Najdi forum

Življenje v Avstriji

NA Dunaju je daaaaaaaleč največ tujcev in je daaaaaaaaleč najbolj nacionalističen, najtežje te sprejmejo in še po 30tih letih si Auslaender. Res pa je, da toliko sranja, kot ga je na Dunaju, ni nikjer. Pa še vedno ga je malo. Očitno jih slabe izkušnje učijo, kaj češ.

Sama sem živeli na skrajnem zahodu države, tja sem prišla kot smrklja, dobesedno in ko sem se pri 21ih selila nazaj v Slo, so se od mene poslavljali kot od “svoje”, “naše”. Ko sem se po 11tih letih vrnila obujat spomine v tisto vas, sem padla dol, tak sprejem so mi pripravili. Samo “pleh muska” je manjkala, toliko o nacionalizmu.

SIcer sem 20 let delala za Avstrijce. Pa ne kot nekvalificirana delovna sila, kot asistentka uprave, kot vodja okrožja, vodja projekta. ENkrat samkrat, takoj po vojni, sem na Koroškem dobila pod nos, da “Slawen sind Sklaven und nichts mehr”, na kar nisem bila tiho in smo zadevo po hitrem postopku rešili. Od takrat pa do danes nisem nikdar in nikoli od nikogar slišala žal besede na svoj račun ali na moje poreklo. Ko sem se poročila, so nama za poročno darilo dali bon za potovanje v vrednosti 2.000 €, ko sem odhajala iz podjetja na porodniško, sem od sindikata dobila 1.500 €, od sodelavcev (se pravi iz njihovih privatnih žepov, vključno z vodstvom – skupaj 80 ljudi) 3.000 € (tritisoč eurov!!), ko sem rodila, je bila med prvimi čestitka iz službe (ja, iz Dunaja do LJ) itd. Zdaj že 4 leta nisem več med zaposlenimi, ko sem 2. rodila, že 2 leti nisem bila več v firmi, pa sem kljub temu dobila čestitko od rojstvu z bonom za 1.000 €. Od firme, kjer sem bila ob porodu zaposlena(SLO), še čestitke nisme dobila. Tolk o odnosih in delovni klimi. Za Božička sta OBA (!) moja otroka še vedno vabljena na Dunaj, na prireditev in obdarovanje. Vsa leta je bilo vsako leto obvezno 14 plač, služben avto, vsako leto 2 strokovni izobraževanji, večino let pa smo poleg 14 plač (12 mesečnih, 13. plača januarja + Weihnachtsgeld) dobili tudi “Urlaubsgeld”, ki je znesel nekako med 50 in 80% plače – tisti z nižjimi plačami so dobili več, mi z višjimi pa manj. Res pa je, da smo delali 8 ur s pol ure malice – brez kavic, cigaret, čvekov ipd. Res je tudi, da so prišle “špice”, ko smo brez prdnit ostajali v službi po 12 ur, tudi po 16, ko smo se borili za razpise ali projekte. To pa je tista druga plat, zaradi katere sem to delovno mesto zapustila. Ker se tega z otrokom ne moreš več it, četudi smo imeli svoj službeni vrtec, ki je bil odprt glede na potrebe zaposlenih, ampak vseeno – otrok rabi starša, ne varstvo. Mi je pa iz leta v leto bolj žal, da nisem ostala v AT, ampak sem trapa neumna, prišla nazaj v SLO.

V Avstriji tudi ne, niti slučajno. Sindikati so res močni in se dejansko borijo za pravice delavcev. Zato so tam še vedno v nedeljah zaprte trgovine, pa tudi čez teden zapirajo precej prej kot pri nas ali pa v Italiji.

Če se slučajno zgodi, da delavec ne dobi plače, gre enostavno na njihov urad za delo in to prijavi. Potem dokaj hitro (v roku enega tedna) steče postopek, delavec dobi nekaj denarja od države, država pa začne TAKOJ preganjati delodajalca. Od njega potem tudi izterja denar, ki ga je namesto njih dala delavcu. Država potem pogleda stanje delodajalce in se nekak odločijo ali so težave kratkoročne in rešljive, potem se določijo neki roki, ali pa gre podjetje v stečaj. To, kar se dogaja pri nas, da so delavci po pol leta brez plače, je pri njih neizvedljivo. Cel postopek tudi vodi ta urad za delo in ne tako kot pri nas, ko je marsikaj odvisno od iznadljivosti delavca. Ta ima ves čas podporo v sindikatu.

Porodniški dopust je 18 mesecev, nadomestilo je 80 ali pa le 70 % plače, v to nisem prepričana. Večina žensk ostane doma do otrokovega 3 leta. So pa otroški dodatki visoki in za vse enaki. Vrtca načeloma ni težko dobit, izbira je ogromna, cene niso pretirane, razen za res nadstandardne vrtce. Tam za privatni vrtec, kjer kriješ vse stroške 100% plačaš približno toliko kot pri nas v 5 ali 6 razredu.

Dejstvo je, da je Avstirja ena najbolj urejenih držav. Dunaj je že ne vem katero leto zapored dobil priznanje za mesto v katerem je najlepše živeti. Mestni promet laufa, ve se kaj je prav in kaj ne in ljudje se tega v večini za čuda držijo, tudi balkanci, ki jih je tam ogromno.

Če smo iskreni, v Avstriji so vsa mesta bolj kot ne ‘zabačena’, razen Dunaja in mogoče še Gradca.[/quote]

Avstrija je super, kar se tiče vrtcev, otroških dodatkov, tudi plač. A za to plačo moraš v Avstriji pošteno delati. Tam vlada čisti kapitalizem, kjer je delavec številka in ne človek. Tako pač je. V nekaj letih, kar delam v Avstriji se je v podjetju menjalo ogromno delavcev, tudi na vodilnih položajih. Navaden delavec v proizvodnji dela težko, dviguje veliko, veliko ročno dela, če greš na bolniško, te praviloma ne vzamejo nazaj (zakonsko dovoljeno odpuščanje v času bolniške). Če se delavec pritožuje, ga jutri več ni. Enako velja za delavce na višjih položajih oz. vodilne – danes si, jutri te ni, ker pač nisi všeč novemu šefu. Pač plačajo tisto malo odpravnine in greš “sporazumno”. Ko stisne kriza, se najprej varčuje pri delavcih. Na višjih položajih nadur praviloma ni oz. so, ampak nikoli plačane, niti jih ne moreš izkoristiti. Dela se praviloma vsaj 10 ur na dan, malica je izvzeta iz plačila in delovnega časa, potnih stroškov ni, plačilo dobiš za 40 urni delavnik. Ko sprejmeš vsa ta dejstva in v glavi preklopiš našo slovensko miselnost glede pravic delavcev in koriščenja bolniške z vsako figo, si zadovoljen, da imaš delo v Avstriji. Plače so redne, sankcije za podjetja s plačilnimi zamudami predrage, da bi si to privoščili. 13. in 14. plača sta zakonsko obvezni.

Glede porodniške: obstaja več variant. Najkrajša, kjer porodniško koristiš do otrokovega prvega leta je vezana na prejšnjo zaposlitev in ti prinese 80% plače, seveda je določen maksimum. Vse druge variante niso vezane na prejšnjo zaposlitev – do 15. meseca lahko tako dobivaš okoli 800€, do 20. meseca ca. 600€, do 30. meseca ca. 430€ mesečno.

Najbolj všeč mi je ureditev njihovega davčnega sistema, ker ni tako tog, kot je pri nas. Dohodninsko napoved tako lahko oddaš tudi za pet let nazaj, če želiš. Tudi zdravstveni sistem je praviloma veliko bolj človeku prijazen, kot pri nas.

Pred nekaj leti je moja znanka živela na Dunaju. Kar precej let. Imela je najeto stanovanje in se je parkrat selila iz različnih razlogov – vsakokrat je kot “Ausländer” imela težave pri iskanju stanovanja. In ne spomnim se, da bi se ravno hvalila, kako je gor fajn. Tudi kakšnih bolj tesnih stikov z domačini ni uspela navezat. Je bila kar vesela, ko se je vrnila v Slovenijo. No, mogoče je bilo malce težje, ker je bila sama, brez družine.[/quote]

Kdo to pravi?! Verjetno ista Slovenka, ki ima težave s sprejemanjem priseljencev v Sloveniji!

Dunaj je res nacionalistično usmerjen, tudi vsa večja mesta recimo, ampak manjša mesta na severu Avstrije so do Slovencev in drugih priseljencev iz bivše Juge čisto normalni.

Živijo mamica30…z možem razmišljava o življenju v Avstriji, ker tudi živimo blizu meje in ne bi bila neka huda spremeba kar se tiče ljudi ki jih želiva imeti blizu..poleg tega imava sinčka starega 20mesecev in bi taka sprememba bila najlažja sedaj…

Zato bi te prosila, če bi se mi lahko oglasila na mail, kjer bi te lahko bolj določeno vprašala za kakšno mnenje, nasvet…

[email protected]

hvala že v naprej, Ines

Pozdrav!
Mene zanima sledeče in se obračam na tiste, ki že živite v At.V At delam že več kot dve leti, sedaj pa sva z partnerico pričela resno razmišljat, da se preselima v At, imava tudi 10 mesečno punčko, zato bi bilo tudi glede tega zdaj primereno.
Zanima me pa kako in kam se moram obrnit za morebitno dokumentacijo ali kaj vse rabiš, ker o tem res ne vem praktično nič.
Dobiš začasno dovoljenje za bivanje v At, ali si moraš prvo stanovanje najt,…saj pravim res bi bil vsake informacije zelo vesel!!

Če se kdo odloči mi pomagat mi lahko piše tudi na mail [email protected]

Vsem že vnaprej hvala

Pozdrav!

Mamica30 mene tudi zanima kam si dala oglas ter kako si prišla do zaposlitve, namreč tudi sama razmišljam da bi se preselila gor, mož je že pred časi živel v nemčiji tako, da jezik pri njemu ni problem, jaz se osnovno znam sporazumeti tudi trenutno obiskujem tečaj, ampak ne glede na to da imam diplomo bi sigurno morala začeti z pomivanjem. Se pa prav tako odločava za Villach ker imam kar nekaj sorodnikov, me pa tudi po drugi strani skrbi kako bi se prilagodila hčerka, stara je 2 leti. Lepo bi prosila za kakršnekoli info. ali pa izkušnje, lahko tudi na mail: [email protected]

Kaj pa manjka južnjakom?Vsi jih zaničujete,dejstvo pa je da njihovega dela ne bi prevzeli.

Pozdravljeni!

Sem razočarani 20 letnik, po poklicu strojni tehnik in se sramujem da TRENUTNO živim v tej državi! Namreč delam za 487 evrou bruto v tovarni na CNC strojih!!! Je res da nimam delovne dobe veliko, je pa res da sem že zdaj mogoče eden boljših strugarjev in rezkalcev od dolgoletnih mačkov ki delajo na takem delovnem mestu…..zato iščem kakršnokoli delo in nasvet glede avstrije da grem, bežim iz tega gnoja ven, ker z usakim dnem vse bolj smrdi..SRAMOTAAAAAA!!!!!!!!!!!

Zbiramo prijave zainteresiranih za informativni vecer v okolici Maribora in Ljutomera za delo v Avstriji oz tujini.Vec na [email protected]

Draga mamica30,

midva s partnerjem sva v Sloveniji čisto obupala, odločila sva se da greva v Avstrijo, ker tu ni služb,

prosiva za pomoč pri iskanju službe, stanovanja…vrtca , imava 15m starega sinčka, ki ga v sSLO NE MOREVA PREZIVLJATI.

prosila bi za kak nasvet…na mail :[email protected]

Hvala ze vnaprej.

lp

Anja

zdravo mamica 30,potrebujem mejhen nasvet.
lahko privat?
lp

Pozdravljena! Ali bi vas smela kontaktirati preko e-maila?

LAHKO ni problema.

pozdravljena mamica 30,
če bi se dalo, bi lahko povedala kam je mogoče dat v At oglas za ponudbo dela? Dobrodošla bi bila vsaka informacija in izkušnja, namreč s fantom se nameravava preseliti tja, ne poznava pa osebno nobenega, ki bi to že storil (moj mejl: [email protected]).
Hvala pa lp,
Nina

Punce, pozdravljene!

Ker je že toliko napisanega o Avstriji tudi mene zanima par vprašanj. V kratkem bi se selili na Avstrijsko Koroško (Celovec) pa me zanima a katera ve, kjer se da dobiti informacije od Slovencev, ki živijo tam. Zelo me zanima, kako se organizirajo, kje dobijo potrebne informacije ( o vrtcih, zdravstvu, prijavi bivališča….) Sem mamica in imam majhne otroke in ne bi še vpisala otrok v vrtec. Kakor je razbrati, ni vrtca do treh let pa mi ni jasno kako so te mame zaposlene ali so doma, kje se družijo…..Vesela bi bila kakršnihkoli informacij in nasvetov…

Že vnaprej se lepo zahvaljujem,

NINA

Avto si drugič kupi v Sloveniji in ga izvozi v Avstrijo, pa bo cenejši kot v Avstriji in tudi cenejši kot v Sloveniji, ker imajo samo 20% DDV.

Jaz sem sedaj kupila službeno Octavio v Kopru (samo 5000km) in mi bodo v trgovini pripravili vse dokumente za izvoz, ki jih moram potrditi v Avstriji, tam se plača njihov DDV in registracija in to je to – tako, da je samo registracija dražja 🙂 avto pa še cenejši kot v Sloveniji.

Seveda je bolje…otroški dodatki ne glede na finančno stanje v družini dokler se otroci šolajo oz. max. do 25.leta , če imajo status študenta (tega pri nas nikoli ni bilo), preventivni pregledi zdravih prebivalcev, ki vsebujejo več kot dobiš v Slo, ko si bolan 🙁 …PAP za ženske vsako leto, da ne govorimo o ostalem preberite tukaj: http://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/zdravlje/preventiva.htm itd…

Mamica na porodniški ima bistveno večje dohodke, če si v bolnici sta samo po dva v sobi s TVjem in se ne kuhajo kot sardine na KC itd… brezposelnost je zavidljiva na ravni Evrope… ne ni za primerjati – žal…

Škoda da nam tako delajo in nam jemljejo možnosti za spodobno življenje v tej naši prelepi deželici. Le kaj bo ostalo našim otrokom v deželi Šentflorjanski?

veš kaj bo ostalo?

pepel in kri…

Pozdravljeni. kot vidim pišete veliko o življenju v Avstriji. Rada bi se z nekom povezala da bi mi malo povedal podrobneje o vsem tem. Prosim če se kakšen kandidat javi ker nujno potrebujem te odgovore

Tudi mene zanima življenje in delo v avstriji, zbiram informacije, tako da če je še kdo zainteresiran se lahko povežemo in izmenjujemo informacije. LP

Zivijo ! Sem Sabrina iz SLO 🙂 bol natančno iz primorskega dela 🙂 Če mi lahko prosim nekdo pove kako je zivljenje v Avstriji ? se splača preselit ? je mozno najt stanovanje z nizko najemnino ? kako je z vrtcom ? Morem povedat da nemsko neznam preveč dobro ampak sem se priprauljena naučit..delam pa trenutno Trgovsko šolo..Upam na vaše odgovore in hvala za pomoč 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close