Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija zgornja ustnica pripeta na dlesen

zgornja ustnica pripeta na dlesen

Pozdravljeni ! Imam hčerko staro 10 mesecev in ima priraščeno (z nitko ) zgornjo ustnico na dlesen in to čisto na konec dlesni kjer rinejo ven zobki! pa me zanima , če se da to odstranit al treba počakat na stalne zobke!
že vnaprej hvala za odgovor!
Lp Teja

Spoštovani,

struktura, ki jo opisujete, je normalna anatomska struktura, ki pričvršča zgornjo ustnico na čeljustni greben med centralna sekalca. Imenujemo jo frenulum zgornje ustnice.

Z rastjo obraza in čeljusti se tudi položaj frenuluma spreminja. Njegov dokončni položaj se določi šele po izrasti stalnih zob. Če frenulum tudi takrat ostaja priraščen na vrh čeljustnega grebena, lahko povzroči razmik med sekalcema, zato ga običajno pred ortodontskim zdravljenjem odstranimo.

V tej starosti pa je absolutno prezgodaj za oceno stanja, sploh pa za kakršenkoli poseg.

Lp, Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

Pozdravljeni!

Najlepše se Vam zahvaljujem za odgovor…….!
Hvala in Lp Tea

Pozdravljeni,

podobno kot uporabnica Teja sem tudi sama opazila zelo nizko ležečo vez zgornje ustnice. Morebitno težavo smo “opazili” šele pri umivanju zob, ko je bilo težko odmakniti zgornjo ustnico (uspela sem tudi posneti fotografijo, a mi je ne uspe dodati, ali jo lahko na kak način delim z vami?

 

Dojenčica je stara 11 mesecev. Na začetku sva imeli kar nekaj izzivov z dojenjem, saj je zelo počasi pridobivala na teži, po treh tednih se je vrnila na porodno težo. Občutek imam, da se pristavlja normalno (večji del kolobarja v ustih), ne cmoka, mleko ne izteka. So pa bili podoji na začetku maratonski, tudi po 45 minut se je dojila.

Gosto hrano bolj slabo sprejema, šele nekje pri 10ih mesecih je začela bolj konkretno jesti, še danes najraje je, če lahko sama prime v roke in da v usta.

Včasih spi z odprtimi usti.

Zobozdravnica ob pregledu vezi ni komentirala.

Gibalno se razvija normalno, tudi čebljanje se mi zdi v mejah normale.

Prosim za nasvet, če je pregled smiseln iz vidika nadaljnjega razvoja govora oz. razvoja nasploh (v tem primeru prosim tudi za priporočilo kje v osrednji Sloveniji pregled najkvalitetneje opraviti). Če sem pravilno razumela, iz vidika zob, trenutno ni smiselno ukrepati?

 

Hvala za odgovor že vnaprej in lep pozdrav!

Pozdravljeni,

razumem vašo skrb, vendar je le ta odveč.

Na dojenje ima lahko negativni vpliv kratka jezična vez in jo zato po potrebi prekinejo že pri dojenčkih. Ne pa tudi zgornja ustnična vez.  Ker ni znano, da bi  imel položaj in jakost ustnične vezi (frenuluma) pri novorojenčkih kakršenkoli vpliv sploh, tudi na položaj in jakost vezi kasneje v otroštvu in v odrasli dobi ne, le ta ni predmet zanimanja raziskovalcev.

Dokazano pa se položaj frenuluma z leti spreminja in postaja manj izrazit.  Tako da je skrb zaradi prirastišča zaenkrat povsem odveč.

Lep pozdrav,

Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

 

Pozdravljeni,

iskrena hvala za hiter in pomirjujoč odgovor glede

Žal priraščenosti jezička nismo preverjali, glede na to, da je dojenje steklo, pa lahko sklepam, da je v redu, ali bi bilo tudi to smiselno preveriti? Ne opazim srčaste oblike, ki jo opisujejo. Ko da jezik iz ust sega malce čez spodnjo ustnico, ni pa izrazito čez ustnico, je “špičaste” oblike.

Hvala še enkrat in lep pozdrav!

Pregled jezičnega prirastišča je del rutinskega pregleda ob rojstvu oz. kasneje pediatra, če se pojavijo kakršnekoli motnje, povezane s kratkim frenulumom.

Lep pozdrav,

Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontlogije

Spostovani,

pri 6-mesecnemu dojencku sem opazila prirasceno ustnico( nitka gre crz celo dlesen tam ko bota zobka)

pri dojenju ni nobenih tezav.

brala sem da nekateri to prerezejo pa me zanima ali je smiselno to tako malemu dojencku delati poseg?

hvala za odgovor

Spoštovani,

kot sem že pisala, ima na dojenje lahko negativni vpliv kratka jezična vez in jo zato po potrebi prekinejo že pri dojenčkih. Ne pa tudi zgornja ustnična vez.

Ker ni znano, da bi  imel položaj in jakost ustnične vezi (frenuluma) pri novorojenčkih kakršenkoli vpliv sploh, ga pri dojenčkih ne prekinjajo. Zapovrh  se njegov položaj z leti spreminja, tako da je skrb zaenkrat odveč.

Lep pozdrav,

Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

 

Hvala vam za odgovor!

kako pa ves da je jezicek prirascen oz. Da je kratka jezicna vez?

vprasala sem pediatrinjo, pa je poskusila z palcko in je rekla, da se nje ne zdi da bi bil, ker mu ga je s palcko spravila do neba.
svetovalka za dojenje pa mi je svetovala, da ce je sum na “prirasceno” ustnico, da je nujno iti naprej z njim da se pregleda proznost podjezicne vezi..

pa nevem kaj zdaj storiti.

hvala za odgovor, lepo vas pozdravljam! 🙂

Objava čaka odobritev

Pozdravljeni,

morda me niste razumeli.

Zgornja ustnica se prirašča ustnično vezjo (ustničnim frenulumom), jezik pa z jezično vezjo (jezičnim frenulumom).

Problem pri govoru lahko predstavlja samo kratek jezični frenulum. Če je pediater pregledal in je ta uredu, je skrb odveč.

Lep pozdrav,

Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

 

New Report

Close