Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina živo srebro

živo srebro

Lep pozdrav,

mene pa zanima kolikšne količine živega srebra so škodljive. Oz. drugače kakšna izpostavljenost škoduje zdravju. Ali je to le bivanje v prostoru kjer je bil razbit živosrebrni termometer, direkten stik s kožo, večkratni stik z živim srebrom (prenašanje po rokah), zaužitje le tega, … koliko?
Berem namreč, da je to zelo zelo toksična stvar, sam pa sem se pred leti igral z njim (s kapalko sem ga pobral s tal, ker se je razbil termometer oz. dva), bil sem še osnovnošolec (beri: otrok). res pa je da moje zdravje že kar nekaj časa ni OK, zato pomislim tudi na najbolj nore ideje.

Zivo srebro je sicer res lahko zdravju skodljivo, natancnega podatka o kolicini zal nimam.

Lep pozdrav, Katarina

Živo srebro (Hg) je ena izmed najbolj toksičnih substanc na svetu. Med strokovnjaki ni konsenza, kolikšne so še meje varnosti, saj mnogi trdijo, da varne meje sploh ni in že najmanjše količine lahko pri bolj občutljivih povzročijo zdravstvene težave. Vseeno pa so nekatere zdravstvene inštitucije postavile nekašne “varne meje” in se za dnevni vnos gibljejo od 0,1 (EPA) do 0,5 (FDA, WHO) merjeno v mikrogramih na kilogram telesne teže.

Gotovo je ustrezneje Hg pobrati s kapalko kot pa ga posesati, saj se zaradi izhlapevanja ob sesanju sproščajo zelo velike količine. Je pa količina v enem termometru gotovo že dovolj velika, da lahko povzroča zdravstvene težave, če iz prostora ni bila ustrezno odstranjena. Pomembno pri tem je, kako Hg vstopi v naše telo. Če ga pogoltnemo, se iz prebavil absorbira manj kot 10 %, hlapi v plučih pa se absorbirajo preko 90 %.

Hg se iz krvi ičisti v nekaj mesecih – razpolovna doba je za različne oblike od enega tedna pa do treh mesecev: pri tem se ga večina izloči z blatom in urinom, nekaj pa ga ostane v telesu, saj ima Hg tendenco, da se akumulira v ledvicah, živčevju in možganih.

Kako potem pri posamezniku oceniti toksične vplive Hg?
Analize Hg v krvi, blatu in urinu kažejo zgolj sliko trenutne obremenjenosti z živim srebrom in še to ne popolno, saj pokažejo le količine, ki so še v obtoku. Iz analize las lahko dobimo vpogled malo dlje v preteklost, vendar pa lasje zrastejo okrog 1 cm na mesec, tako da tudi s tem testom ne moremo točno oceniti obremenjenosti. Zlati standard je provokacijski test z npr. DMSA, ki ga lahko opravijo na KC – oddelku za zastrupitve, če ocenijo smiselnost…

Je pa zdaj na voljo analiza porfirinov v urinu, ki so jo letos vpeljali na KIKKB in jo priporoča slovenski ekpert za toksičnost Hg prim. dr. Kobal. Ker naj bi Hg nakopičeno v ledvicah motilo presnovo porfirinov, ta preiskava pokaže torej tudi zastrupitve, ki so se zgodile pred več časa. Samoplačniško ta preiskava stane 25 €, morda pa boste našli kakšnega dobrega zdravnika, ki vam bo to preiskavo naročil…

Sisek zdravstveni težav, ki jih povzroča Hg je neverjeten, saj je od pravilnega delovanja živčevja, ledvic in možgan odvisno praktično celo naše telo. Nekateri imajo lahko motnje koncentracije, spomina, sluha, vida, govora, tu so lahko razne psihične motnje (tudi avtizem mnogi prištevajo v to skupino), lahko so prisotni tiki, motnje ravnotežja, motorike, razna vnetja, ogroženo je reproduktivno zdravje, rak, smrt…

Če vas zanima kaj več, lahko najdete precej tudi na spletnih straneh Združenja bodi ZDRAV [freeweb.siol.net]
Lp, Danilo

mene pa zanima kaj narediti če posesamo živo srebro??

Takoj zamenjajte vrečko v sesalcu – pravilno bi bilo, da bi jo oddali na zbirališče nevarnih odpadkov. Nekaj časa bo bolje, da sesalca ne bi uporabljali, temveč bi ga čim bolj razstavili in pustili nekje zunaj – mogoče se je kje zaustavila kakšna kapljica, ki bo še dolgo izhlapevala. Prostore pa je potrebno zračiti, zračiti in še zračiti… Ne vem, o kakšnih kolčinah govorite, verjetno bi bilo dobro, da se pozanimate še na Inštitutu Jožef Stefan (01 5885 355) – lahko izmerijo onesnaženost vašega stanovanja z živim srebrom in vam dajo še kakšne druge nasvete…

New Report

Close