezavo ali dve…
– NIKOLI ne nasedaj finti, da bo rodovnik ‘cez en teden’ ali ‘da se ni fertik’
ali kaj podobnega. Posebno pazi, ce ti ‘rihtajo’ rodovnik iz tujine…veliko
je cisto enostavno ponarejenih.
Vsak kuza dobi rodovnik zelo kmalu, ob vpisu v rodovnisko knjigo, ob obisku ti ga morajo pokazati.
– Pravi vzreditelj, ki ima kvalitetne pse, ti bo verjetno zoprn. Vse sorte bo
hotel vedeti o tebi…koliko prostora imas, koliko casa, celo v katere krozke hodis in ali bos utegnila se ukvarjati s kuzkom kolikor je treba. Hotel bo kuzka se kdaj videti in se prepricati, da znas skrbeti zanj. Ne bo mu vseeno, kam gredo njegovi psi. Prav tako ti bo pa tudi odgovoril na vsa vprasanja o zdravju psa, imel bo potrdila o cepljenju, o cipu, o zdravju psickovih starsev, o dednih bolezih, o znacaju psa, ki bi ti najbolj ustrezal…
– Ce je denar problem – kar vecimoma je – se da v veliko primerih dogovoriti
o placilu na obroke, naj ti ne bo nerodno vprasati, saj avto ali TV ponavadi tudi vzamemo na kredit.. ;)) Dejstvo je (cesar nasprotniki ‘rodovniskih psov’ nikoli ne verjamejo) , da se z vzrejanjem psov ne da zasluziti. Oziroma bi moral imeti ‘farmo’ z veliko produkcijo – ki pa pelje v nekvalitetno vzrejo. Z enim leglom pa nic ne zasluzis, prej samo pokrijes stroske cepljenj, hrane, tetoviranja (ali cipa), slikanja kolkov starsev (ki je obvezno), itd..
– pa obvezno poglej vec legel ne samo enega, ne glede na to kako te bodo kuzki v njem ocarali.
Tako bos lahko primerjala…kje kuzki so (v zaboju ali na vrtu), kaksni so starsi, kaksen je vzreditelj, cistoca, odnos (ali so v hisi ali v pesjakih)…
To veliko pomeni
Srecno in veliko veselja z nabavo kuzka…s tabo bo dolgo, zato si vzemi cas tudi zdaj.
A je sploh še kaj za dodati?
Strinjam se (zanimivo) z ya, kjer je napisala, da imajo tudi rodovniški psi težave, kar je čisto res.
Moja teta ima ravno zlatega prinašalca, rodovniškega, sicer je star že 8 let, toda VES ta čas imajo z njim težave. Sicer nima displazije, ima pa en kup alergij, ne sme jesti tega, onega, izpadanje dlak itd…. Ravno tako so zmetali stran en kup denarja + vsakomesečni stroški in delo s posebno prehrano itd…. toda njihov je, radi ga imajo in z njimi bo do konca. In noben strosek ni za njih nepotreben strosek.
Moja soseda ima nerodovniško psico, sicer čistokrvno, plačala je 40.000 sit, toda veterinarja še ni videla, razen ob obveznih cepljenjih. Pa čeprav je velika pasma, kjer se pojavlja en kup dednih bolezni, je psica zdrava ko dren.
Vsekakor ne smemo posploševati, se pa strinjam z Yo, Peibe in vsemi tistimi, ki ste/SMO proti pasji preprodaji/industriji. Jaz osebno ne vem kaj bi naredila s takimi ljudmi, ki to delajo. Vsekakor (če bi bilo po moje) jim ne bi dovolila niti v bližino živali, kaj šele da bi bili neki vzreditelji. Kakšni brezvestni ljudje lahko to delajo….. sploh mi ni jasno.
(Morda me boste nekoč razumeli zakaj.)
Lp, Saška.
Saška, mislim, da so ti vse napotke že zelo dobro napisali ostali zgoraj, jaz bi samo poudarila, da si oglej ČIMVEČ legel in nikoli ne popusti občutkom kot so dobrota do kakšnega kužka, za katerega ni dobro poskrbljeno ipd.
Preberi si čimveč o pasmi, vzgoji in negi, ne le iz knjig, veliko je tudi na netu.
Nekaj napotkov pred nakupom so prispevali tudi iz Slovenskega kluba retrieverjev:
Za več nasvetov se lahko obrneš na Slovenski klub retrieverjev:
Z ya se tudi jaz strinjam, seveda s predpostavko, da gre za prenagljen nakup pri ljudeh, ki dejansko niso znali/hoteli ipd. pravilno skrbeti za leglo, izbrati pravih plemenjakov itd. Tak “produkt” imam namreč doma in to je napaka, ki je ne bom ponovila nikoli več. In katere ne privoščim nikomur. Zato pa imam za primerjavo tudi psičko, katero sem iskala, čakala in izbirala 8 let. Ja, razlika je več kot očitna.
Lp, Yo
p.s. Saška, pa povej nam, ko bo kaj novega.
Pa dobro, a je res tako tezko razumeti, da tisti pildek, ki se mu rece rodovnik sam po sebi ne pomeni nic? Ce pa ga znas brati, ti pa lahko pove marsikaj, recimo:
1. Da obstaja manjsa verjetnost, da bo tvojega psa pobralo od neozdravljive genetsko pogojene bolezni pri dveh letih, ce njegovi predniki 4 generacije nazaj dozivljajo 10, 12, 15 let.
2. Da obstaja manjsa verjetnost, da bo namesto v dusevno stabilnega psa iz male kosmate kepe zraslo kolericno, bevskajoce bitje, ce so njegovi predniki ze 4 generacije dusevno stabilni psi. Ja, ja, vzgoja, saj vem. Ampak genetike pa vseeno ne moremo vreci v kos, da o vzgoji v prvih tednih zivljenja ne govorimo. Temperament je deden, vpliv vzgoje in okolja v prvih tednih zivljenja na znacaj pa enormen.
3. Da obstaja manjsa verjetnost, da bo vas simpaticni mali Karlov spanjel zrasel v nekaj po velikosti primeljivega z irskim setrom, ce so njegovi predniki 4 generacije nazaj Karlovi spanjeli.
4. Da obstaja manjsa verjetnost, da boste odsli domov z mladicem, ki vasi druzini in okolju, v katerem zivite, nikakor ne ustreza, saj vam ga odgovoren vzreditelj, ki pozna 4 generacije njegovih prednikov, njihove potrebe in temperament, ne bo prodal.
5. Da, v koncni fazi, obstaja manjsa verjetnost, da boste, ce gre kljub vasi previdnosti in previdnosti vzreditelja kaj narobe, ostali sami v skrbi za psa, saj ima vzreditelj izkusnje in lazji dostop v svet pasme, za katero se odlocate. Vec glav vec ve in v takih trenutkih je mocno dobrodosla tudi kaksna rama vec, na katero se clovek lahko nasloni.
Pa se to, lahko se zgodi, da rodovnikov res se ne bo, mladici pa morajo biti pred odhodom iz legla tetovirani/cipirani, prijavo legla se da pa prav enostavno preveriti na KZS.
Lp, Mojca
Rodovnik ni in ne more biti 100% zagotovilo, da bo pes zdrav celo svoje življenje. Je pa pri rodovniških psih večja verjetnost, da se pri njih ne bo pojavila katera od dednih bolezni, ki so značilne za posamezno pasmo. In ugotovili smo, da razlika v ceni pravzaprav niti ni tako velika.
Jaz osebno ne bi psa brez rodovnika nikoli plačala. Nerodovniška legla se delajo za denar (večinoma) ali zato, ker lastniki ne čuvajo psic ob gonitvi.
“Imamo psico, prijatelj ima podobnega psa – kaj če bi malo parili, naj pes seksa, pa še zaslužili bomo. Psica ima mladiče – madona, nekaj velik je žrla zadnje dni. Mladiči so stari 4 tedne, psici zmanjkuje mleka. Hitro oglas ven. Če je po sreči gredo že pri 5 tednih, v 6 pa sigurno. Mladički kot mladički – majhni medvedki z veliki glavami, kosmati in mehki – ja, saj so zlati prinašalci. 40.000 SIT – veste, so čistokrvni mladiči, samo rodovnika nimajo. Sploh me ne zanima, kdo ste, kje in kako živite. Glavno, da plačate in odpeljete psa. Pa prosim ne kličite nazaj, ker vam nimam nič za povedati. Stroški – 2 deci za prijatelja, ki je pustil svojega psa seksati, pa psica je pojedla malo več makaronov, pa še nekaj mleka in suhega kruha za mladiče. Hm – ob velikem leglu pa 8x 40.000 v žep. Ti, to se pa splača – bomo ponovili, ko se bo psica naslednjič gonila. Po nekaj leglih pa – ti hudiča, kuzla nekaj slabo izgleda, lej zadnji konec vleče za sabo, pa slepa je. Jo bom dal kar ubit in pustil eno mlado iz legla. Kdaj se prvič goni?”
Kruto ampak resnično. Niso vsi takšni, ampak ko kupujete od neznanca, ne veste, v katero skupino spada, a ne?! In morda z nakupom podpirate ravno to brezvestno produkcijo in izkoriščanje živali. Še največ se to pojavlja pri popularnih pasmah – zlati prinašalci, višavski terierji, bernski planšarji…
Največji poden pa so zame tisti, ki parijo psico, pri kateri so s slikanjem ugotovili kolčno displazijo. Mladiči nimajo rodovnika, so pa “čistokrvni”, vzroka pa vam seveda ne bo povedal…
Rodovnik je še en papir, ki se ga da ponaredit in če se bo vzreditelju zluštalo, bo to tudi stori in vas nategnil. Običajno se to zgodi pri “popularnih pasmah”.
Zato se, no vsaj meni, zdi debata o rodovnikih trapasta. Jaz bi priporočil vsem tistim, ki imate namen kupit psa za hišnega ljubljenčka, da kupite psa brez rodovnika. Seveda pa morate imeti možnost:
videti oba starša in njuna rodovnika
videti njuno zdravstveno kartoteko
videti ravnanje vzreditelja z leglom
in pod nobenim pogojem sprejeti mladiča pred 8 tednom
Seveda ti pogoji veljajo TUDI za rodovniške pse.
Kar na pamet obsojati vse vzreditelje nerodovniških psov nemoralnosti je popolnoma neprimerno, ker se tudi pri vzrejah rodovniških psov najdejo (pri nekaterih pasmnah še posebej) nemoralni in skorumpirani rodovniški vzreditelji. Še posebej če je njim zaupana naloga vzrejnih pregledov in izdaje vzrejnih dovoljenj, pri čemer so sami ponosni lastniki iste pasme. Taki neradi dovolijo, da bi se trg z določeno pasmo prenasitil, ker bi to posledično pomenilo, da bi cena mladičem njihovim psov padla.
Seveda pa če želite psa kupit za razplod, potem seveda morate investirat tudi v rodovnik, četudi bi morda kasneje vzrejali pasemske brezrodovniške mladiče…lažje jih boste prodali.
Tale thread bo morda naletel na buren odziv tukajšne “javnosti”, toda potrebno je vedeti, da je tudi tukaj nekaj ljudi, ki se ukvarjajo z vzrejo rodovniških psov in jim seveda tole pisanje posega v ekonomske interese.
Pa da se Yo ne bo počutila osebno napadene; ona definitivno ne spada v ta skorumpiran krog, je resnična ljubiteljica živali, vendar pa se v tem segmentu midva žal ne strinjava.
no ja no, se strinjam s teboj, da se da rodovnik ponarediti npr. Vendar ravno zato opozarjamo na previdnost. Za vsak rodovnik se lahko prepričamo, če je pravi – preprosto preverimo pri pristojni kinološki zvezi, pa čeprav v tujini.
Naslednja stvar pa je, da se ne morem strinjati s tvojim nasvetom glede kupovanja nerodovniških mladičev rodovniških staršev. Kaj ti pomaga zdravstvena kartoteka? Če npr. vzreditelj ne prijavi legla, tudi ne gre na teste, ki so sicer obvezni. Torej, kaj naj bi ti pomagala zdravniška kartoteka? Naslednje – kaj ti pomaga, če ti pokažejo samca in zagotovijo, da je oče? Kje pa imajo dokaz za to?
Res pa je, da rodovnik sam po sebi ne pomeni nič, če ga ne znamo brati. Prva stvar, ko pridemo po mladiča je, da preverimo vzrejno oceno, pa ne samo ali je odlična ali pravdobra npr., pač pa, da preberemo prav vse, kar piše na ocenjevalnem listu – predvsem se ustavimo pri napakah!
In, če nimamo izkušenj je prav, da povabimo na ogled mladičev s seboj nekoga, ki se na pse spozna.
Pa še to – zahtevajte sklenitev pogodbe, ki določa vaše in vzrediteljeve pravice in obveznosti.
Toliko zaenkrat in lp, Yo
“no ja no” – pameten post 🙂
Saj se kar strinjam. Pa seveda par pripomb:
– videti oba starša in njuna rodovnika – to se pa zeloooo redko zgodi. In lažje je ponarediti takšen rodovnik “na vpogled potencialnemu kupcu” (ko že ravno govoriš o ponarejanju), ker 1. le malokdo ve, kako pravi rodovniki sploh izgledajo, 2. rodovnik za pokazat kupcu ni isto kot rodovnik, ki ga je izdala KZS in 3. sam rodovnik ne pomeni, da pes telesno, značajsko in zdravstveno ustreza pasemsku standardu in bi (kljub rodovniku) dobil vzrejno dovoljenje.
Jaz bi (pri velikih pasmah) definitivno zahtevala še potrdilo o slikanju kolkov in stopnji kolčne displazije (vpisano v rodovnik). Sem skoraj prepičana, da ga ne bi dobila…
– videti zdravstveno kartoteko???????
Druga stvar – CENE. Poznam vzreditelja polarne pasme, ki je naredil vzrejni pregled s psico in imel leglo – cena rodovniškega mladiča 100.000 SIT. Pa jih ni mogel prodati. Naslednje leglo istih staršev brez prijave in brez rodovnikov. Cena mladiča 20.000 in takojšna prodaja. Pa kje je tukaj logika???? Zakaj razlika v ceni enega mladiča 80 tisočakov? Rodovnik in tetoviranje skupaj zneseta mogoče 10.000 ali še manj. Od kod mu potem cena 100.000??? Saj bi lahko pse z rodovnikom prodajal po 30.000 SIT, se vam ne zdi?? Saj pes z rodovnikom ne poje nič več od ostalih.
Še večji absurd pa se mi zdi za psa brez rodovnika plačati več kot 10 tisočakov (da ne govorim o 50.000 in več, kot odštejejo nekateri). Me kar glava zaboli, ko srečam kakšnega lastnika jorkširja, pekineza, višavca ipd. (brez rodovnika), ko reče – ja, veste, mi smo ga dobili pa zelo ugodno – za 60.000 ….
no ja no napisal:
> potrebno je vedeti, da je tudi tukaj nekaj
> ljudi, ki se ukvarjajo z vzrejo rodovniških psov in jim seveda
> tole pisanje posega v ekonomske interese.
Jaz ne sodim mednje. Pri naši hiši še ni bilo psice. Imam dva samca, rodovniška in z vzrejnim dovoljenjem, vendar nista nikoli parila.
no ja no pise:
Rodovnik je še en papir, ki se ga da ponaredit in če se bo vzreditelju zluštalo, bo to tudi stori in vas nategnil. Običajno se to zgodi pri “popularnih pasmah”.
Zato se, no vsaj meni, zdi debata o rodovnikih trapasta. Jaz bi priporočil vsem tistim, ki imate namen kupit psa za hišnega ljubljenčka, da kupite psa brez rodovnika. Seveda pa morate imeti možnost:
videti oba starša in njuna rodovnika
videti njuno zdravstveno kartoteko
videti ravnanje vzreditelja z leglom
in pod nobenim pogojem sprejeti mladiča pred 8 tednom
Ce jaz razumem to logiko, pa tudi ne vem … Kupite bsa brez papirjev, ampak starsi jih pa morajo imeti! Vse se da ponarediti, ko vam pa kazejo starse, pa kar verjamite.
O cem pa govorimo ves cas? Da je treba pred nakupom psa raziskovati vsaj toliko, kot ko kupujes avto!
no ja no pise:
Kar na pamet obsojati vse vzreditelje nerodovniških psov nemoralnosti je popolnoma neprimerno, ker se tudi pri vzrejah rodovniških psov najdejo (pri nekaterih pasmnah še posebej) nemoralni in skorumpirani rodovniški vzreditelji. Še posebej če je njim zaupana naloga vzrejnih pregledov in izdaje vzrejnih dovoljenj, pri čemer so sami ponosni lastniki iste pasme. Taki neradi dovolijo, da bi se trg z določeno pasmo prenasitil, ker bi to posledično pomenilo, da bi cena mladičem njihovim psov padla.
O vzrejnih komisijah in delu razlicnih kinoloskih organizacij se mi zdi precej nesmiselno razpravljati, ce se odlocis, da psa ne bos kupoval z danes na jutri, ampak se k stvari spravis resno in z razmislekom. Ce te hoce kdo nategnit, te bo definitivno, ce prides k njemu kot lolek, ki ve o psih samo to, da imajo rep in stiri noge. Pa naj ima pasemske ali nepasemske mladice.
no ja no pise:
Seveda pa če želite psa kupit za razplod, potem seveda morate investirat tudi v rodovnik, četudi bi morda kasneje vzrejali pasemske brezrodovniške mladiče…lažje jih boste prodali.
Mladice boste prodali za tocno toliko, kot jih cenite, in tocno taksnim ljudem, kot se vam zdijo primerni. Ce se jih pa hocete cim prej znebiti, je pa to ze druga zgodba …
no ja no pise:
Tale thread bo morda naletel na buren odziv tukajšne “javnosti”, toda potrebno je vedeti, da je tudi tukaj nekaj ljudi, ki se ukvarjajo z vzrejo rodovniških psov in jim seveda tole pisanje posega v ekonomske interese.
Zelo je pa zanimivo, da se noben od vzrediteljev ali clanov vzrejnih komisij, ki se tudi oglasajo na tem forumu, se ni javil. Mogoce se jim zdi pa brezupno in rajsi delajo, kar se jim zdi prav?
Pa kaj je res tako tezko razumeti, da gre za vaso varnost (no, ja, tudi za to, da pes ne bo cez eno leto na cesti, ker se bo izkazal za popolnoma neprimernega za zivljenje z vami)? Pasme obstajajo zato, da si vsak lahko izbere sopotnika, ki mu bo po dusevnih in telesnih znacilnostih cim bolj ustrezal. Kar se tice pa ‘cistokrvnih brez rodovnika’, vam pa povem, da sem imela pred leti cast spoznati zelo zelo korektno brazilsko filo. Zelo lepa psica, impresivna, malo zadrzana, ampak umirjena. Cisto prava fila, ampak file pa ni bilo med njenimi predniki. In potem je ta fila zatulila in se pognala po sledi – mamica pes sv. Huberta, in ko se je pognala, je ni bilo moc ustaviti, kot bi ji na usesa padli poklopci – ocka greyhound.
Lp, Mojca