zinnat
Spoštovani,
za sina (3,5 let, caa 18 kg) smo danes zaradi vnetja obeh ušes dobili antibiotik zinnat 250 mg/5ml. Pediater je predpisal 4ml na 12 ur (v lekarni so mi pojasnili da je to 200mg/12 ur – na brizgi so oznake v mg). Sedaj pa v navodilih berem, da naj bi bila doza za otroke od 2- 12 let manjša, razen če zdravnik oceni drugače. Meni se to zdi kar precej več, zato prosim za mnenje.
Hvala za odgovor in sončen vikend.
Zinnat (cefuroxim) v starosti od 2-12 let odmerjamo od 10-15 mg na kilogram telesne teže na 12 ur.
18 kg x 10 mg = 180 mg (če vzamemo najmanjši priporočen odmerek), to je 3,6 ml sirupa (250 mg/5ml) na 12 ur, Torej je odmerek 4 ml / 12 ur popolnoma primeren.
Pozdravljeni,
Imam sina ki je star 16 mesecev , od decembra lani ko je začel hodit v vrtec so se začela vnetja ušes. Od decembra smo imeli že 6 krat vneta ušesa, sprva smo dobili hikoncil 2ml na 8 ur potem amoksiklav 2,5 ml na 12 ur , nazadnje pa zinnat in to 5ml na 12 ur , kg pa ima samo 9,5 kg. Zdi se mi da je to kar veliko ml za tako težo?
Ko smo nehali jemati hikoncil je čez tedn dni spet dobil vnetje ušes potem smo dobili amoksiklav in čez 2 dni spet sedaj imamo pa zinnat.
Njegova dr pa pravi da to ni nujo za orl.
Dejansko ko prenehamo z antibiotiki se takoj pojavi spet vnetje ušes, nikakr ne moremo pozdraviti ušes.
Kaj predlagate?
Nosek mu z fizološko spiramo vsak dan 3 krat.
Hvala za odgovor
lp
Katja
Če imate Zinnat sirup 125 mg/5 ml, je odmerek primeren, pri sirupu 250mg/5 ml pa je malce previsok.
Vnetje ušes se pogosto zdravi zelo dolgo, ni nujno, da gre res za pravo ponovitev. Še posebej, če je prisotno tudi izlivno vnetje lahko viidmo rdečino bobničev tudi več tednov. Težko pa se je odločiti ali je to vnetje na novo ali je vnetje od prej, pa še ni pozdravljeno. Pogosto je bolečina tista, ki odloča ali je zdravljenje potrebno ali ne.
V primeru ponavljajočih vnetij ušes svetujemo tudi cepljenje proti pnevmokoku.
Spoštovani,
otrok 3 leta 3 mes, 18 kg je prav tako dobil Zinnat 250 mg/5 ml, vnetje ušesa (ponavljajoče). Dobil je 5 ml na 12 ur.
Če sem prav preračunala po Vašem zgornjem postu, je to še ok (14 mg/kg).
Ravno tako sem brala navodila kot gospa zgoraj; v navodilih piše, da max. 5 ml 250 mg/5 ml na dan; nam pa znese potem 10 ml na dan. Rada bi samo preverila, da vse štima in to ni prevelika doza.
lp
Iz navodila: Pri dojenčkih in otrocih je včasih ustrezneje, če odmerek prilagodimo glede na telesno maso ali starost. Odmerek za zdravljenje večine okužb pri dojenčkih in otrocih, starih 3 mesece do 12 let, je 10 mg/kg 2-krat na dan, do največ 250 mg na dan. Priporočeni odmerek za zdravljenje vnetja srednjega ušesa in drugih resnejših okužb je 15 mg/kg 2-krat na dan, do največ 500 mg na dan, torej 2x 5ml.
Lp!
Jaz imam eno vprasanje moj sin star 5 dni je dobil antibiotik sirup zinnat zaradi razsirjene ledvicke zdravnik je napisal da mora dobivati 5 dni po 150ml v navodilih pa pise da za taksne male ni priporocljivo ce ze pa 125 ml …ali se da dobit za to karkoli kar ni antibiotik in da ucinkuje enako ? Prosim vas za nasvet in odgovor… hvala
Odmerek 150 ml je napačen. To bi bilo 1,5 dL.
Za izračun odmerka je potrebno vedeti telesno težo otroka. Ker sta na voljo dve razredčini sirupa, je ptorebno tudi vedeti, kateri je bil predpisan (125mg/5 ml ali 250mg/5ml), Vsekakor v nobenem primeru ne pride 150 ml (1x? 2x na dan?).
Bakterijska vnetja se zdravi z antibiotiki ali pusti, da se pozdravijo po naravni poti (z vsemi možnimi zapleti). Alternative antibiotiku, za dokazano vnetje, ni.
Kot vsak antibiotik lahko tudi Zinnat povzroči alergijsko reakcijo nanj, vendar je ta po 8 dneh po koncu jemanja zelo malo verjetna.
Izpuščaj je bolj verjetno drugega vzroka.