Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Življenjska doba mačk – II.

Življenjska doba mačk – II.

Spodaj se vas je kar veliko oglasilo, kako stare mačke imate doma. Mene pa zanima, ali ste vsi, ki imate tako stare mačke, le te cepili redno vsako leto proti nalezljivim mačjim boleznim?? In pa, s čim jih hranite, so to briketi, konzerve, kuhana hrana?
Iščem iz vaših postov poduk oz. recept, kako pripeljati mačkico v zrela stara leta… 🙂

Naša je stara cca 10 let, pa jih ne kaže – je še prav igriva… Nič ni bila cepljena, le včasih ji dam kaj preventivno proti glistam. Hrani pa se z briketi.

Naše jedo samo brikete Friskas in vrečke Kiteket. Drugega ne marajo. Cepljena je bila samo najstarejša mačka 11 ( še vedno nori in se igra kot mladenka), v obdobju ko je razsajala mačja kuga, pa še neke druge nalezljive bolezni, pa 1x je bila cepljena proti steklini. Ostale pa ne.

Naš perzijec je ravnokar praznoval 16 rojstni dan. Dokler smo živeli v hiši s teraso na kateri se je rad zadrževal, smo ga redno cepili proti vsem boleznim. Zdaj, ko pa smo v bloku in je samo v stanovnju, ga že kar nekaj let ne cepimo.
V mlajših letih je jedel mešano, kakšen kuhan oslič z rižem, konzerva, briketi. Zdaj ima malo problemo z ledvicami in mu kupujem hrano pri veterinarju, brikete in kdaj kakšno konzervo. Dobi pa tudi kakšno poslastico, košček pečenega purančka. Odkar pa je v letih in je bolj enolično hrano je nor na čudne stvari za mačke (jabolko, sadni jogurt, sladoled, banano, kuhano korenje)

Pri nas “smo se odločili” za mešano prehrano: brikete (RC, Almo Nature, Felidae, Genesis), surovo meso (govedino, puran), kakšne kvalitetne konzervice (Miamor, AN). Občasno pojedo kakšen topljen sirček ali nariban trdi sir, kislo, sladko smetano, nekateri malo poližejo jogurt, pečen piščanec, kuhana riba. Drobovine ne marajo.

Cepim redno vse mačke, ki hodijo na razstave (steklina, respiratorne bolezni) v skladu z delovanjem cepiva … Mačke, ki so le doma, cepim običajno na 3 leta le za respiratone bolezni, ne cepim pa stekline.

[url=Http://www.musicat.cc]SI*MuSiCat - Silver/Golden Persian Cats [/url] [url=http://www.fd-ljubljana.si]Felinološko društvo Ljubljana[/url]

Naš je imel pred par dnevi 12 roj. dan. Je kosmat perzijanec, ki je malo v hiši in dosti zunaj. Je kastriran in se ne potepa ter pretepa. Hrani pa se samo z briketi kupljenimi na veterini.

Naši muci so izključno notranji, niso cepljeni, so pa sterilizirani/ kastrirani. Hranjeni izključno z najboljšo hrano (kvalitetno), brikete + konzerve, kar sicer ni garancija za zdravje in dolgo življenje, ampak muci, hranjeni s ceneno hrano (npr. Whiskas) precej več zbolevajo in jim odpovedujejo ledvičke (ta hrana je za muce preveč slana). Ko bodo umrli, bom imela čisto vest, da sem za muce skrbela najbolje. Moj prvi muc pa je jedel izključno le Friskies, potem pa je zbolel za rakom pri 4 – ih letih, bil operiran … čez 1 mesec je umrl :-(((
Skrbimo pa še za potepuške muce – večina jih umre, preden jim sploh lahko pomagamo (pljučnica, kuga, … povožene, zastrupljene, …) ma groza :-((((((((

Imamo mačko, ki je večinoma v hiši. Zunaj se giblje le v naši družbi. Zato je niti ne cepimo redno (vsakih nekaj let). Enkrat letno pa dobi tableto proti notranjim zajedavcem.
Hrani se z briketi, ki jih kupimo “na vago” v trgovini za živali in s konzervami (ne mara drugega kot govedino z zelenjavo).
Dvakrat smo jo pustili kotiti, potem smo jo sterilizirali.
Stara bo 15 let. Še vedno igriva in živahna.

************************************ Elastičnost razmišljanja je odvisna od razsežnosti posameznikovega uma!

Naša že skoraj 19 letnica je samo Wiskas in pije samo mlačno mleko. Cepili smo jo samo prva 3 leta, mladičke je imela enkrat, potem pa smo jo dali stelirizirati. Zaenkrat se še dobro drži in upam da tako tudi ostane.

Naša 18-letna perzijka je samo dietno hrano, kupljeno pri veterinarju, ker je imela pri 2-letih operacijo ledvic. Druga je najdenka, sedaj 15-letnica in iz solidarnosti je isto hrano. Starejša je že stara gospa, vendar ima še vse zobe in lepo dlako, mlajša še igriva. Obe sterilizirani, v bloku, ne hodita ven, cepljeni prvih 5 let.

Irena,

kako ste ji pa uspeli obdrzati vse zobke?
Jaz sem sicer imela mucka – mesancka med perzijko in navadnim mucom, ki je ucakal nekaj preko 18 let, vendar pa je bil ze brez vecine zobk.
Pa ze ker sem v tem forumu – imeli smo ga izkljucno v stanovanju, vendar cepljen ni bil nikoli.
Pa tudi bolan ni bil nikoli, razen zadnje leto.
Hvala za odgovor in lep vikend,
Lencka.

POZDRAVLJENI!
Jaz imam doma muco oz.dve muci,ampak je ena zelo starejša,mislim da je čez 20let:),druga je pa prava navihanka in je stara približno 2leti 🙂
Starejša očitno ni več za igice in tako podobno,ampak samo lenari,je in pije.Večina zob ji je že odpadlo,ampak na srečo se drži še kar dobro.Cepili jo nismo nikoli,je pa sterilizirana.Hranim jo z navadno hrano(briketi,vrečka Whiskas,..)ampak konzerv pa niti povoha ne.Prav tako hranim tudi mlajšo muco,in sta obe kar zadovoljni.Upam,da bosta obe živeli še zelo dolgo in srečno.Lep pozdrav

New Report

Close