Najdi forum

Živčna

Pozdravljeni!

Ne vem, če mi lahko kaj konkretnega poveste, mogoče me pa lahko vsaj malo potolažite.

Stara sem 24 let. Pred 3 leti sem bila na UZ srca zaradi težav s “preskakovanjem” utripa. (Občutek, da je en utrip preskočen, srce nato dvakrat hitreje zabije.) Na UZ je bila izločena organska motnja – vse je bilo v redu. Vendar se je vse to še naprej nadaljevalo. Leto kasneje sem rodila, brez kakršnihkoli težav v nosečnosti ali po porodu. Pred pol leta sem bila na redni kontroli krvi, ker sem že več let slabokrvna (izgubljam železo zaradi močnih menstruacij). Zdravnica je na pregledu slišala šum na obeh straneh. Ker sem bila takrat zelo slabokrvna (omenila je možnost, da so šumi posledica slabokrvnosti), mi je predpisala Retafer in me naročila na pregled čez tri mesece. Na ponovnem pregledu je bil šum slišen samo na levi strani, na desni pa nič več (upam, da nisem pomešala strani :). Naročena sem na ponovni UZ decembra.

Odkar je bil moj mož pri 23 letih (pred 4 leti) na operaciji, kjer so mu vstavili umetno aortno zaklopko, sem čisto živčna že ob misli na srce in preveč panična. Zato se kar naprej sekiram in preveč pozornosti posvečam srcu. Opazila sem, da se mi to preskakovanje (spremembo v utripu čutim tudi na zapestju) najpogosteje dogaja, ko sem pod stresom ali zelo živčna. Ali je možno, da je neenakomerno utripanje posledica psihe? Kaj pomeni šum na srcu? Ali je res tako grozno kot se sliši, ali je možno, da ni nič groznega in se mi življenje zaradi tega ne bo spremenilo?

Zdravnica mi ni povedala nič. Zanima me tudi kako je s telovadbo? Sem namreč popolnoma brez kondicije in takoj zadihana (po lastni krivdi seveda). Ali se lahko začnem ukvarjati z aerobiko in počasnim tekom preden grem na UZ?

Najlepša hvala za vaše odgovore.

Maja

Ker domnevam, da ste opravili UZ-pregled srca pri zanesljivem kardiologu in ker niste od zadnjega UZ-pregleda preboleli nobene hujše bolezni na srcu, sklepam, da imate zdravo srce.

Me ne preseneča podatek, da imate več težav pri srcu, saj imate kar nekaj stresnih situacij (slabokrvnost, nosečnost, mož operiran na srcu) okrog sebe.

Poizkusite “pozabiti” na srce in začnite z redno športno rekreacijo, najprej z blagimi obremenitvami.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Našla sem svoj stari post, pa sem se odločila, da vas kar tukaj vprašam za nasvet.

Na drugem UZ, ki sem ga imela decembra 2004 je bilo ponovno vse v redu. Drug teden bom poskusila priti do zdravnice, da bi me dali še na 24-urni EKG, ki ga je priporočil kardiolog na zadnjem UZ, če bi se težave nadaljevale. Še vedno imam težave s tem preskakovanjem. Vedno v mirovanju. Pravzaprav se zadeva kar umiri, če začnem malo migati in pospešim krvni obtok. Pred enim mesecem sem ponovno rodila. Ves čas nosečnosti, poroda in po porodu imam normalen krvni pritisk (110/60 – 130/70). Zdaj pa se mi spet večkrat dnevno dogaja, da mi recimo kakšno uro srce preskakuje pri vsakem desetem ali dvajstem utripu. In potem kar naenkrat neha. kakšen dan tudi večkrat, kakšen dan sploh ne. Največkrat, ko se uležem. Zdaj mi je že kar vnaprej neprijetno in se mi zdi, da mi potem takoj začne preskakovati. Je pa res neprijetno…
Zanima me ali je glede na normalen krvni pritisk vse to lahko samo psihičnega izvora? Kako naj bi to omilila? Sem v slabi kondicijski formi – ali lahko tudi to prispeva k težavam?

Hvala za vaš nasvet…

[url=http://lilypie.com][img]http://bd.lilypie.com/ZdRyp2/.png[/img][/url]

Neredni utripi (“preskakovanje”), ki nastopajo v mirovanju, ne pa pri telesnih obremenitvah (kakor ste napisali), niso sumljivi za bolezen srca. V večini primerov nastopajo pri povsem zdravih ljudeh zaradi preveč izraženih živčnih vplivov na srce. Ponavadi prenehajo ob zdravem slogu življenja. Včasih so potrebna blaga pomirjevala. Ker dojite, bi jih odsvetoval. Morda bi zadostoval blag pomirjevalni čaj. Dajem prednost redni aerobni vadbi, sprehodom v naravi, itd.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close