Žitne kašice
Pozdravljeni
Na vas se obračam z vprašanjem, povezanim s hranjenem z žitnimi kašicami. Naš Tim je star sedem mesecev. Je že gosto hrano in se še vedno tudi doji. Zvečer pred spanjem mu damo porcijo žitne kašice. Dajemo mu žitne kašice, ki se mešajo s prekuhano vodo (Milupa,DM – Babylove). Že med hranjenjem opazimo, da se okoli ust in delno po licih pojavijo rdeči madeži, ki po cca. 10 minutah izginejo. Ugotavljamo, da se madeži večinoma pojavijo tam, kjer pride hrana v stik s kožo. Prilagojenega mleka mu še nismo dali, tako tudi nismo preizkusili kašic, ki se mešajo z mlekom. Sadno skuto za otroke pa je in ni nobenih reakcij na koži. Zanima me, ali so takšna znamenja lahko razlog alergije na mleko in če so, katero prilagojeno mleko priporočate? Sama ves čas dojenja pijem mleko in jem mlečne izdelke, vendar zaradi tega ni posebnosti.
Drugi problem pa se nanaša na pitje podnevi. Ker se od rojstva samo doji, imamo sedaj problem, ker ne zagrabi nobene stekleničke (kupili smo že vse možne oblike stekleničk in cucljev) in podnevi zelo slabo pije (skoraj nič). Čez dan dobi dojko dopoldan in popoldan, ko se uspava in potem ponoči med spanjem skoraj vsako uro do dve. Ponoči se pogosto prebuja in ga z dojko najlažje in najhitreje potolažim (dude ne mara). Čeprav me to pogosto nočno prebujanje tudi že pošteno skrbi. Sredi noči ga enkrat previjemo in plenica je zelo polna in težka. Poskušali smo mu tudi dati piti na žličko in iz kozarca, pa ga je na začetku še kar zanimalo, sedaj pa je spet slabo. Zanima me, ali je pitja čez dan premalo in kaj storiti, da bo bolj pil. Ali je napaka, da mu tako pogosto dajem dojko in kaj bi bilo, če mu čez dan sploh ne bi dala dojke? Bi potem postal žejen in bi začel piti iz flaške…
HVala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni, Ja32,
v teh predpipravljenih kašicah, ki jih omenjate in ki se pripravijo z vodo, je adaptirano mleko v prahu že dodano. Kar je popolnoma enako, kot če bi vi doma naredili adaptirano mleko in dodali žitne kosmiče.
Torej je možno, da gre za reakcijo na kravje mleko, še posebej, ker nastane takoj po uživanju.
http://med.over.net/forum5/search.php?46,search=dodatne+teko%C4%8Dine,page=1,match_type=ALL,match_dates=0,match_forum=THISONE
Tudi pri nas je popolnoma isti primer!
Naša 7,5 mesečnica lepo napreduje, zato sem ji od 18h do 19h vsak večer ponudila zgoraj omenjene kašice za večerjo.
Dobila je izpuščaj, vendar tega nisem takoj povezala s temi kašami, ker ni bilo tako očitne reakcije, šele, ko smo prišli iz kopalnice je najbolj izbruhnil in sem najprej izključevala vse kar je povezano z večerno nego!!!
Ko sem pediatrinji pokazala slike, ki jih pripenjam je rekla ukinit kravje mleko!!!! In res že prvi dan in vsak naslednji dan je zadeva lepše izgledala!!! Sedaj sva en teden na dieti obe in ima skoraj čisto kožo!
ZAnima pa me ali ne bo smela nikoli recimo raznih skutk, jogurtov ipd, do sedaj tega še ni poskusila!
Ali lahko poskusim ji dat, ko bo starejša,je možno da je alergija samo na adaptirano mleko???
Dojiva se zjutraj, zvečer in včasih tudi popoldan, zato ne upam niti par kapljic mleka v kavi, bi ji tudi to škodovalo, glede na to da ni več polno dojena?
Hvala za odgovore
Pozdravljeni, tinkabinka,
običajno otroci alergijo na kravje mleko prerastejo. Ni možno, da je alergija samo na adaptirano mleko, kajti adaptirano mleko je kravje mleko.
Počakajte do prvega leta, potem pa po posvetu s pediatrinjo uvedite mlčene izdelke.
Lahko poskusite nekaj mleka za kavo, potem pa boste videli. Če otrok dobi kožne izpuščaje, potem prenehate tudi to.