Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina ZLATE RIBICE – NASVET

ZLATE RIBICE – NASVET

Tudi več lahko. 30, 40… Seveda ob primerni oskrbi.

Meni v vsej tej debati nekaj ni jasno:

Ali gre za ZLATE RIBICE ali za ribice ZLATE BARVE ???

Natasha

Meni je prodajalka ob nakupu “nadomestne” zlate ribice razlagala, da so nekatere pač bele in imajo le na repu in glavi malo “zlate” barve. Naša je ratala bela in umrla, zato tistih nismo upali kupiti (bili sta le dve v akvariju). Je to bolezen belih pik?

Kakšni pa so bili simptomi? A je to tista, ki naj bi se preveč najedla? A je bila napihnjena, taka ful debela?

Ne, ne. Ena je umrla takoj, ko smo jo dobili. Par dni. Bila je napihnjena in plavala je na vodi.
Druga je umrla po treh letih. Postajala je bela, najprej pikice, potem pa sta ostala zlata le rep in glava. Umrla je in ostala na dnu. V trgovini za male živali sem videla ravno taki ribici kot je bila naša, ko je umrla, zato ju nisem upala kupiti.

Prva je zelo verjetno že prišla okužena v akvarij. Lahko, da je imela trebušno vodenico (simptom, ne bolezen)-čist napihnjena. Gre lahko za več stvari pri temu.
Na splošno je težko postaviti diagnozo zakaj kakšna riba umre, če ni res očitnih znakov. Sem našla sliko: http://web.vet.cornell.edu/Public/FishDisease/AquaticProg/highlights/Ich/ICH1.JPG
to je to.

Pomembna je preventiva-dovolj velik akvarij in čista voda ter karantena preden damo ribe v akvarij.

Brez panike, Manja. Jaz imam 2 zlati ribici v 10-litrskem akvariju brez filtra že 2 leti, pa še čisto lepi sta in zrastli sta tudi kar precej. Po dnu imata umetne barvne kamenčke, pa ni nobene packarije. Vodo jima zamenjam vsake 3 tedne.Sploh pa so edino zlate ribice primerne za nas, ki nimamo prostora za 100-litrski akvarij.

Draga Brina,

govorili smo ravno o tem, da so zlate ribice najbolj zlorabljene akvarijske ribe. Zaradi modnega trenda s(m)o jih začeli tlačiti v steklene bučke in premajhne akvarije. Ne bom ti pisala še enkrat vsega. Preberi si zgornje poste in razmisli. Verjamem ti, da živita že 2 leti. Ali boš lahko enako napisala čez 10 let?
In zlate ribice so NAJMANJ primerne za tiste, ki nimajo prostora za 100-litrski akvarij.
Če že imamo živali, ki smo jih vzeli iz narave in udomačili, moramo poznati njihove potrebe in njihovo življenjsko okolje v naravi, da jim lahko nudimo čimboljše pogoje za življenje v ujetništvu. Konec koncev smo zanje odgovorni, kajne. Pravzaprav bi se morala – tudi ti – zavedati, da si za zdravje svojih ribic prav tako odgovorna kot lastniki psov za svoje štirinozce. Mar je riba kaj manj?
Tvoj post pa zveni nekako takole: tudi pes na polmetrski verigi lahko živi – se strinjam, vendar samo dokler se ne zadavi, dokler si ne zlomi vratu oz. deformira hrbtenice. Lahko pa živi tudi popolnoma drugače. In moral bi!

Yo

Zdaj že resno dvomim, da gre za zlate ribice. Za moje ribice pravilno skrbim, sicer bi,najbrž, katera že na hrbtu ležala. Živali ne trpinčim,tista tvoja primerjava s psom pa je rahlo žaljiva.

Oprosti, Brina, če si moje pisanje vzela za žaljivo. V kolikor mi ne verjameš, da za zlate ribice 10l akvarij ni primeren, ti svetujem, da si ogledaš stran http://www.akvazin.com
Tam si lahko prebereš tudi, ali je 10l akvarij sploh primeren za kakšno ribo in kakšne so priporočene mere za najmanjši akvarij in kaj v njega sploh lahko naseliš.
Nekaj linkov imaš napisanih tudi zgoraj. Brezveze je, da se takole napadava. Svetujem ti, da si sama prebereš in potem presodiš. Saj ni treba meni polagati računov, za svoje živalice boš pač sama vedela, kaj je najbolje, kajne? Verjamem ti, da si prepričana, da je vse v redu, saj so ti tako zagotovo zagotovili prodajalci v trgovini. Vendar pomisli na to, da so prodajalci tam zato, da prodajo čimveč in ne zato, da bi se dejansko trudili. In se ne. Ker jim ni v interesu. Je pa v tvojem, kajne?
Primerjava s psom pa se mi ne zdi prav nič žaljiva. Sem še enkrat pogledala in prebrala, kaj sem napisala. In ne odstopam od te izjave. V obeh primerih gre za isto: premalo prostora za gibanje in neprimerne življenjske razmere.

Lp, Yo

Če “živita” v 10L akvariju, potem ju trpinčiš. Se ti zdi mučenje živali, če ima nekdo dva novofundlandca kar naprej v pesjaku in ju nikoli ne pelje ven?

Yo in Nanook, tole problematiko zlatih ribic sta pa res odlično obdelali…in še kdo! Hvala vam !
Potrebno bo vložiti še veliko naporov in si vzeti čas za osveščanje zavedenih ljubiteljev, da se bodo razmere izboljšale. Primerjava s psi je na mestu : vidimo, kako počasi se širša javnost začenja zavedati problematike “azila” pri zbirateljici psov in mačk MM, koliko naporov je potrebno, da se lažni stereotipi, ki jih zavestno širijo kvazitrgovci, kvazinovinarji in kvaziljubitelji živali v javnosti, spremenijo! A moramo vztrajati dalje, zaradi nedolžnih, zlorabljenih, trpinčenih živali, zaradi naših otrok, zaradi naše čiste vesti. NAJ PRIDE PRAVA RESNICA NA DAN, NA SONČNE ŽARKE …da bodo tudi zlate ribice živele srečno in dostojno življenje, ne pa “škripale” v bučkah.

Hvala, Bojan. In hvala tebi – jaz sem se namreč vse od rib naučila pri tebi.

Lp, Yo

pozdravljeni. Imam 2 zlati ribici že 13 let v akvariju brez filtra. Zanima me ali mislite da bi bil prevelik šok za njiju, če bi jim dali filter?
lp

Ne, to bi bilo nekaj najlepšega v njunem skromnem življenju.

živjo! Imam 2 vprašanji.
Zanima me ali se lahko zlati ribici razmnožujeta v majhnem s 15litrskem akvariju?
In, kako ugotoviš ali je ribica samček ali samička?
LP

Ha, sprašuješ pod temo, kjer je bila problematika na široko razložena, pa tud tok nisi, da bi prebral celotno temo…
V tvojem akvariju, če temu lahko tako rečemo, zlate ribe ne morejo niti živeti, kaj šele drugega.

Tukaj si preberi nekaj osnovnih pogojev za zlato ribo, potem pa naprej špilaj akvarista.

Miške ne smrdijo, smrdijo pa miškoni, so tudi večji packi, lulajo vsepovsod. Slaba stran mišk pa je,da ne živijo več kot 2 leti.

Kako se pa ti izražaš? Tip? Lahko rečeš tip avtomobila ali kaj podobnega ampak tip človeka? Le kje si to pobrala! In ne razumem zakaj nekatere besede zakričiš???? Saj nismo gluhi. Bodi no malo bolj kulturna!

tip: slabš. človek z določenimi negativnimi
lastnostmi: ta tip je še vsakega ogoljufal;
s tem tipom nočem imeti opravka;
nevaren, sumljiv tip // ekspr. človek,
oseba sploh

New Report

Close