zilice-kapilare pri dojencku
Pozdravljeni!
Imamo dva meseca starega fanta. Rodil se je tri tedne pred pdp z ovito popkovino okoli vratu. Na obeh vekah ima vidne razširjene kapilare in veke so rdeče. Rekli so nam da ni nič nevarnega in da se bo stanje popravilo. Drugi dan po rojstvu je dobil zlatenico in je bil 6x po tri ure pod lučko. Ob odpustu je bil še vedno nekoliko rumen a so rekli,da ni nobene nevarnosti. Tudi patronažne sestra je vsakič ob obisku dejala,da se stanje izboljšuje. Svetovala nam je naj dojenčka imamo čim več na svetlobi (notri in zunaj). Ker so se začeli lepi topli dnevi smo res veliko bili zunaj. Zgodilo pa se nam je da je v voziček za kako minuto ali dve posijalo sonce direktno na obraz dojenčka. Takrat je bil star 18 dni. Zdaj pa opažam da ima na licih in nosu vidne žilice, ki se,ko smo notri skrijejo (niso tako vidne),zunaj pa so kar opazne-tanke kot las in rdece modrikaste. Skrbi me ali je to posledica sonca ali pa je možno da je otrok imel to že ob rojstvu in zaradi zlatenice (temna rumena koza) tega nismo takoj opazili in so sedaj, ko je v obraz bolj bled bolj vidne. Zanima me tudi ali bodo na licih te žilice tudi zbledele ali pa bodo ostale in s čim lahko mažem obraz. Hvala za odgovor.
Spoštovana,
spremembe, ki jih opisujete, so normalne drobne žilice v koži obraza dojenčka te starosti. Žilice se vidijo zlasti, ko je toplo – npr. ko na obraz posije sonček in kožo segreje (kar ni jič slabega ali škodljivega). Ko bo fant odraščal, se bo debelilo podkožje (vezivo, maščevje) in bodo žilice izginile.
Žilice na vekah pa so del tim. “štorkljinega znamenja” in tudi izginejo do 1., 2. leta.
Opisane žilne značilnosti pa nimajo nobene povezave ne z ovito popkovnico ne z zlatenico.
Krema pride v poštev predvsem kot zaščita pred UV žarki, torej mora vsebovati zaščitni faktor (vsaj 20) in biti primerna za kožo dojenčka.
Pozdrav, uživajte v pomladnem soncu,
Spoštovani!
Najlepša hvala za odgovor. Sem se malo pomirila.Pozabila pa sem omeniti da sta dve žlici na licu videti kot popokani in sta vidni tudi notri-le nekoliko manj kot zunaj.Pravijo da popokane kapilare ne zbledijo in ostanejo in da so lahko posledica izpostavljenosti uv-zarkom. Zato me zelo skrbi ali je lahko to posledica sonca, kateremu je bil dojenček izpostavljen in da se mu bo stanje slabša lo.
Se enkrat hvala za odgovor in svetovanje.
Kot sem napisala (očitno ne dovolj razumljivo), so takšne “popokane” žilice zelo pogoste v obdobju dojenčka in malčka (do 3. leta). In nikakor niso povezane z izpostavljenostjo UV žarkom – soncu.
Močno sonce za kožo res ni zdravo, saj jo izsuši in povzroči prekomerno pigmentacijo (in vzbrst raznih pigmentnih znamenj), pri mlajših (ki so še brez pigmenta) pa lahko privede do opeklin. A po kakšni uri izpostavljenosti v najsvetlejšem delu dneva, ne v nekaj minutah, kot je bilo v vašem primeru.
Zato kar mirno – fanta ne nastavljajte soncu, če pa nanj pade kakšen žarek med sprehodom, pa mu ne bo prav nič hudega.
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Ponovno se obračam na vas. Pri sinu sedaj opažam na zgornjem delu nosu, nosnici,okrog oči in ust nekoliko svetlejši odtenek kože (bledo), kadar pa se joka postanejo ti predeli rumenkasti.Lička in čelo pa je rdece. Nasploh pa njegov obraz v mirovanju potegne na rumeno.Ima pa se vedno nekoliko povečan bilirubin. Zanima me ali so ti “fleki” na koži lahko posledica povečanega bilirubina ali pa je to lahko posledica sonca. In v koliko časa zlatenica povsem izzveni? Naj povem da je sin polno dojen, star pa je 2 meseca in 9 dni. Mogoče iz muhe delam slona,ampak vedno pomislim da sta tisti dve minuti na soncu škodili njegovi kozi.najlepsa hvala za vaš odgovor,trud in čas.
Spoštovana,
rumen pridih barvi kože je zanesljivo povezan z zlatenico, ki se lahko pri dojenih otrocih vleče še do 3 mesece po rojstvu. Pri tem velja poudariti, da ima rumeni pigment v nizki koncentraciji (kot je opisana pri “dojenčkih”) kup zaščitnih nalog, zato se te barve ne bojte…
Seveda je enako možno, da ima v vaši družini več članov dedno pomanjkanje prenašalne beljakovine (deduje se dominantno, vendar z različno izraženostjo povečanja bilirubina), ki je povezano z minimalno povečanim bilirubinom tako mesece po rojstvu kot tudi ob stresih kasneje v življenju (predvsem po pomanjkanju spanja, virozah, kakšnem blagem “alkoholnem” prekršku so takšni ljudje videti bolj “rumeni”, kar pa je kozmetična sprememba in ni povezana z bolezenskimi znaki, čeprav to zelo pogosto pomanjkanje označujemo z diagnozo Gilbertova bolezen :-)).
Zanesljivo pa rumeni “flekci” niso posledica sončenja, tudi če bi to “trajalo” več ur. Ob tem bi kvečjemu nastala opeklina, ki bi se celila z belo brazgotino ali celo z nastankom mehurjev, ki bi ji sledil pojav “krast”.
Poleg tega je lahko barva kože okrog nosu, ust in oči povezana tudi z večjo gostoto lojnic v koži teh predelov – torej nekaj povsem normalnega.
In ja, res delate slona iz mušice…
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Rada bi vas vprašala in sicer koliko je normalna vrednost bilirubina. Sin bo star tri mesece in je vrednost pred dvema tednoma znašala 107. Opažam se,da ima kote belocnic se vedno malo rumenkaste. Se pa samo dojila, na teži lepo pridobiva 1400g na mesec, je pa velik zaspanko.
Hvala za odgovor.
Lp
Glede na podatke ne bi rekla, da je vaš fantek “velik zaspanko”, ampak da je zdrav in odlično dojen umirjen dojenček. Skratka ideal večine mamic…
Vsekakor je “zaspanko” zaradi zadovoljstva, saj vrednost bilirubina, ki jo navajate, prav nič ne vpliva na njegovo obnašanje.
Ker predvidevam, da gre za “nekonjugirani” bilirubin, ki je posledica razgradnje rdečih krvničk in upočasnjene presnove tega bilirubina v jetrih (zaradi nezrelosti, inhibitorjev konjugacije v materinem mleku, lahko tudi zaradi podedovano nižje količine jetrnih prenašalnih beljakovin), je ta vrednost skrb vzbujajoča izključno v primeru, ko fantek postaja bledičen – zaradi prekomerne razgradnje krvničk ob kakšnih protitelesih. Če pa je zdrav in rožnat, gre samo za lepotno zlatenico…
Pozdrav,
Pozdravljeni.
Imam 7 mesečno dojenčico, ki je trenutno bolana (viroza).
Jemljemo sirup in čistimo nos z ustnim aspiratorjem. Ker je vse to za njo zelo neprijetno se seveda med tem upira, joka in sem opazila nekaj popokanih žilic po obrazu (lica, čelo).
Ali je to normalno ali bi me moralo skrbeti? Bo izginilo, in v kolikem času?
Hvala za vas čas in dragocene nasvete.
LP
“Popokane” žilice so pravzaprav drobne podplutbice, ki res lahko nastanejo zaradi prehajanja krvi iz drobnih žilic ob povečanem tlaku (med jokom, napenjanjem), še zlasti med virozo, ki tudi lahko poveča propustnost žil. Dejansko torej ne gre za to, da žilica “poči”, ampak “pušča” – in zato potem, ko se kri vsrka (10-14 dni), ni pričakovati nobenih težav ali posledic. Gre torej za nenevarne znake, ki v ničemer ne kažejo na kakšno hujšo patologijo.
Nekaj drugega bi bilo, če bi takšne spremembe opazili po vsem telesu. Še zlasti, če bi imela ob tem dojenčica tudi visoko vročino, če bi odklanjala pitje ali bi bruhala. V tem primeru pa je res nujen takojšen obisk zdravnika.
Pozdrav,