Najdi forum

živec

Pozdravljeni!

Danes sem bila pravkar pri zobozdravniku, ki me je naročil za odstranitev živca pri sedmici. Zanima me ali se ta odločitev naredi lahko kar brez rentgena. Na podlagi česa se zobozdravnik za to odloči? Res je, da imam bolečine, ki pa niso neznosne in tudi stalne ne.
Kako poteka odstranitev? Ali so potrebni šivi? In predvsem me zanima, če boli in ali je to zahtevna stvar?
Ali lahko v tem času dobim gronolom oz. kako ga preprečiti? Sedaj nimam stalne bolečine, vendar pa vsak dan čutim, da s tem zobom nekaj ni vredu!

Za vaš odgovor se najlepše zahvaljujem!

Lep dan še naprej!

Barbara

Spoštovana Barbara,

načeloma je za vsako odločitev dobro imeti še rentgenski posnetek, ki nam tudi olajša nadaljne posege na zobu ( v vašem primeru zdravljenje zoba ). S tem ne mislim, da se je vaš zobozdravnik napačno odločil¨za terapijo, rentgenska slika pa bi bila vseeno dobrodošla. Da je zob avitalen ( mrtev ), lahko ugotovimo na drug način. Vsekakor je potrebno tak živec odstaniti, najbolje preden nastopijo kakšne komplikacije ( npr. gnojno vnetje z oteklino ). Če se zdravljenja lotimo pravočasno, ima tak zob tudi boljšo prognozo.
Zanima vas še potek. Na zobu si moramo zagotoviti dostop do živca. Ponavadi je potrebna odstanitev stare zalivke, ki jo moramo le toliko poglobiti, da pridemo do zobne pulpe. Nato se s posebnimi iglicami odstrani vsa vsebina, kanal temeljito očistimo in izperemo. V kanal se potem vstavi zdravilo. V odvisnosti od prizadetosti se zdravilo menja, zato zob začasno zapiramo le s cementi, ki so temu namenjeni. Šivi niso potrebni. Če je zob mrtev, potem ne boste dobili anestezije, v primeru, da je del zoba še živ pa boste dobili lokalno anestezijo – tako da je poseg v vsakem primeru neboleč.
Lepo pozdravljeni!

Barbara to so meni opravili predvčerajšjim…

New Report

Close