Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Žile v nosečnosti

Žile v nosečnosti

Pozdravljeni,

Stara sem 28 v tretji nosečnosti. 38 teden.

Zadnje tedne opažam, da so se mi po nogah pojavile izraziteje opazne žile, niso ravno izbočene so pa precej bolj opazne. Na velikih mestih pa imam tanke vijolično/rdeče žilice tik pod površino, prej niso bile opazne.

Zdi se mi tudi, da so mi precej izstopile žile na spolovilu, saj me precej boli, imam občutek otekline in na dotik se jih precej občuti.

Ginekolog ni polagal pozornosti, je rekel le, da je to normalno stanje pri 3 nosečnosti in da bi lahko bilo še slabše.

Mene pa skrbi, ker sem večkrat zasledila tveganje strdkov po porodu in da nekatere celo zdravijo z zdravili za redčenje krvi zato me zanima, v kakšnem primeru to velja oz če bi morala v porodnišnici posebej opozoriti na to?

 

Hvala lp M

Spoštovani,

omenjeno stanje ven v podkožju pod ravnijo medenice (zlasti na nogah in spolovilu, verjetno pa tudi okrog danke) je precej normalno oziroma vsaj pričakovano stanje v kasni 3. tretjini nosečnosti, zlasti 3., 4., 5. itd. Vprašajte zdravnika (porodničarja) ko boste v porodu in zelo verjetno vam bodo iz preventivnih razlogov po porodu res za nekaj dni predpisali nizkomolekularni heparin. Po porodu omenjene vene praktično v nekaj urah, najkasneje nekaj dneh izginejo in v veliki večini primerih ne predstavljajo večjega tveganja za strdke.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close