Najdi forum

Živjo!

Razmišljamo, da bi naredili zimski vrt, ki bi se ga dalo poleti odpreti in uporabljati kot teraso.

Zanima me, kakšne so vaše izkušnje z zimskimi vrtovi:

1. Koliko se poleti segrevajo (je prevroče) in pozimi ohlajajo (je prehladno)?
2. Se jih da uporabljati poleti kot teraso – se pravi, da vam “vetrc kuštra lase” :))?
3. Kdo vam je delal zimski vrt in kako ste z njim zadovoljni? Okvirna cena (izolacija in zaprtje prostora)?
4. Na kaj moramo biti posebno pozorni (izolacija, ogrevanje, …)?

Najlepša hvala za vse odgovore in lp, Sabina

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.- "True to life, true to me The way it's got to be So simple, so simple, so simple Live to love, love to be Absolutely free" Stacie Orrico, So simple

Odločila si se pametno, mi ga imamo, in smo z njim zelo zadovoljni. Največ časa od jeseni do poletja preživimo tam. Poleti je resnično bolj vroče ampak to rešuje klima in/ali odprte stene. Pozimi pa ponovno klima za segrevanje. Le hitro v akcijo, jesen lahko že uživate skozi steklo!!

Mi sicer nimamo klasičnega zimskega vrta, pač pa stekleno fasado čez dve nadstropji.

Pri nas je lega hiše idealna, tako, da se nam hiša pozimi ogreva skozi steklo, ker gre sonce nižje po horizontu, poleti pa nas sonce nadkroži in ni direktnega sončnega ogrevanja. Nasproti tega stekla imamo temno pobarvano steno, ki pozimi absorbira sončne žarke in tudi po zahodu sonca še par ur oddaja toploto, ki je zelo primerljiva stenskemu gretju. Če imamo pozimi sonce vsaj dve uri na dan, se nam peč ne vklopi pred večerom.

Paziti je potrebno na gretje: postaviti pod stekla konvektorje, ki preprečujejo rosenje stekel in skozi noč skrbijo, da se velike steklene površine prekomerno ne ohladijo.

Pri nas smo za stekleno fasado nekje 6 x 5,5 m dali 1,3 mio sit.
Je pa vredno: po funkcionalnosti, kot vizuelno.
Tvoja bo verjetno stala nekaj več, ker so vrata, ki bi se naj odpirala, neprimerno dražja od fiksne zasteklitve.

Aja, za uporabo poleti: če drugega ne, bo šel pa ves mrčes v bajto, če boste to na veliko odpirali….sploh zadnja leta je ogromno komarjev in podobnega s……

obema najlepša hvala za odgovore. saj fiksno se še nismo odločili ali bi imeli teraso ali zimski vrt. morava vse skupaj tehtno premisliti, potem pa bo padla odločitev.
tebi blažka še posebej hvala za vsa tehtna opozorila.

lp, sabina

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.- "True to life, true to me The way it's got to be So simple, so simple, so simple Live to love, love to be Absolutely free" Stacie Orrico, So simple

Blažka,

kako pa imate postavljeno hišo. Direkt na J s steklenim delom, ali ?

Midva imava zimsko – letni vrt. Moj mož ga je delal sam. Leseno ogrodje, spodaj šipe v drsnih oknih, streha pa iz karbonskega stekla (mislim, da se reče tako). Material je stal 150.000. Streho morava poleti nujno pokrivati s slamo. Pozimi pa ne ogrevava.

Ja, hiša je obrnjena s stekleno stranjo na J stran, zaprta z l z V in odprta tudi na Z. Pa streha je kakšen 1,5 m podaljšana okrog cele hiše, pa še poleti dodatno zadrži nekaj sonca. V bistvu so vsa okna na J, JZ stran, na S pa samo podolgovate in ozke line….

Imaš mogoče kakšen načrt hiške ? A je ena etaža, ali več ?

Bi se dalo dobiti kaj na mail ?

Tri etaže: klet, pritličje in nadstropje.
Lahko dobiš slikce. Načrt bom težko skenirala….

[email protected]

Hvala !

Mene pa zanima še nekaj: kaj ste dali po tleh v zimskem vrtu?

Lp, SAbina

Mi imamo granito gres ploščice.

New Report

Close