Zgodnja nosecnost in blag rjav izcedek
zakaj se pri vas pojavlja rjavi izcedek po končani M res ne vem, razlogov za to pa je veliko. Običajno je razlog hormonski, lahko pa je tudi organski. slednje lahko ugotovi ginekolog s pregledom in UZ pregledom rodil, včasih z invazivno diagnostiko, npr. s histeroskopijo in/ali abrazijo. kakorkoli, na daljavo o tem težko rečeva kaj tehtnega.
Pozdravljeni.
Na vas se obracam ponovno, ker je moj ginekolog mnenja, da ni potreben pregled pred prej dolocenim datumom. Torej, kaj me skrbi? Ze od petega tedna dalje imam rjavi izcedek z temnejso rjavo sluzjo, kot koscki, vendar gre za sluz (recimo kot smrkelj) ne tkivo. Bolecin ni. Kontrolo sem imela vsak teden, do 7. tedn in vsakokrat je plodu srce bilo, le velikost ves cas ne ustreza in je za priblizno 10 dni manjsi, zaradi cesar je prestavil pdp, materinske knjizice mi ne zeli izdati, ker meni, da se bo vse skupaj koncalo oziroma ce bo takole vse do 10. tedna (krvavitev, neustrezna rast) predlagal prekinitev. Po zadnji menstruaciji bi morala biti jutri noseca 10. tednov, vendar plod ustreza tednu in pol manj. V petem tednu mi je predpis progesteron. Dokler sem ga jemala krvavitve ni bilo, vmes sem precej zbolela s prehladom in tablet zaradi izcrpanosti nisem vzela in po dnevu sem spet imela rjave izcedke. Ponovno sem pricela jemati tablete in so nehale takoj, dva dni nazaj mi jih je zmanjkalo in po dnevu spet krvavim. Ali jemanje progesterona vaginalno vpliva na lazni obcutek nekrvavitve? Ker ginekolog je dejal, da ko zmanjka nima vec smisla jemati, ker je kar je. Ampak pregledati me pa noce prej kot cez dva tedna, sploh ker me nic ne boli. Ampak vnetja ne spremlja vedno bolecina. Tudi moja stara mama je ni, pa je imela zaradi odmrlega ploda ze hudo vnetje in so jo komaj resili v 4. mesecu. Kar se pa velikosti plodu tice, pa je moja mami reka, da so zame trdili da sem za dva tedn prwmajhna, vseskozi je krvavavela kar pol nosecnosti, a sem se kljub temu rodila zdrava. Je lahko to dedno? Da imam pac podoben potek nosecnosti? Res se ne bi rada zbudila s kaksnim hudim vnetjem zarad nepregledov. Oprostite, ker sem bila dolga, vendar so skrbi preprosto mocnejse od moje zmoznosti nesekiranja.
Lep pozdrav
Spoštovani,
ne vem, kaj so razlagali vaši babici in materi in kakšne so bile razmere takrat, vendar vam lahko zatrdim, da samo odmrtje nosečnosti tako zgodaj (najmanj do 18. tedna) ne povzroči problemov, ker je masa odmrlega tkiva premajhna. Zadeva tudi ni dedna. Zakaj bi prekinjali nosečnost, ki je živa, mi ni jasno, saj nihče ne more točno vedeti, kdaj je nastala in zato tudi ne, da je premajhna. Lahko le ugotovimo, da njena velikost odstopa od pričakovane glede na ZM in je zato zelo verjetno zgolj mlajša (nastala kasneje). Pregledovanje vsak teden zaradi krvavitve torej res ni potrebno in četudi bi zarodek res odmrl, ni nujno tega vedeti takoj.
Pozdravljeni,
takole. Danes sem obilno zakrvavela, bolecin ni, le obcutek nelagodja kot pri menstruaciji. Ginekolog je ugotov, da plodu ne bije vec srce ze ca 5 dni. Dal mi je napotnico za cuscenje za jutri. Krvavitev je zmerna do mocna, vmes si konkretni koscki sluznice a nic ne kaze, da bo prenehala. Ginekolog je rekel, da bo tako do jutra in naj kar pocakam, le ib hudih bolecinah naj grem na urgenci ze prej oziroma ce bi kri kar tekla od mene. Pravi, da mi bodo verjetno ponudili tudi dokoncanje splava s tableto, a mene zanima, ce lahko vseeno izberem kar abrazijo, da to naredijo enkrat, ne da cama doma, da gre samo ven? Tega res ne bi rada, sploh pa se doma zvijala od bolecin, ko pa imam ze dvoletnico, za katero nocem, da me spremlja ob tem. Zanima me tudi, ob laterih znakih naj grem ze prej v bolnico. Ker cutim ze rahle bolecine v noznici ki spominjajo na tiscanje, sploh ko stojim. V maternici pa cutim nelagodje in obcutek napetosti. O izraziti bolecini se ni sluha. Bojim se le, da bom ponoci spala in da se bo krvavitev povecala. Sedaj je toliko mocna, da na dve uri menjam srednje napojen vlozek.
Lp
Dodajam se, da se mi je pred nekaj minutami izlocil za celo pest velik kos tkiva. Izgledalo je tako kot krvava postjica (temno rdece, malo belkastega tkiva). Bi ciscenje se potrebno? Ne vem pa koliko je velika posteljica v 9.tednu. Podrobneje gledala nisem in ne vem ce je vsebova gmota tudi plod.
Spoštovani,
če bo po izločitvi omenjene gmote krvavitev prenehala ali se vsaj bistveno zmanjšala, počakajte do jutri, če bi se močna krvavitev nadaljevala, pa kar danes obiščite urgenco. Pomaga sicer če ste vsaj 6 ur pred tem tešči, da bo možna narkoza.
Spostovani.
pisem kot nadaljevanje prejsnjih vprasanj pod malo.bitjece in vasih odgovorov. Po ss imam ze drugi mesec na sredi cikla rjav izcedek, ki se zacne po moje v casu ovulacije in traja do menstruacije. Stara bom 40 let, 60 kg, 163 cm. Imela sen ze en ss pred stirimi leti, plodu nehal biti srcek, potem nosecnost bp, pri rojstvu bilo potrebno zelo raztegovati mv, ker se otrok ni spustil in je mv drzal, otrok sedaj star 3 leta. Zeliva si se enega otroka od letos januarja. Takoj zanosila, bil ss. Tezava sedaj rjav izcedek ocitno po ovulciji. Vcerj bila pri g. Dal mi progesteron, pravi da je verjetno za popuscanje rumenega telesca. Da je glede na sluznico maternice, ki je zadebeljena cas O. Tri dni nazaj se mi je pojavil izcedek. Drugega vzroka za izcedek ne vidi. Jajcnika vidna, folikel verjetno pred dnevi pocil, ker ni viden… Sem vegetarjanka.. Preden sem dobila ta mesec rjav izcedek me je peklo na podrocju maternice, sedaj pocasi to pojenjuje. Hecno da dan pred pojavom rjavega izcedka kaj dvignem tezkega in potem se zacne in traja. Moja krvna skupina 0-, moz 0+. Ali bi vi tudi svetoval progesteron ali kaj drugega. .. Kaj menite da je se lahko vzrok izcedka. Ali tak izcedek ovirA zanositev in nosecnost… V zadnjih dveh mesecih ne opazim lepljive sluzi v casu ovulacije. Hvala za odgovor.
Spoštovani,
rjav izcedek ne pove nič drugega kot da od nekje rahlo krvavite, od kje in zakaj pa žal ne. Pri 40 letih gre res lahko za popustljivo rumeno telesce in posledično primanjkovanje progesterona, ampak to se redko zgodi pred 8. dnem po ovulaciji. Zato sem negotov. kakorkoli, progesteron ne bo škodil, lahko pa koristi. Vse ostalo ni merodajno.
Spostovani. Hvala za vase mnenje. Ali naj bi jemanje peogesterona zavirali tudi izcedek. Kaksne preiskave bi bilo dobro se narediti? V preteklih treh nosecnostih, 2x ss, 1 x uspesna, sem zanosila v enem ali dveh mesecih. Sedaj pa ta rjavi izcedek ze v zadnji nisecnosti pred tremi meseci, kjer je bil potem ss ki ga je spremljal rjavi izcedek. Potem pa se po dveh nadaljnjih menstruacijah isto, rhav izcedek se pojavi cca. Na sredi cikla in traja do M. Progesteron naj bi jemala med 11 in 25 dnem po M. Sedaaj sem na 20 dnevu, ko sem dobila tablete, pa sem jih kar zacela jemati. Skodi verjetni ne. Ce zanosim, ali je potem treba prekiniti po 25 dnem ali jemati naprej in kako. Ker imam 40 bi rada hitro naredila kar lahko. Zal see nisva prej odlocila. Hvala
progesteron velja jemati nekje od 17. do 28. dneva ciklusa, torej 12 dni. 28. dan naredite test in če je negativen, nehajte s progesteronom, sicer pa nadaljujte dokler se z UZ ne bo videlo nosečnosti + srčne utripe ploda.
V Dabrostonu je Didrogesteron, progesteronu zelo podoben progestagen, s katerim imamo tudi pri nosečnicah dobre izkušnje. Ima od progesterona nekoliko daljšo razpolovno dobo, zato zadostuje 2x dnevno jemanje in je močnejši, zato so tudi odmerki nižji (10 mg). Če želite raje naravni progesteron, potem potrebujete recept za Estimo (100mg).
Spoštovani dr. Pušenjak,
nekaj odgovor na zastavljena vprašanja sem našla že ob prebiranju foruma in vaših odgovorih na zastavljenja vprašanja ostalih nosečnic s podobnimi težavami, vendar pa bi se na vas obrnila s prošnjo za konstruktivno mnenje glede trenutne situacije. Noseča sem 6 tednov 3/7 (ZM 8.3.2014), pred slabim tednom sem začela krvaveti z rjavim izcedkom brez nekih težav in imela 18.4. izredni pregled pri ginekologu zaradi krvavitve. Takrat je le potrdil nosečnost 5 t in 6 dni in videl GV 10 mm. Ni mogel potrditi kje nosečnost poteka (torej še vedno lahko obstaja sum na IMN), postavil diagnozo grozeči splav, predpisal počitek dokler je tak izcedek in Dabroston 2 x 1 tbl (vaše mnenje o Dabrostonu sem že dobila :), vendar takrat nisem ugovarjala in verjamem, da ima Dabroston tudi velike psihične učinke na strah nosečnice), ter prvi pregled (kot je bil že pred tem določen) ostaja 20.5. Sicer vse prej našteto razumem, da je tipična terapija, najbolj pa me zbega dejstvo, da moram čakati na pregled pri ginekologu še 4 tedne (vse skupaj skoraj 5 tednov). Sicer je res, da je moj ginekolog precej zaseden, vendar pa vas vprašam, če bi se vi pri mojem primeru odločili za enak potek? Če izvzamem dejstvo, da bom še štiri tedne preživela v strahu ali sploh nisem več noseča (in to definitivno ne more pozitivno vplivati na mene in otroka), me skrbi tudi to, ali je morda vseeno sum za IMN? Ne želim biti panična nosečnica in zavedam se, da narava pač naredi, kar naredi, vendar a moram biti toliko časa v stanju status quo in razmišljam ali bi bilo smiselno opraviti kakšen predčasen UZ (tudi samoplačniški).
Zahvaljujem se vam za odgovor in lep pozdrav.
V vaši obravnavi sta si vsaj dve ugotovitvi navzkriž:
Ali je ali ni znana lokacija nosečnosti? Če je, potem bi bilo lepo, da bi vas o tem ginekolog obvestil, saj ste očitno dovolj razgledani, da poznate pojem IMN in kaj to lahko pomeni. Če ni znana lokacija nosečnosti ali o tem vsaj obstaja nek dvom, potem 4 tedensko odlaganje nadaljnje obravnave odstopa od standardov v medicini in bi sam v tem primeru obravnavo ponovil čez največ 1 teden.
Najprej hvala za odgovor. Ginekolog mi je v petek ob UZ (ob tem, da je zatrjeval, da je trenutno GV 10 mm optimalna za trenutni čas in izražanju mojega strahu, da je lahko vzrok krvavitve IMN) izjavil, da mi v tistem trenutku ne more potrditi, kje nosečnost poteka. Vmes je le omenil to, da so jajčniki v redu in pokazal GV na trenutnem posnetku UZ. Sedaj sem ga poklicala še enkrat, da se prepričam o njegovi izjavi in je povedal v smislu, da pri mojih težavah obstaja sum na lažno GV (ki je lahko čez dva tedna ni več videti na UZ) in da v petek res ni potrdil dokončno ali res poteka v uterusu ali ne in bo to dokončno potrdil, ko bo videl plod v GV (torej 20.5.!). V primeru težav seveda predčasna kontrola, ker pa so trenutno težave statične, kot so bile, nimam razlogov za predčasni UZ, ker je menda ta razpon optimalen, da se bo videlo kaj več (tudi ponudbe za samoplačniški UZ ni sprejel). Vem, da ima strah velike oči, vendar a mislite, da bi že zaradi lastnega miru bilo smiselno opraviti samoplačniški UZ? Hvala za pomoč!
Spoštovani,
no, moja kritika “neodločnosti” o tem, kje poteka nosečnost je sicer izrazito strokovne narave, ampak vseeno bom malce pojasnil probleme okrog tega. Res obstaja pojav, ki ga strokovno imenujemo “psevdogestacijska vrečka”, katera se kaže v maternici kljub temu, da gre v bistvu za IMN, ampak takšna “navidezna GV” v maternici nikoli ni večja od 4 do 5 mm. Če je premer mehurčka 10 mm, mislim, da gre za jasno GV v maternici in bi to kolega lahko tudi opredelil za takšno. Resda obstaja tudi pojav tako imenovane “heterotopne nosečnosti”, kar pomeni dvojne nosečnosti, pri kateri je ena v in ena izven maternice, kar pa se zgodi 1x na 10.000 nosečnosti in torej ni nekaj, o čemer bi morali ob vsaki nosečnosti razmišljati.
Hvala za odgovor in obrazložitev. Človek se vedno znova kaj novega nauči Kaj je bil razlog za dvom in neodločnost ginekologa pri mojem primeru verjetno kot kaže ne bova izvedela (vsaj ne do 20.5.:) ). Če na kratko povzamem bistvo: ker se v enem tednu krvavitev ni poslabšala in ostaja na enaki stopnji, ter nimam bolečin, imam v tem trenutku veliko možnosti, da moja nosečnost lahko poteka povsem normalno oz. je strah za IMN kljub krvavitvi v tem primeru tako zelo minimalen, da lahko pustim času čas (torej brez poslabšanja do 1. pregleda 20.5.) in ni potreben predčasen UZ?
Sedaj bi dodala še eno nujno vprašanje: v sredo sem opravila v službi beta-hcg in je bil rezultat 5643, danes sem se odpravila še v Adrialab na samoplačniški test (ker ga v službi ni bilo mogoče opraviti) in je pokazal 4477. Kaj je lahko razlog za to? Moj ginekolog danes več ni bil dosegljiv, zato se nisem mogla z njim posvetovati…
v roku enega tedna bi se sicer dalo z UZ preveriti, če nosečnost napreduje, če se bo pojavil srčni utrip ali ne in ima nosečnost perspektivo ali ne, nujno pa to ni.