Najdi forum

zimska kolesarska oblačila

Kakšna kolesarska oblačila prporočate za pozimi? Kaj si mislite o hlačah iz windstoperja? Kaj pa kakšna kolesarska majica z dolgimi rokavi – taka malo toplejša?
Manja

zivio!
o zimskih oblacilih smo mensezdi ze imeli debato, ce ne tukaj pa na MTB forumu.
tezko je nekomu svetovati kaj in kako naj se oblece ker, ko jaz skacem naokoli v kratkih rokavih moja mama hodi v puhovki.

hlace iz windstoperja so po mojem mnenju brezveze in predrage. po mojih izkusnjah noge, razen kolen, ki so na mraz zelo obcutljiva(!!) ne potrebujejo velike zascite proti mrazu zato pozimi vozim v dolgih “pajkicah” podlozene z zelo tankim polartecom (flis). namesto majice nosim zelo tanek puli od lowe alpine iz dryflo materiala, povrhu debelejsi puli iz polarteca 100 ali 200 (odvisno od mraza) povrhu tega pa cisto navaden anorak za 5000sit. zato da zasciti ostalo obleko od blata in vode.
za kolesarjenje pozimi se ne splaca metati stran denar za najboljsa in udobnejsa oblacila iz goretex-xtr in ostalih exoticnih membran ker si v vsakem primeru skoraj vedno “usran” do gat

da ne pozabim;
-kupi si podkapo in zavaruj usta pred mrazom. sal je prevec neroden pa se zaplete se lahko kam.
-ko je res mraz ali/in mokro (dez, sneg) med spustom pridejo zelo prav smucarska ocala:))
-nobene rokavice niso predrage (verjemi mojim zelo slabim izkusnjam). naj ti ne bo zal za dobre rokavice odsteti 30.000 sit
-kupi si in uporabljaj blatnike na kolesu, cetudi ne izgleda “sportno”

to je bolj na splosno ce te zanima kaj bolj specificnega vprasaj. sam nimam ogromno izkusenj s kolesarjenjem pozimi in bi bilo lepo slisati tudi modre nasvete kolesarja in tekaca;-)

Kaj pa zimski spusti. Zgoraj imam tudi jaz vetrovko ampak po nogah me močno zebe. Ponavadi imam kolesarske pajkice in dolge spodnjice (športno perilo). Za klanec pa tako ali tako ni problema, mi je celo vroče.
Manja

Pa še to bi te vprašala: koliko pa kolesariš pozimi? Sicer pa hvala, ker si se potrudil z dolgim odgovorom.

Mislim, da ima vsaki šport obdobje ko je potrebno za določeni čas zmanjšati osnovno aktivnost na minimum. Za kolesarjenje je to zima, posebej za rekreativce. To je obdobje aktivnega počitka, ko se moramo odpočiti od odhajajoče sezone in fizično in psihično pripraviti na novo sezono. Torej, kolesarjenje moramo postopama zmanjšati na nulo. Izbrati moramo druge aktivnosti, ki nas bodo sprostile in obenem ojačale tiste skupine mišic, ki jih v glavni aktivnosti premalo obremenjujemo. Začetno nabiranje kondicije je boljše opraviti s tekom, tekom na smučeh in delom na trenažerjih. Moje mnenje je, da od vožnje kolesa po zimi in zelo hladnem vremenu ni nobene koristi, še manj pa užitka. Pauza, ko ne kolesarimo nam poveča željo po ponovnem “zažetku” kolesarjenja.

Kar se tiče oblačil mislim, da je guinness dal dobre napotke.

LP

Kakšen nadomestni šport pa priporočaš, kolesar? Tek na smučeh in smučanje ter fitnes odpade, ker sem predaleč od krajev, kjer je to možno. Prevoza pa nimam, ne avta in ne javnega prevoza. Meni je na pamet padel le tek. Ima še kdo boljši predlog? Kaj pa sobno kolo, se ti zdi OK, kolesar?
Manja

zima res ni primeren cas za dolgotrajne treninge na kolesu, je pa romanticen recimo vzpon na tosko celo in katarino po nespluzenem snegu ter downhill po kaksnem smuciscu:)
ce si res odvisna od kolesarjenja si nabavi trenazer, najboljsi s hidravlicno zavoro in simuliraj treninge doma pred TVjem. jaz sem ga nabavil prejsnje leto ampak to ni zame (ga prodajam).
letos sem odkril najboljso vrsto rekreacije in to je tek!
sam tecem aktivno priblizno dva meseca in tako hitrih rezultatov in dobrega pocutja od rekreacije kot je tek nikoli nisem pricakoval.

koliko kondicije pa imas? si poleti veliko casa prezivela na kolesu?

kolesar eno vprasanje. cez sezono sem na kolesu nabral kar precej kondicije z gorskimi vzponi, kolesarjenju stoje in sprinti v klanec. ker mi vsa stvar precej pomaga pri plezanju v hribih in sestopih s tezkim nahrbtnikom me zanima, kako tovrstno kondicijo obdrzati?? gre najbrz predvsem za moc in vzdrzljivost kvadricepsov ki pa se s treningom teka ne razvijajo v taksni meri kot pri kolesarjenju v klanec.

Moj odgovor je sicer “mimo” teme, a se pridružujem mnenju kolesarja….
Tudi za tek je po moje koristno malo spreči tja do novega leta… In potem pride na 1.1. nova motivacija za novo sezono. Kolikokrat smo ob suhih zimah bili v odlični formi decembra do februarja, potem je pa sneg in led vse pobral marca… Pa še kake poškodbe so udarile ko bi moral bit pripravljen za prve tekme…

Po izkušnjah je pozimi bolj pomagal kak alternativni šport znotraj (plavanje, badminton, karate, fitnes itd.) Malo okrepiš mišice, sklepe in popraviš gibljivost. Osnovni šport pa le za vzorec. Po mrazu, dežju, megli, temi dan na dan ni ravno užitek in psiha malo trpi.

guinness,
poskusi pozimi v snegu z obiski Krima od Jezera pri Podpeči.
Gojzarji in palice pa tek navzgor če gre, tek navzdol je definitivno pavi užitek. Delaš 2m korake, palice so za ravnotežje, gležje varujejo gojzarji.

Ja, in sem srečal tudi “norce” na kolesu, kjer so se jim pri spustu kolesa vgrezala do polovice, pa je po strmini vseeno šlo…

janez,

vse je odvisno od vremena. Lanska zima je bila odlična za tek. Paziti je potrebno le na ledene poti. V primeru večjega snega pa ni odveč nekajurna pohodna tura.
Mene sneg, megla in dež ne motijo. Posebno rad imam dež.

Kolo je po mojem smiselno postaviti v kot za zimski čas in se bolj posvetiti plavanju, savni,fitnesu …

hvala za nasvet:)

ne vem kje zivite ampak jaz plaval pozimi ne bom, zima je za smucanje oziroma bordanje! ko ze svetujemo treninge – turno bordanje z vrha grintovca je kar postena tura tudi za kaksnega “nabildanega” maratonca, hehe

grrr ce letos ne bo snega se preselim na S kanade, nekam dalec stran od civilzacije 😮

Guinness če boš odšel v Kanado, mi prosim pravočasno povej, da ti pošljem kartico iz toplih krajev… ha,ha..
Po katerih vršacih se sedaj podiš, a ?..ha,ha

haha mislis, da me topli kraji privlacijo, nic bolj kot pingvina:)
ce bo sreca posljem kartico z Aljaske, Anchorage-a, Mt. Mckinieya in iz nedotaknjenih predelov Yukona
nisem bil zadnje case nic v hribih. vsa oprema je nabrusena in namazana, kondicije vec kot prevec, cisto sem pripravljen na sneg, tega pa od nikoder:( zato vegetiram za stirimi stenami.

kako pa se tvoj glezenj pocuti? ze teces? a ni decembra spet en maraton po ljubljani?

Guinness ne me hecat za maratonom. Zaenkrat se še vedno samo lepo sprehajam in uživam v dolgih sprehodih s psom. Včeraj sem poizkušala malo poteči, pa sem se po 10 metrih kar ustavila. Pač še ne gre. In ni nič narobe. Enostavno sem želela nekaj prehitro in preveč.
Decembra ? Ja decembra bo maraton in ti mi boš meril kilometrino, pa okrepčevalnice boš tudi postavil..ha,ha..
Vsega bo. Tudi maraton za mene in sneg za tebe. Jaz bom počasi že dala zimske gume na avto, torej SNEG BO ! 🙂

hmm, ce bos pridna te spremljam na kolesu in navijam zate:) za pijaco bom tudi poskrbel. katero pivo imas najraje?

Guinness to sem želela slišati ! ! ha,ha.. Ampak pivo na maratonu ? A misliš da sem Dušan Mravlje ? ha,ha,ha..
A vohaš že sneg ? Prav kmalu bo pobelil hribe in doline 🙂

eh, zdaj bos pa se zbircna, prav bom sam spil 6-pack laskega. kaj bi pa tebi pasalo?

Voda, voda, voda….to je najboljša pijača ! ! Pa še to je najlepše piti kje iz kakšnega potoka oz. tolmuna, tam nekje pod hribi, ali pa na poti ko tečeš… Joj, kako lepo je teči po dežju in ti dežne kaplje spirajo telo..Uf !
Guinness ko se moj gleženj pozdravi te peljem na pir oz. na guinnessa.
p.s. veš kaj je zanimivo ? Da ko sem enkrat spoznala gorske reševalce so vsi madonca pili pir, nobeden vode.

hoj,
GRS in njihove slabe navade;
ves, ne smes se cuditi, da alpinisti konzumirajo/mo tako enormne kolicine te pijace. javna skrivnost je, da so bile vse vecje, tezje smeri v nasih hribih (paklenici,..pa se kje drugje) splezane ravno zaradi piva (beri; posledic piva) celo janez jeglic in kompanija so cez stene cerro tore-ja in El capitana na skripcu vlekli palete hmeljevega napitka. znamke american bud in odlicni fosters. hehe sportniki pa taki, za romantiko pa v vrhunskem alpinizmu itak ni prostora.
mislis, da bi morali alpinisti, ker naj bi bili sportniki in gorski resevalci, ker morajo biti v stalni pripravljenosti, omejiti kolicino popitega piva?

si pa skromna s to vodo. pa pravijo, da se za v kolen ni dobra. no ja, ce so v igri dezne kaplje zna postati se kako romanticno, hehe

upam, da bo tvoj glezenj cimprej zdrav:-)

grem raje spat, da ne bom vec nakladal, to pocetje ob 2 uri zjutraj namrec ni najbolj priporocljivo;)

New Report

Close