Življenjska doba mačk
Za vse tiste, ki ste, ali pa še imate doma mačke, koliko so kaj stare vaše mačke? 🙂 Mi imamo eno 14 letno muco in večino dneva samo prespi. Vem, da je povprečna življenjsa doba mačk 15 let, ampak so vsi kar presenečeni, ko povemo, da imami doma tako staro mačko! 🙂
Kako se je vaša mačka obnašala zadnje dneve svojega življenja, je kaj spremenila obnašanje, ste čutili, da gre h koncu? :((((
Mojemu mucu je nekaj mesecev manjkalo do petnajstega leta. Da, čutila sem, da se bova poslovila. Dva meseca sem bila v takšnem strahu, ker sem čutila, da je konec. Čeprav so bili tisti znaki, da se nekaj dogaja, da se je vedel drugače, vidni šele zadnji teden. In je bil zares bolan vsega dan in pol. Ne znam opisati, čutila sem, da je konec. Celo novo leto sem ponavljala, da je to najino zadnje skupno novo leto. In so mi vsi govorili, da kaj delam paniko, kaj govorim neumnosti, kaj … Jaz sem vedela.
mi smo mel doma muco, ki je umrla od starosti..ne vemo točno kolk je bila stara, saj se je k nam pritepla..imeli smo jo 13 let. Na dan pogina je bila čisto normalna, normalno je jedla, se igrala.nato je zaspala na njenem mestu..in se ni več zbudila.ležalla je že čisto mrzla in prevrnjena z njenega ležišča. najbrz je je odpovedalo srce ali kaj takega. je pa preživela selitev..leto dni je živela v novi hiši.
Naša je imela 11 let in se ji je zaprla voda. Peljala sem jo k veterinarju in čez nekaj časa me pokliče domov in pove, da so njene ledvice fuč in da, če jo iz narkoze oživi, da bo živela mogoče še en mesec. Je že par let od tega, pa mi je še zdaj hudo, ko se spomnim, da sem se morala odločit o njenem življenju.
Kot je napisala Žogca, je par dni pred tem spremenila vedenje, hodila je k meni ležat, kar prej v 11 letih ni nikoli. Joj, kako še vedno boli, pa je od tega že nekaj let in imamo novo muco.
Zunanje muce (večina njih, no) žal nimajo sreče, da bi dočakale visoko starost. Povprečna doba muce oz. zrela doba muce je 20 let, 15 let za muco še ni tako zelo veliko. Je pa res, da se zdi nekaterim ljudem vse pretirano. Če povem, da je kuža star 13 let, je to že zelooo star. Če pa rečem za drugega, da je star 16 let, je pa to sploh nekaj nemogočega. Pa muca je stara že 9 let?? Potem pa ne bo več dolgo … in podobne bolane.
Moja muca je stara 9 let (ampak zgleda fuuul mlada in fuull je otročja :), mucek pa 6 let. Sosedina (sterilizirana) muca je bila stara 17 let, ko je umrla. Tisti dan ni hotela jesti, drugače pa se je normalno obnašala. Potem pa so jo kar našli mrtvo. Za zunanje muce je pa značilno, da se nekam zavlečejo, da ne umrejo doma. Poznam pa še dve muci, stari 20 in 21 let …. Joj, ko bi tudi moji dočakali takšna leta in umrli hitre, naravne smrti.
naš je bil v 18 ko smo ga dali evtanazirat. pa ga ne bi če ne bi po uvedbi TH za epilepsijo postal komatozen. so mi potem povedali da je skorja zagotovo imel tumor v glavici ker pri tako starem mačku se drugače ne pojavi. bil pa je čist in aktiven do konca. le vsak napad ki ga je imel ga je strašno utrudil.
Odvisno za kakšno muco gre. Za pasemske muce (perzijke, sijamke) je 15 do 17 let maksimalna starost, ki jo dosežejo. Besede veterinarja.[/quote]
Težko bi potrdila to tezo veterinarja.
Ena od mojih je umrla, ko je šla že v 19leto, poznam pa tudi kar nekaj perzijk, ki so /bile blizu 18, pa tudi že čez.
V bistvu je pri mačkah tako da je povprečna starost tam med 15 in 18 let. 20 Let je že kar precej, čeprav tudi sama poznam kar nekaj mačjih starčic in starčkov. In se še vedno zelo dobro držijo … Doma imam trenutno 11-letno staro samičko .. je definitno največji norc od vseh mojih, najbolj za štose, igranje in norenje po hiši ..:)))
Naša mešanka s perzijko je bila uspavana 14 dni pred 18. letom. Je imela ledvične težave zadnjih recimo 6 let, pa razen občasnih vnetij sečil ni bilo nobenih težav. Je pa lahko jedla samo Hills hrano za ledvično dieto. Čim je pojedla kaj drugega, je izbruhala. Potem pa je šlo v zadnjem tednu vidno navzdol, noge jo niso več držale, ni jedla itd. Smo jo s težkim srcem uspavali. še danes jo pogrešam, čeprav imam druge muce. Bila je edinstvena.