Živčni zlom
Misilim, da se ne znam prepirati. Ko pride z nama z možem do kakšnih prepirov, kar furam svoje in sem tiho ali mu mirno povem, da se ne strinjam z njim, ponavadi trpim v sebi, navzven pa se hočem pred njim dokazati, da me ne more izživcirat. On je čisto drugačen, rad bi se skregal in ga verjetno moje reakcije še bolj razkurijo. Pred dnevi pa se mi je zgodilo nekaj nerazumljivega. Ko sva se prepirala, jaz pa sem v sebi ves bes spet zadrževala, me je nekaj v notranjosti prisililo v kričanje. V tisočinki sekunde sem se ovedla in uživala v kriku, kot bi se sproščala. Nisem vedela, da sem padla po tleh. To je menda trajalo pol minute. Potem sem se počutila ožeto in izmučeno, vse mišice in kosti so me bolele. Kaj je bilo to in kako naj se naučim kregati, saj vem, da preveč potlačujem čustva? Po tem živčnem zlomu me je postalo res strah, da je z mano nekaj narobe, čeprav do sedaj nisem imela nikakršnih težav , sem realist in se mi je zdelo, da držim vajeti v svojih rokah.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Mateja
Spoštovana Mateja,
napad, kakršnega opisujete, bi bil lahko epileptičen, hiperventilacijski,psihogen, ali pa posledica takoimenovane vazovagalne sinkope, to je nenadnega padca krvnega tlaka, ki ga sproži vzdraženje parasimpatičnega dela avtonomnega živčnega sistema.Med opisanimi razlogi je mogoče določiti pravega s testiranjem avtonomnega živčnega sistema, EEG pregledom, psihiatrično preiskavo, ali če napad sam opazuje strokovnjak.Pomembno je še, ali je med napadom prišlo do uhajanja urina ali blata, ugriza v jezik, prenehanja dihanja ali krčev.Ker je z vašim napadom sovpadalo razburjenje ob prepiru, je sicer bolj verjetna razlaga, da je šlo za psihogen pojav, vendar priporočam obisk pri nevrologu tudi, če se napad ne ponovi( v tem primeru bi bil obisk obvezen) Živčni zlom imenujemo po domače vsako izgubo odnosa do ralnosti ob ohranjeni zavesti.