Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Zgodnja nosecnost in blag rjav izcedek

Zgodnja nosecnost in blag rjav izcedek

Spoštovani,
če nosečnost še ni bila potrjena v maternici, bi morebiti to le bilo smiselno preveriti prej. Rjav izcedek je namreč tudi znak vsaj blage krvavitve nekje iz rodil. V tem stadiju nosečnosti nas skrbi samo to, kje je nosečnost (morebiti IMN?), vse drugo je izven našega vpliva.


Pozdravljeni,

2.1. sem imela prvi dan zadnje mestruacije. Trenutno sem v začetku 8. tedna, prvi pregled pa imam 5.3 (9.teden). Zelo me skrbi ker sem malo prej na hlačkah opazila zelo malo rjavkastega izcedka, ravno da se je videlo… Sem tudi zelo prehlajena vendar nimam vročine. Sicer težav nimam le občasne blažje krče ki se pojavijo 2x na dan kot pri menstruaciji le veliko blažje… Prosim setujte mi ali je to normalno, naj obiščem dežurnega ginekologa?

Lp,
Nina

Spoštovani,
v tem obdobju nosečnosti dejansko ni popolnoma nič odvisno od nas (vas). Karkoli se bo zgodilo ali pa ne, je neizogibno, zato je strah in zaskrbljenost brez učinka. Edino, kar bo prinesel pregled pri ginekologu je informacija ali je plod živ ali ne. Verjamem, da to ni nepomembno, ampak karkoli je, nimamo vpliva, zato je brez hudih težav nesmiselno hoditi na pregled med 9. uro zvečer in 9. zjutraj, če boste do jutri nehali krvaveti lahko pregled celo počaka na delovni dan, v kolikor se krvavitev stopnjuje, pa se magari oglasite na urgenci tekom jutrišnjega dopoldneva.


Pozdravljeni,

prosila bi vas za mnenje glede nastale situacije: v ponedeljek 19.2. sem izvedela za nosečnost (pozitivni test nosečnosti). Zadnja menstruacija je bila 22.1.
Prvi znaki nosečnosti so se že začeli pojavljati (prsi, utrujenost, čustva, …) potem pa sem v soboto zjutraj 24.2. začela krvaveti – rjav izcedek na spodnjicah. Odpravila sem se h ginekologu kateri mi je naredil UZ in ponovni test nosečnosti ker ploda v maternici ni bilo. Test je pokazal, da je nosečnost izvenela v 4w5d. Krvavitev se je nato v soboto nadaljevala vendar zelo blaga in v rjavkasti barvi. Ko sem bila na wc-ju sem opazila še malo večjo rdečo kepico. V nedeljo je bilo krvavitve oziroma rjavega izcedeka še manj, v ponedeljek (danes) pa ga je komaj še kaj.
Skrbi me, da je tkivo ostalo v maternici – ali je to normalno, da je tako malo krvavitve po ss v 4w5d? Mislite da bi morala ponovno obiskati ginekologa? Kontrolni pregled imam namreč čez 14 dni.
Drugo vprašanje pa je, ali bi morala z naslednjim poskusom oploditve počakati kak cikel ali za to ni potrebe?

hvala in lep dan. Teja

Spoštovani,
niste navedli, kako je bilo ugotovljeno, da niste več noseči? V tem obdobju (< 5 tednov nosečnosti) se v maternici nosečnosti itak še ne da videti, torej samo UZ še ni dovolj za diagnozo splava. najmanj bi morali imeti parni izvid ßhCG ki bi kazal na upadanje vrednosti (kontrola po 2 do 3 dneh). Če se izkaže, da je res šlo za splav, nobeno odlašanje z novo zanositvijo ni potrebno.


Spoštovani,

diagnozo spontanega splava so potrdili z vaginalnim UZ in ker v maternici ni bilo videti ničesar so potem preverili še s krvnim testom, ki je pokazal vrednost BhCG 9,7 IU/L, kar naj bi potrdilo, da nosečnosti ni več. Ker so izginili tudi drugi simptomi nosečnosti (občutljive prsi / utrujenost) predvidevam, da nosečnosti res ni več…
Skrbi pa me to, da ni slučajno kaj ostalo v maternici, ker je bila krvavitev po SS res zelo šibka in je trajala komaj 2 dni. Ali se vam zdi to zadostno ali mislite, da bi bilo bolje, da grem ponovno na pregled še v tem tednu. Ginekolog me je namreč naročil na pregled šele 14. marca.

Hvala za odgovor in lep pozdrav. Teja

Spoštovani,
mislim, da ob odsotnosti težav (krvavitve, krči) dodaten pregled ni potreben, velja pa opraviti splošno kontrolo pri ginekologu ob predvidenem času, torej 14.3.


New Report

Close