Zgodnja nosečnost in zdravilo v zobu
Spoštovani,
pred 4 meseci sem imela gangreno v šestici desno zgoraj, zatem večkratno čiščenje in širjenje kanalov, bolečine popustile šele po dveh skrajno mučnih tednih – od takrat je bilo v zobu zdravilo in zob zaprt – vendar slabo, ker je večji del začasne plombe odpadel. V tem času me v glavnem ni nič bolelo.
danes na pregledu spet čiščenje kanalov – boleče!, vstavitev zdravila (žal ne vem, katerega) in zapiranje zoba s fosfatom.
Sem pa (rosno) noseča, ugotovila sele danes po pregledu.
Prebrskala sem kar dosti vasih odgovorov, v glavnem svarite pred slikanjem v nosečnosti, nekje pa še omenjate, da z zdravilom na bazi kalcijevega hidroksida(??) ni nič narobe.
Vseeno me ZELO skrbi, kako in koliko vplivajo zdravila, ki se pri tovrstnih zdravljenjih uporabljajo, na plod v zgodnji nosečnosti – ko je plodek najbolj ranljiv…
V upanju na vas odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam !
Spoštovana Andreja*,
glede na to, da je bil zob že prej v fazi zdravljenja, zagotovo imate rtg posnetek tega zoba, kar pomeni, da rentgensko slikanje ne bo potrebno.
Zdravila, ki jih uporabljamo so večinoma na osnovi kalcijevega hidroksida, kar pomeni, da njihova menjava ni potrebna na kratke roke. Osebno bi s dokončno polnitvijo zoba počakala do konca nosečnosti, ko bo dokončno polnitev možno takoj preveriti še z rtg slikanjem.
Brez skrbi!
Spoštovani,
tudi mene zanima popravljanje zob v nosečnosti na splošno – sem v 8 tednu nosečnosti in pred nekaj dnevi sem imela pregled pri novi zobozdravnici, podpisala izjavo za osebno zdravnico, ona pa mi je nato rekla, da bi imela za popravit dve, tri plombe, tudi ena ali dve novi “luknji” bi se nasli, vendar da se zob v nosečnosti ne popravlja – nič, razen, če ni nujno, sploh pa ne v prvem trimesečju in da naj se oglasim po porodu.
Zanima me, če je to res ali je to “kaprica” moje nove zobozdravnice???
lep pozdrav