Življenje z genitalnim herpesom
Pozdravljeni.
Pri 26ih letih je moja nova realnost ta, da se moram naučiti živeti z genitalnim herpesom. Z njim pravzaprav zaradi ene neumne odločitve živim že 2 leti. Bila sem v dveh daljših zvezah in kljub samo tema dvema intimnima partnerjema, sem prav od drugega dobila zabaven virus v obliki genitalnega herpesa. S tem človekom nisva več skupaj, kar precej pod vprašaj postavi mojo prihodnost… slabo mi je od groze, ko berem, kako se virus lahko prenaša kljub uporabi kondoma, prek rok in celo wc školjke… Zame je torej najbolj smiselno da sprejmem dejstvo, da ne bom nikoli več v življenju z nobeno osebo? Da se prepričam v to, da si ne želim otrok? Kajti kako bi sploh lahko zanosila, ko pa obstaja možnost, da to grozljivo stvar prenesem na nekoga, ki bi ga imela rada? Kako bi sploh lahko rodila zdravega otroka? Da, vem da obstaja carski rez in polovičen odmerek aciklovirja od 36.tedna nosečnosti dalje… Vendar kaj če se porod sproži v 32. tednu? Včasih se mi zdi, da je to najslabša spolno prenosljiva bolezen, ki sem jo lahko staknila…. Edina je namreč (polega aidsa), ki ni ozdravljiva in ne moreš preprečiti njenega širjenja, razen če se odločiš za doživljenjski celibat…. Kar bi bila najbrž najbolj odgovorna odločitev? Drugih spb nimam, ker sem se pred dobrim mesecem dala za vse testirati… Ampak konec koncev je tako ali tako vseeno, saj že imam najslabšo od vseh… Te grozljive stvari bi lahko izkoreninili samo tako, da bi se pred vsakim novim partnerjem vsi testirali za vse, saj večina stvari tako ali tako poteka asimptomatsko in visok delež ljudi niti nima pojma, kaj vse nosijo v svojem telesu…
Hvala za branje in morebiten odgovor,
Vanja
Spoštovana Vanja,
verjamem, da ste jezni, čeravno je 2 leti praviloma dovolj dolga doba, da se jeza poleže in da človek sprejme določeno usodo ter iz nje vzame stvari tudi z boljše strani. Kot prvo naj ponovim, da ima več kot 50% ljudi okužbo z enim od virusov Herpesa (mimogrede ali vi slučajno veste s katerim tipom HS ste okuženi? Če je tip 1, je zapletov bistveno manj in tudi izbruhi so blažji in približno 1/5 genitalnih herpesov je tipa 1). Kakorkoli, velja delati na zdravem imunskem sistemu, pa se bo morda herpes potuhnil in ne bo delal težav. Doma imejte vedno zalogo Valaciklovira, ki ga vzemite takoj, ko začutite prve diskretne znake izbruha. Druga takšna dobra lastnost te okužbe je ta, da boste morebitnega kandidata za partnerja zelo hitro spregledali, koliko mu pomenite, kajti tistemu, ki mu boste kaj pomenili, mu bo za morebitno okužbo “skoraj” vseeno. Seveda se bo prilagodil vam na čast, ampak mu ne bo težko. Če mu bo, vas pač ni vreden… Sem prepričan, da tudi takšni obstajajo. Celibat torej ni potreben.
Spoštovani,
najlepša hvala za odgovor… Kateri tip je, načeloma ne vem, saj mi ginekologinja takrat ni odvzela brisa iz mehurčkov oz. tudi nisem bila na kakršnikoli krvni preiskavi glede HSV-ja. Ampak ali ni načeloma vseeno? Genitalni herpes se pojavlja na genitalnem predelu, pa najsi je tip 1 (labialni) ali tip 2 (genitalni)… Imam pa “srečo” vsaj v tej obliki, da od primarnega infekcijskega izbruha 2 leti nazaj, sekundarnih ponovitev nisem imela. Kljub temu da sem vmes zbolela, se sončila, bila pod stresom ipd. (kar naj bi bili razlogi za ponovne izbruhe)… Kako pa je potem z zanositvijo? Nekje sem brala, da obstajajo neke pregrade, da se partner ne okuži s herpesom, tudi ob “nezaščitenem” spolnem odnosu zaradi poskusa zanositve? Oz. najbrž je možno jesti polovični odmerek Valaciklovirja? Vendar če pride do zanositve, je to zdravilo za plod v prvih 12 tednih preveč škodljivo kajne? Kako pa je potem s samim porodom? Če pride do sprožitve poroda v 34. tednu, ko nimaš termina za carski rez, niti še ne jemlješ polovičnega odmerka zdravila? Potem pa so lahko komplikacije in nevarnost za otroka, kajne? Se opravičujem za precejšnje število vprašanj…
Hvala in lp,
Vanja
ne, ni vseeno kateri tip HSV je v igri, ker je tip 2 bistveno bolj agresiven in zoprn. Če že 2 leti niste imeli izbruha je večja možnost, da morebiti le nimate tega tipa in gre zgolj za tip 1, torel labialni tip v genitalnem področju. Z zanositvijo res ni treba komplicirati, vsaj ne toliko na zalogo. Niste ne edini ne prav redki, ki mora živeti s podobno težavo. Valaciklovir se predpisuje tudi v nosečnosti in tudi zgodaj v nosečnosti ni nobene tragedije, če se ga uporabi. Je v skupini B po FDA klasifikaciji, kjer so pravzaprav vsa zdravila, ki se jih redno predpisuje v nosečnosti in niso v skupini A, kamor spadajo le snovi kot so kuhinjska sol, vitamin C, citronska kislina ipd. Tudi o porodu v teh pogojih ne bi zdaj preveč razglabljal. Vsako leto izpeljemo vsaj 20 porodov pri ženskah z genitalnim herpesom samo v Ljubljani.