Najdi forum

Življenje v Avstriji

Nam sploh ni bilo slabo, če bi le imeli poštimano zakonodajo, da se ne bi mogle dogajati Stožice in podobno.
Za Avstrijo ne vem, vam pa povem za Italijo, da traja porodniški dopust največ 5 mesecev, plača je 80% plače, ki si jo prejemal. Starševski dopust naslednjih 6 mesecev pa le še 30% plače, tako, da za samske mame odpade..
Pa ne sanjajte, kakšne bajne plače imajo v Italiji, ker ni res, se jim kriza strahotno pozna. Njihove urnike pa poznate, torej pozabite službe do 15 ali 16h.
So pa tam zelo močni sindikati, ne kot tale naš Semolič,
Tako, da jaz v Italijo ne bi šla niti pod razno.

Iz katerega konca pa si? Lahko ti pošljem oglase,kjer iščejo delavce.

Iz katerega konca pa si? Lahko ti pošljem oglase,kjer iščejo delavce.[/quote]

Če si tako prijazna, mi lahko pišeš na:

[email protected]

Hvala!

Iz katerega konca pa si? Lahko ti pošljem oglase,kjer iščejo delavce.[/quote]

Če si tako prijazna, mi lahko pišeš na:

[email protected]

Hvala![/quote]

Se slišimo jutri..lepo nočko

Hvala ti, se bereva, lahko in lepo noč ti želim!

[/quote]

jaz dobim za to delo 530 evrov + prevoz in malica, skupaj 600 evrov v Sloveniji.

A nemškega jezika nisi pred odhodom nič znala? Se hitro naučiš?

Joj če je vse tako lepo in fajn, potem je pa najboljše da se vsi kar tja preselimo. Me zanima kakšna dela tam opravljate. Ista kot tukaj ali kaj manj “vrednotenja”. Bojim se, da govorite o delih ki so tam manj zaželena tudi za same avstijce. V kolikor opravljate taka dela ste isto kot naši “južnaki”. Pa brez zamere, samo zanima me.

Saj ne rečem,da je vse sanjsko u au ampak življenjski pogoji so pa res veliko boljši.Že recimo če imaš otroka si veliko na boljšem-v slo sem imela 50e otroških pa sem bila bezposelna,patner pa tudi nima bajne plače,tukaj imam pa 165e…je razlika,pa še za tiste mesece,ko se delala tukaj živela pa v slo,sem dobila vso razliko nazaj.A bi mogoče to dobila v slo-nikoli.
Kar se tiče jezika,pa res nisem znala nič dugega kot dober dan in hvala,znam pa angleško,kr dosti pomaga.
Živim pa v bližini Villacha,tako da ni to nek zabačen kraj.

Tko bom rekla. Vsi samo nekaj jamramo kako je pri nas, ko pa se je potrebno izpostaviti in stopiti skupaj za svoje “pravice”, se pa vsi umaknejo in potihnejao, da na koncu tisti ki se zakaj bori nastrada. Tolko o tem, Niso drugi ljudje v drugih državah nič drugačni (boljši) od nas, samo bolj držijo skupaj, ker se pač zavedajo kaj to pomeni.

pozdravljena mamica 30

prosila bi te, če lahko tudi meni na mail [email protected] pošlješ link do oglasev za delo

Iščemo delo za sina , pa smo čisto blizu avstrijske meje – koroška

bila bi ti hvaležna

nihče ni rekel, da bo življenje lahko, rekli so samo, da ga bo vredno živeti... niki

V Avstriji tudi ne, niti slučajno. Sindikati so res močni in se dejansko borijo za pravice delavcev. Zato so tam še vedno v nedeljah zaprte trgovine, pa tudi čez teden zapirajo precej prej kot pri nas ali pa v Italiji.

Če se slučajno zgodi, da delavec ne dobi plače, gre enostavno na njihov urad za delo in to prijavi. Potem dokaj hitro (v roku enega tedna) steče postopek, delavec dobi nekaj denarja od države, država pa začne TAKOJ preganjati delodajalca. Od njega potem tudi izterja denar, ki ga je namesto njih dala delavcu. Država potem pogleda stanje delodajalce in se nekak odločijo ali so težave kratkoročne in rešljive, potem se določijo neki roki, ali pa gre podjetje v stečaj. To, kar se dogaja pri nas, da so delavci po pol leta brez plače, je pri njih neizvedljivo. Cel postopek tudi vodi ta urad za delo in ne tako kot pri nas, ko je marsikaj odvisno od iznadljivosti delavca. Ta ima ves čas podporo v sindikatu.

Porodniški dopust je 18 mesecev, nadomestilo je 80 ali pa le 70 % plače, v to nisem prepričana. Večina žensk ostane doma do otrokovega 3 leta. So pa otroški dodatki visoki in za vse enaki. Vrtca načeloma ni težko dobit, izbira je ogromna, cene niso pretirane, razen za res nadstandardne vrtce. Tam za privatni vrtec, kjer kriješ vse stroške 100% plačaš približno toliko kot pri nas v 5 ali 6 razredu.

Dejstvo je, da je Avstirja ena najbolj urejenih držav. Dunaj je že ne vem katero leto zapored dobil priznanje za mesto v katerem je najlepše živeti. Mestni promet laufa, ve se kaj je prav in kaj ne in ljudje se tega v večini za čuda držijo, tudi balkanci, ki jih je tam ogromno.

Če smo iskreni, v Avstriji so vsa mesta bolj kot ne ‘zabačena’, razen Dunaja in mogoče še Gradca.

V Avstriji je menda socialna varnost najvišja v Evropi. Tako, kot je zgoraj napisala, močen sindikat in morala. Sem poznala nekoga, ki je tudi v Avstriji ostal brez plače, vendar se je precej hitro uredilo in je dobil vse plačano. Če bi pri nas ljudje bolj skupaj držali, ne pa da potem en revež spredaj sam ostane, bi bilo veliko bolje :). So pa Avstrijci precej nacionalisti, to občutijo morda bolj kakšni režijski delavci, kot kakšni fizičarji, ki se tako ali tako gibljejo med samimi priseljenci. Tudi plače znajo biti drugačne od Avstrijskih sodelavcev…

V Avstriji tudi ne, niti slučajno. Sindikati so res močni in se dejansko borijo za pravice delavcev. Zato so tam še vedno v nedeljah zaprte trgovine, pa tudi čez teden zapirajo precej prej kot pri nas ali pa v Italiji.

Če se slučajno zgodi, da delavec ne dobi plače, gre enostavno na njihov urad za delo in to prijavi. Potem dokaj hitro (v roku enega tedna) steče postopek, delavec dobi nekaj denarja od države, država pa začne TAKOJ preganjati delodajalca. Od njega potem tudi izterja denar, ki ga je namesto njih dala delavcu. Država potem pogleda stanje delodajalce in se nekak odločijo ali so težave kratkoročne in rešljive, potem se določijo neki roki, ali pa gre podjetje v stečaj. To, kar se dogaja pri nas, da so delavci po pol leta brez plače, je pri njih neizvedljivo. Cel postopek tudi vodi ta urad za delo in ne tako kot pri nas, ko je marsikaj odvisno od iznadljivosti delavca. Ta ima ves čas podporo v sindikatu.

Porodniški dopust je 18 mesecev, nadomestilo je 80 ali pa le 70 % plače, v to nisem prepričana. Večina žensk ostane doma do otrokovega 3 leta. So pa otroški dodatki visoki in za vse enaki. Vrtca načeloma ni težko dobit, izbira je ogromna, cene niso pretirane, razen za res nadstandardne vrtce. Tam za privatni vrtec, kjer kriješ vse stroške 100% plačaš približno toliko kot pri nas v 5 ali 6 razredu.

Dejstvo je, da je Avstirja ena najbolj urejenih držav. Dunaj je že ne vem katero leto zapored dobil priznanje za mesto v katerem je najlepše živeti. Mestni promet laufa, ve se kaj je prav in kaj ne in ljudje se tega v večini za čuda držijo, tudi balkanci, ki jih je tam ogromno.

Če smo iskreni, v Avstriji so vsa mesta bolj kot ne ‘zabačena’, razen Dunaja in mogoče še Gradca.[/quote]

Porodniški dopust v Avstriji ni 18 mesecev, ampak 16 tednov s polnim plačanim nadomestilom, potem pa lahko do otrokovega dopolnjenega 3. leta v odvisnosti od tega, za kolikšen delež starševskega nadomestila v tem času se odloči tisti starš, ki jemlje starševski dopust (in znese pri najdaljšem času 3 leta okrog 450€).

….in tudi ljudje so bolj kulturni, znajo se obnašati!

Samo majčkena opomba:
Au = Avstralija
At = Avstrija

zaenkrat se še vozim čez mejo (15 min na našo strani, 15 min na njihovi)
vzela sem prvo delo, ker imam pač dva otroka za poskrbet. Nam, Slovencem podtaknejo najnižjo plačo – 1.050€, potem pa se lahko počasi viša.
Dopust je pri naši firmi za vse enak – 5 tednov.

Ko bo še ta mlajša končala šolanje, se preselim/o.
Je pa res, da bi me trenutno najemnina in predvsem ogrevanje prišlo ceneje kot pri nas.

… še nekaj o nosečnosti in službi –
pri zaposlovanju te načeloma vprašajo, če si noseča in v primeru, da se zlažeš; rečeš da nisi, v resnici pa si – je to razlog za takojšnjo odpoved.

Imamo ravno primer, ko nova sodelavka (3 mesece je pri nas) ni prejšnji teden več prišla v službo, ker je 4 mesece noseča. Torej je bila noseča že ob zaposlitvi. Sedaj igra na to karto, da ni vedela, da je noseča.
Otroški dodatek dobijo vsaka dva meseca in znatno višji kot mi.
(no, mi lahko sedaj v januarjo zaprosimo za izplačilo razlike)

Mamica30, glede na to, da sedaj živiš in delaš v Beljaku, sva najbrž prej živeli kar blizu. 🙂
Mi lahko prosim poveš, preko katere spletne strani si iskala službo oz. kam si dala oglas? Pa kako je na splošno z zaposlovanjem Slovencev, konkretno npr. v hotelu? Jezik pri meni ni ovira.

Pred nekaj leti je moja znanka živela na Dunaju. Kar precej let. Imela je najeto stanovanje in se je parkrat selila iz različnih razlogov – vsakokrat je kot “Ausländer” imela težave pri iskanju stanovanja. In ne spomnim se, da bi se ravno hvalila, kako je gor fajn. Tudi kakšnih bolj tesnih stikov z domačini ni uspela navezat. Je bila kar vesela, ko se je vrnila v Slovenijo. No, mogoče je bilo malce težje, ker je bila sama, brez družine.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close