Najdi forum

Zicka za zobmi

Pozdravljeni
Stara sem 20 let.
2 leti sem nosila fiksni zobni aparat, sedaj pa mi ga je ortodontka snela ter na zgornje in spodnje zobe pritrdila žičko. Sprva sem si mislila ‘se boš že navadila’ vendar pa me ta zelo ovira dejansko pri vsem. Jesti/piti tako ali tako nemorem normalno, ko poskušam zaspati – nemorem ker me neprestano reže v jezik do te mere da ga moram držati nekje v kotu ustne votline kar mi povzroča bolečino ter nekakšno otrdelost v spodnji čeljusti, itd.

Sedaj pa me zanima, ali lahko kako
” zahtevam ” da mi to žičko ortodontka odstrani predčasno?

(vem da ta preprečuje premikanje zob in da je kao ” najboljše” da jo imamo celo življenje, vendar sem res že čisto obupana in ko negre pač negre. Raje imam krive zobe kot pa da me ubije nespečnost in depresija).

Hvala za odgovor
Lp

Spoštovani,
večkrat smo že zapisali v tem forumu, da mora vsaki aktivni fazi ortodontskega zdravljenja vedno slediti tudi vzdrževalna faza, ko z različnimi enostavnimi ortodontskimi aparati ohranjamo pridobljeno stanje. Izbira aparata za vzdrževanje je odvisna predvsem od začetnega stanja zob, torej tudi od vrste zdravljenja, včasih pa je do neke mere mogoča tudi izbira pacienta, kakšen aparat mu bolj ustreza. Fiksni retiner, torej žička, ki jo omenjate, predstavlja pogosto izbiro t.i. retencijskega (vzdrževalnega) aparata. Načeloma se jo pacienti hitro navadijo in je že po tednu dni praktično nemoteča. Vse, kar zahteva, je morda malo zahtevnejše čiščenje, ki pa tudi hitro preide v rutino. Če vam žička nikakor ne ustreza, se z ortodontom dogovorite morda za drugačen način vzdrževanja stanja. Seveda imate kadarkoli pravico tudi do predčasne odstranitve retencijske žičke, vendar morate biti v tem primeru pripravljeni na dejstvo, da se bo pridobljeno stanje porušilo. Srečno!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Hvala za odgovor

Bi mi lahko samo se svetovali kaj naj naredim glede spodnje čeljusti?
Ker me žica reže v jezik ga nemorem imeti v naravni in pravilni legi zaradi česar imam bolečine v bradi in čeljusti pravtako pa imam v njej nekakšen občutek otrdelosti.
Res nevem več kaj še naj storim saj postaja zares neznosno

Lp

Lahko si pomagate z zaščitnim voskom, ki ste ga verjetno uporabljali tudi med samim aktivnim zdravljenjem. Z njim prekrijete moteče dele. Na ta način boste morda lažje premostili te začetne težave. Iz napisanega ne razberem, koliko časa imate že nameščeno žičko. Kot rečeno, v tednu dni se je običajno vsi navadijo. Če je nikakor ne boste sprejeli, pa vam vseeno svetujem, da z vašim ortodontom poiščeta kakšen drug način za vzdrževanje stanja. Srečno!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/
Objava čaka odobritev

New Report

Close