Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Žilno (ognjeno) znamenje oz. hemagiom

Žilno (ognjeno) znamenje oz. hemagiom

Imamo 2 tedenskega novorojenčka in 4. dan po porodu se mu je na ličku, podpazduho in na nogici naredil rdeč flekec. Nato so ta znamenja nabrekla.

Nekaj smo že brali na tujem internetu, da takšna znamenja zginejo sama od sebe – v nasprotnem primeru pa priporočajo odstranitev le-teh z laserjem.

Patronažna sestra je rekla, da kaj takega še ni videla pa me zanima ali je ta reč res tako redka.
Ima kakšen vaš otroček takšno znamenje in ali se je sčasoma večalo oz. izginilo?
Pa zanima me tudi ali je kdo dal odstraniti takšno znamenje? Pri kateri starosti otroka? Kako se je ranica zacelila?

Hvala za vaše odgovore,

Andreja

HALLO!Moja hcera ima ze od rojstva ognjeno znamenje ali štorkljin ugriz na celu pod lasiščem.Tudi meni so povedali isto kot si si ti prebrala samo jaz bom počakala da se bo sama odločila za odstranitev ce se bo ker sploh ni vidno razen ce ji spnem lase.Mislim da je s tisto piko se bolj cedna in da je to del nje zakaj spreminjati?ČE PA SE sama odloči ko bo starejsa bom upostevala njeno voljo.
Lep pozdrav

Tudi naša miška ima cel obrazek pisan od znamenj. Nam so rekli isto – v 95% izginejo do 2. leta, na zatilju bodo pa zagotovo ostala.

Stara je 4,5 meseca in je še vedno enako pisana, mogoče je le za kak odtenek svetleje, odvisno od svetlobe. Tudi mene precej skrbi. Če bi šlo le za znamenje na zatilju, bi mi bilo vseeno.

Naši punčki se je tako znamenje pojavilo par dni po rojstvu na nogici. Nekako do enega meseca se je večalo, nato pa je ostalo enake velikosti. Zdaj, pri enem letu, je še kar nabreklo in nič manjše, je pa bolj blede barve.

Govorite o različnih znamenjih. Otroka Andreje in mamiP imata verjetno hemangiomčke (jagodičasto znamenje), ki, se pojavi šele nekaj dni po rojstvu in večinoma rastejo do približno pol leta (so živo rdeča in malo nabrekla kot jagoda), nato so nekaj let nespremenjena in večinoma popolnoma zginejo najkasneje do desetega leta (so tudi redkejša, zato jih patronažna ne pozna). Ostali govorite o navadnih ognjenih znamenjih, ki ji ima ob rojtvu 50% otrok in ne rastejo, ampak na obrazu izginejo nekje do drugega leta, na zatilju pa v 50% ostanejo (ugriz štorklje). Vsa so nenevarna. Hemangiomčke zdravijo le, če rastejo v bližini očesa ali drugih pomembnih organov.

New Report

Close