Najdi forum

Zivljenje v Splitu

Pozdravljene,
verjetno me v prihodnjem letu caka selitev v Split (iz Lj). Ima morda kdo kaj izkusenj z zivljenjem tam? Klima, ljudje, zivljenje, center mesta… bi mi kdo lahko kaj povedal?

hvala lepa res
Sardinka

http://www.youtube.com/watch?v=pzvYm-Oui_k&feature=related

Moja teta živi v Splitu 40 let. Se je poročila z Dalmatincem. Imela je zelo dobro službo in ima zdaj dober penzjon. Vedno se je zelo pohvalila s Splitom, da so ljudje dobri, družabni, da so jo lepo sprejeli.

Zadnjič pa, ko je bila spet doma, sva se pogovarjali in me je presenetila z odgovorom. Da nikoli več ne bi šla v tujino, da bi raje ostala v Sloveniji. Da se še vedno počuti tujka in da ji še vedno govorijo “ona Slovenka što stalno radi”. Pri tem naj povem, da je za naše pojme lena. In čedalje večkrat pride domov in čedalje večje domotožje ima.

Klima je pozimi nežna, poleti pasja, ljudje ležerni, Dalmatinci zapeljivi, center je nabit s šarmom in zgodovino, Marjan (hrib ob mestu) dober mediteranski nadomestek Rožnika, novejša predmestja umazana in odbijajoča, včasih smo se kopali na mestni plaži v Bačvicah, danes se moraš odpeljati 10-20km ven iz mesta, če želiš znosno čisto morje. Split ni majhen. Hrvaški Neapelj.

O hvala lepa, za take res prakticne zivljenjske opise, sploh ob tej primerjavi z Roznikom se mi je ze vnaprej milo storilo… sem z Vica namrec… Pa klima, to mi je pomembno – naravna in druzbena 🙂 Res sta prijazni, no ce kdo ve se kaj prakticnega, bom zeljno prebrala.

Joj tole bom morala se premisliti… to bi bilo nekje za tri do pet let, potem pa naprej drugam, tako da ce bi bila ves cas tujka, mi je logicno… Ampak zame prva selitev iz Slovenije in me ze vnaprej stiska. Pa vedno bom nekje tujka, to je tako kot so bile zene oficirjev v stari Jugi.

Vedno sem mislila da sem res priragodljiva, ni problema… zdaj pa vidim da sem cela kamnita in vkoreninjena.

Jaz bi tud šla za ene 3 mesee poleti.

Starejsi kot si, bolj te dajejo custva in s tem domotozje. To je normalno.

Jaz ne bi mogla nikoli živeti v Splitu. Super mi je pridet na dopust, ostat en mesec , potem pa gasa – nazaj v civilizacijo. Pa živim na Hr, ampak Split – ne hvala.

Split je ena velika primitivna sredina, konzervativna. Vse to lepo izgleda od daleč, ampak če si tam pol leta pa vidiš da ni vse tako rožnato. Dalmacija je pač Dalmacija in Dalmatinci so posebni ljudje – kar je moje je tvoje in kar je tvoje je moje. Da bi pa tam vzgajala otroke pa niti pod razno.

Tudi tebi hvala, ena mama. katero mesto na Hr (celina) pa bi ti izbrala, ce bi lahko izbirala? Zagreb ti je vsec? Jaz ne poznam kaj dosti, razen Istre in otokov poleti, zato sprasujem.

Na Hr je edino kjer je ok živeti Primorje in Istra, vse ostalo je eno veliko selo. Tudi Zagreb, saj pravih purgerjev že skoraj ni več, bolj ali manj samo priseljenci iz Hercegovine. Žal.

Tudi jaz bi odšla ampak se ravno tega bojim,kako bi bilo na starost.Jaz bi si želela nazaj,moju otroci pa bi želeli biti doma(kar je meni tujina)In potem bi se morala odločiti med njimi in domovino.
Tako,da naj ostane kar pri dopustu.

Split- čudovito mesto (center- ostalo blokovska naselja, pa so kot povsod, meni odbijajoča), prijazni sam čuden in len folk, pozimi ni tak mrtvo kot kaki otoki, poleti norišnica…
Kak komu, meni je za kak dan fenomenalen, Hajduk je zakon, če bi mel zagarantirano dobro službo, bi za par let šel živet tja, da bi pa ostal tam za vedno pa si ne morem predstavljati. Sploh poleti, ko ne moreš imet niti malo mira.
Sicer pa mi je nekako ta dalmatinski stil življenja privlačen in hkrati odbijajoč. Tako da ne vem kako bi se tam znašel, mi pa je osebno center splita (dioklecijanova palačai, Marjan z ZOO-jem…) čudovit.

Jaz živim v Zagrebu in moram povedat, da sta Zagreb in Ljubljana glede vsega (ljudi, kulture…) zelo podobna. V 4. letih nisem imela nobene, ampak prav nobene slabe izkušnje. Ljudje so normalni, npr. v našem bloku so me vsi normalno sprejeli, v vrtcu so mojega otroka normalno sprejeli, sedaj, no septembra bo šel v šolo in vse je OK.

Splitčanov pa itak Zagrebčani “ne marajo”, čeprav so meni osebno zelo simpatični. Imajo pa Dalmatinci itak “svoje fore” in so temperamentni, bolj eksplozivni in tujce po moje sprejemajo drugače kot Zagrebčani.
Imam pa prijatelja, ki ima pri sebi zaposleno Slovenko in to v Splitu in pove same faj stvari o njej, Slovence spoštujejo, ker vejo, da so delavni, pridni, marljivi…Hecajo se edino na račun “njenega slovenskega dialekta” in to je vse.

Sama premišlujem tudi o selitvi na hrvaško-dalmacijo.Celina ali otok.Vsi mi pravijo, da nima smisla saj tam ne bi dobila zaposlitve .Jezik mi ni tuj.Želja velika.Tu pa se obračam na vas in vas prosim za KATERIKOLI nasvet, kako oz kje si poiskati zaposlitev v dalmaciji?
A mogoče kdo od vas pozna koga dol, ki bi zaposlil tujko-lahko tudi začasno?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close