Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Zlatenica

Zlatenica

Hčerkici so 3 dni po rojstvu ugotovili povišan nivo bilirubina. Kri so ji dali pregledat, vse ok, tako da ji niso dali pod UV lučko. Vzrok zlatenice je bilo, da je premalo pridobivala na teži oz. premalo jedla, več spala. Nato smo 2 dni stehtali pred in po dojenju, dodajali dodatek po flaši in lepo je zredila, pri tem bilirubina je bilo manj. Tako potem so nas odpustili domov, kljub zlatenici…

Sedaj je stara 6 tednov, ni več tako zelo rumena, samo v beločnici v očesu se malo vidi rumeno, kot je tudi pediatrinja opazila, da je še malo rumena. In mi je svetovala da naj bomo veliko časa zunaj. Čeprav smo toliko časa zunaj, vidim da ni nič kaj spremenilo oz. da ni izginilo rumene beločnice v očesu… Kolikor sem slišala, da dolgotrajna zlatenica pušča za sabo posledice, je res?
Kaj naj bi mogla naredit? Hčerko izključno samo dojim, na eni članki sem zasledila, da je bolje dodajat adaptirano mleko in pri tem bo hitreje izginila zlatenica? Vnaprej hvala za pomoč! LP

Velikokrat vidimo, da zlatenica zelo počasi izginja. Tudi do 2. meseca starosti pri pozornem gledanju opazimo rumenkasto nadahnjene beločnice. Pri teh otrocih zaradi različnih vzrokov bilirubin pač počasi pada. Vendar sigurno pada, tako da bi bil, če bi ga zdajle dali izmeriti verjetno okoli 100 (glede na to, da je še opazna rumenica beločnic). Takšne majhne vrednosti ne puščajo nobenih posledic. Ta zadeva je kar dobro preštudirana, opazovali so številne otroke z različnimi vrednostmi bilirubina in posledicami in nedvomno je ugotovljeno, da pri teh vrednostih (oziroma pod 256, če se ne motim, ali pa tam okoli, ko se pač odločimo za terapijo z lučko) nikakor ni nobenih posledic.
Vzroki za takšno podaljšano zlatenico je veliko, od nezrelosti jetrnih encimov, pa tudi zaradi materinega mleka, vendar sedaj (razen v res hudih primerih) ne svetujemo več prekinitve dojenja, pač pa pogosto hranjenje in zlatenica do 2.meseca običajno izveni. Seveda lahko poskusite tudi z dodajanjem, bilo bi pa škoda, kajti pomanjšano povpraševanje po dojenju pomeni takoj tudi zmanjšano ponudbo – torej manj mleka.
Včasih se pediater odloči, da bo kontroliral jetrne teste in bilirubin ali pa za krajšo hospitalizacijo, če gre tudi za slabše pridobivanje na telesni teži, da se prekine ta začaran krog, vzpostavi primerno dojenje in zlatenica pade.
Kar mirno, zlatenica bo izzvenela, otroček bo v redu.
Uživajte v materinstvu,
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close