zlata ribica pajčolanka
Imamo 20l akvarij(-ček), v njem pa tri zlate ribice- pajčolanke. Kmalu bo eno leto, kar so zasedle domek na pisalni mizi moje hčere. So spodobne podnajemnice, ne lajajo, ne grizejo, ne cvilijo… :)) Akvarij s hčerko redno čistiva, menjavava vodo, skrbiva za prijeten interier, redno hraniva ribe – podnajemnicam se pri nas ne godi slabo.
Težavice nam povzroča najmanjša (po velikosti in teži (ehm, gramih) se delijo v tri kategorične razrede) – ki je v nasprotju z ostalima v zadnjem mesecu precej zaostala. Opazili smo, da skoraj ne je hrane in njena barva je postala precej bolj bleda od zlato oranžne ostalih dveh.
Zadnja dva dni največjo- ki je najbolj požrešna :)) – pred hranjenjem prestavimo v drugo stekleno posodo, nato hrano – čisto drobne, skoraj zmlete kosmiče – doziramo v akvarij – da pride do “tamale” vsaj nekaj kosmov – in po 15 minutah vrnemo v domek še požrešnico in ji kot nagrado za prestane duševne bolečine doziramo še nekaj hrane.
Jasno je, da te plavajoče prijaznice v akvariju ne bodo živele večno. Pa k veterinarju revice uboge nekako tudi ne bi nosili.
Zanima me, če mi izkušeni akvaristi lahko pomagate s kakšnim nasvetom v zvezi z gornjo težavo. Ko smo ribice kupovali, nam je prijazen prodajalec sicer natresel kup podatkov, ki smo jih nekaj uspeli shraniti “na hard disk”, nekaj pa smo jih žal pospremili v “trash can”.
Hvala za potrpljenje pri branju in vaše nasvete.
Lep, pa čeprav vroč dan vsem
Ali
Vsak izkusen akvarist (povdarek na besedi akvarist), ti bo svetoval, da resis tvoje tri ribe ze enoletnega trpljenja in jih das v ribnik, ali jim kupis velik(!) akvarij. Za vec informacij pojdi na http://www.akvazin.com/ in se registriraj v forum.
lp muteman
GLEDE PREMIKANJA RIBICE”GIGANTKE” V DRUGO POSODO TI PRIPOROČAM DA PREMAKNEŠ NAJSLABŠO IN JO TAM TUDI PUSTIŠ NEKAJ ČASA DOKLER SI TA NE POVRNE MOČI.KO BO BOLJE JO VRNI DRUŽBI.
VSI PIŠETE GLEDE MENJAVANJA VODE, NIHČE PA NE NAPIŠE KAKŠNO DAJE V AKVARIJ. VODA MORA ODSTATI VSAJ EN DAN NA SOBNI TEMPERATURI, DA NE PRIDE DO PREVELIKIH TEMPERATURNIH SPREMEMB IN S TEM TUDI DO ŠOKA RA RIBO.
Moram reči, da mi imamo en velik ribnik pred hišo in notri okoli 40 zlatih ribic pajčolank in od letos tudi 1 mladega japonskega krapa. Vse so zdrave, se veselo razmnožujejo, …
Ribnik jim čistimo vsak leto 1x (ker si zaradi takšne količine vode ne moremo privoščiti pogostejšega čiščenja), ne hranimo jih pozimi, poleti pa dvakrat zvečer (veliko in malo manj). Morda se sliši čudno, ampak ribe so navajene. Sicer se vsako leto kakšna napihne in dosedaj ni bilo zaradi ničesar drugega kot zaradi starosti.
Pred enim tednom pa smo prvič opazili, da je en samec bil čisto olupljen, rep mu je pričenjal ”gniti”, plaval je težko in ostale ribe so se ga izogibale. Najprej smo pomislili, da je to zaradi starosti, ker je tudi ena od najstarejših rib imela prav takšno črno izboklino pod zgornjo plavutjo. Ampak zaradi preventive, smo jo prestavili v kanglico z vodo iz ribnika in tam je bila morda en ali dva dni. Stanje se je izboljšalo, pod olupki je bila nova žareče oranžna kožica. Edino po plavutih se še ni odstranilo tisto lupljenje, drugače pa je ribica skoraj zdrava, čeprav moj brat še vedno meni, da ji rep gnije.
In tukaj nastane problem. Mama je rekla, da se ribica levi, ampak vse skupaj je čudno, ker smo to opazili prvič.
ČE JE KDO IMEL KAKRŠNE KOLI PROBLEME S TEM ALI PODOBNO, NAJ PROSIM POVE, KER NAS RES ZANIMA, ČE JE OGROŽENO TUDI ZDRAVJE DRUGIH RIBIC.
🙂 🙂
hvala, že vnaprej.
Hej za rojstni dan sem dobila zlato ribico pajcolanko po imenu Filip. Zadnje case me malo skrbi zanjo saj se mi zdi koda ratuje pocasi zogica oziroma jas bi temu rekla da ima “nosecniski trebuh” .Filip sicer veliko plava in se z kamencki igra .Enkrat sem ga edino zalotila da plava obrnjen na hrbtu ,ampak ko sm mu potrkala na akvarij je takoj pricel z normalnim plavanjem .Danes sem mu celo jas kupila druzbo in sicer tudi ribica pajcolanka neke vrste ampak crne barve .No mene zanima ce je z Filipom kej narobe oziroma z njegovim trebusckom . In upam da nisem poslabsala situacije z prijatelico Chanel ..
Lepo prosim ce mi gdo odgovori hvala lepa.Nika