ŽIVLJENJE Z BOLEČINO
Stara sem 44 let in imam sicer že leta bolečine v ledveno-križnem predelu, vendar so bile do pred letom in pol ( približno) po mojih opažanjih hormonsko pogojene. V zadnjem obdobju pa me boli dnevno. Zelo težko sedim ali stojim dalj časa.Ponoči se težko obračam v postellji, ne morem sesti v avto, ne da bi si pomagala nogo prestaviti v avto, obuvam se sede in si pomagam dvigniti nogi.. Bolečina se mi širi v kolk-zdi se mi da je desno slabše. V zadnjem letu sem postala povsem asimetrična-prikrajšava trupa( ne vem natančno -ampak mislim, da levostransko.)
Pred časom so se mi začele pojavljati bolečine tudi v predelu prsne hrbtenice in sicer pod lopatico levo. občutek imam, da me zateguje. Težko nosim že najmanjše breme, ker me takoj začne zbadati pod lopatico.
RTG spodnjega dela hrbtenice ( kolikor se spomnim) ni pokazal posebnosti, razen seveda degenerativnih sprememb v smislu spondiloartotičnih sprememb in spina bifida( L1- L 2 se mi zdi), kar pa ne bi smel biti razlog.torakalnega dela nisem slikala, ker so se težave pojavile kasneje ( RTG je bi narejen pred kakimi 2 ali tremi leti).
Ali je lahko vzrok mojih težav zgolj v povišanem tonusu mišic-občasno pomaga, če vzamem navadem spazmiolitik Spamex( nekoliko popusti bolečina) Zanimivo pa mi ne pomaga Sirdalud, naklofen…
Ne vem, ali je normalno, da imaš bolečine dnevno in že praktično ob vsaki aktivnosti-to sem sprejela kot del življenja. Imam tudi poklic, ki ni ravno v prid obremenitvam hrbtenice.
Vaša sklepanja so popolnoma na mestu. Morda je bilo kaj spregledanega, morda ne, morda gre res le za azkrčenost mišic v ledvenem predelu, ki vplivajo tudi na prsni del – v tem primeru vam z manualno terapijo lahko pomagamo.
Lep pozdrav,