življenje v stari hiši
zdravo,
mene pa zanima ali je na tem forumu kdo, ki živi v konkretno stari hiši, ki je povrhu vsega še eko. recimo jaz živim v butani hiši, to je hiša iz gline, jaz ji pravim zemljanka. tovrstnih hiš se več ne gradi in tudi v klasifikaciji eko gradenj jih ni. ker vem, da se po prekmurju in prlekiji, pa tudi na dravskem polju, še najdejo take hiše me zanima ali je kdo njen lastnik in če je kako on živi s to hišo.
:)) jaz bi rada poklepetala z ljudmi, ki živijo približno enako kot jaz. na tem forumu je bilo toliko govora o eko gradnjah, predstavljene so bile take in onake variante, pa me zanima ali sploh kdo v resnici živi v kateri od njih?
jaz živim v 200 let stari butani hiši, ki ima nabite stene samo z glino. kurim na približno enako star ali še starejši kamin/peč in uporabljam vodo iz vaškega zajetja.
kar se tiče minusov je pri tej hiši edini ta, da po malem pada s sten fin prahec, ampak se človek navadi. no, pa miši so in zato so sestavni del hiše mačke. obvezno. sicer pa je so sami plusi, od ugodne klime, ni vlage, poleti je hladno, pozimi toplo. ker sem pred časom zgornji del hiše obnovila (zamenjala leseni strop in dvignila steno), spodnje stene niso več nosilne, pa lahko zdaj po mili volji prenavljam pritličje, spreminjam namembnost prostorov.
stroški so drva – dve klaftri za 70 m2 veliko površino (500 eur), elektrika in komunala.
vem pa, da so nekateri butane hiše oblekli v stiropor fasade in me zanima kako se je spremenila klima pri njih, kakšne so razlike. žal pa ne morem primerjati življenja v butani hiši in življenja v zidani hiši s 2-3 cm nanosom gline kot ometa.