Najdi forum

Rada bi izrazila čestitke in pohvalo vsem, ki ste se trudili in pripravili krasno informativno zgibanko o FM in SKU. Škoda le, da smo zaradi financ omejeni glede št. izvodov! Zgibanka bi se morala pojaviti na čim več mestih po zdr. ustanovah po vsej Sloveniji, kamor zahajajo bolniki z FM in SKU,da lahko prepoznajo svoje težave in da lahko izvejo, da niso sami!!

Samo z skupnim trudom nam bo uspelo!

Vsem želim lep prihajajoč vikend!

Bojana

Tudi z moje strani velika, velika pohvala!

POZDRAVLJENI!
MENE PA ZANIMA KJE BI LAHKO DOBILA TO ZGIBANKO.
HVALA IN LEP POZDRAV .

Kar na sedežu Društva za fibromialgijo, Celovška 166, 1000 Ljubljana.

Pokličete lahko na tel. številko 041/ 44 92 94, vsako sredo med 15. in 17. uro.

LP!

Spodnji komentar k vsebini zgibanke sem prejela na osebni e- naslov.
Objavljam ga kot pogled na bolezen iz drugačne perspektive oziroma z drugega zornega kota, izhajajoč iz drugačnega predznanja in svetovalnih izkušenj.
Avtor prispevka je prehrambno zdravstveni svetovalec gospod Mitja Fajdiga.

KOMENTAR: (Copy – paste)
Zgibanko sem danes dobil na vpogled na Društvu, kjer sem ponudil brezplačno predavanje, izhajajoč iz spoznanj o spremljajočih obolenjih, ki tarejo bolnike s SKU in FM. Metka se je ogrela za predavanje, ki naj bi bilo januarja ali februarja.

Preletel sem zgibanko in v oči mi je padlo stališče, ki je menda tudi zdravstveno, da SKU ni pojasnjen in je preveč razvejen za enostavno opredeljevanje. SKU je le posledica dolgotrajne nezdrave prehrane (druge nezdrave življenjske navade le pripomorejo k zaostrovanju bolezni in njenemu izbruhu), ko telo ne zmore več izločati vseh nakopičenih odvečnih snovi in obnavljati svoje zdravstvene odpornosti.

Verjetno mi ne verjameš, zato naj utemeljim malo obsežneje. Za razumevanje zapisanega v prilogi ni treba biti zdravnik niti imeti za sabo bogatih življenjskih izkušenj. Zadošča zdravorazumski razmislek. V svojem zdravstvenem primeru pa moraš dodati še posledice pogoste funkcionalne prebavne zaprtosti oz prebavnega zastoja (o tem sem že pisal in ti imaš dober spomin). Naj zadošča za trditev, da je znana etiologija SKU in posledično tudi FM. Seveda pa sodobna medicina tega ne bo dojela, ker prisega samo na kemijo, učinkovine in hranila, energijsko delovanje v telesu pa zanemarja, čeprav se priznava, da človek doživlja občutke, čustvuje in sploh umsko-duševno deluje, kar pa niso le kemični procesi, temveč predvsem energijski (!). Tako velja obravnavati tudi bolezni in vse lažje in bolj razumljivo je.

Naj zapisano in priloga zadoščata za moje nasprotovanje stališču, ki si ga navedla o etiologiji SKU in FM v zgibanki.

Morda boš ob branju priloge uvidela, zakaj prirejam makrobiotične kuharske tečaje.

Mitja Fajdiga

PRILOGA: (copy – paste)
KRONIČNO UTRUJENOST POVZROČA DOLGOTRAJNO NEZDRAVO PREHRANJEVANJE

Običajno izločanje odvečnih snovi iz telesa — odraz zdravosti

Telo običajno izloča odvečna hranila, strupe in druge odvečne snovi, ki prihajajo vanj s hrano, z vodo in zrakom na štiri načine:
• z izdihavanjem ogljikovega dioksida in drugih plinastih presnovkov v ozračje
• s potenjem oz. znojenjem, ki omogoča izločanje natrija, sečnine, olja, tekočine in drugih odvečnih snovi na površje telesa
• z uriniranjem se iz telesa izloča seč, sečna kislina in drugi dušični odpadni presnovki, natrijev klorid ter še približno 100 drugih v tekočinah raztopljenih snovi, in
• z iztrebljanjem črevesja, kjer se izločajo predvsem rastlinske vlaknine (celuloza) in druge neprebavljene snovi, žolčno barvilo, sluz, bakterije in voda
Spolnost je še en način zdravega praznjenja za moškega in žensko. V primerjavi z moškim se ženska na splošno lažje energijsko usklajuje z okoljem kot moški, ker ji to omogočajo številne dodatne oblike naravnega izločanja: (1) menstruacija, (2) porod in (3) dojenje oz. tvorjenje mleka. Zato ženska običajno živi bolj ubrano z okoljem kot moški, se laže prilagaja novim razmeram in doživi višjo starost. Da bi moški nadoknadil ta manjko, pogosteje zahaja v družbo kot ženska in je telesno, umsko-duševno in družbeno dejavnejši. Tako se moški in ženska energijsko usklajujeta medsebojno in z naravnim okoljem ter si ohranjata zdravje in radost do življenja.
Z uživanjem predvsem polnovrednega žita v zrnju in kuhane zelenjave, kakor se je človek prehranjeval tradicionalno, se na naraven način ohranjajo telesna in življenjska moč, umsko-duševna bistrost in čustvena umirjenost. Tak človek podzavestno zori tudi duhovno in uresničuje svoje življenjske sanje.

Neobičajno izločanje odvečnih snovi iz telesa — 1. stopnja obolelosti
Če se človek prenajeda le občasno in uživa le malo ali še zmerno količino energijsko skrajnih živil in pijače, se njihovi kemični in energijski presnovki običajno izločijo z zgoraj navedenimi načini. Recimo, zaužitje preveč jabolk lahko povzroči drisko. Vendar če je količina odvečnih snovi v hrani tolikšna, da je telo ne zmore izločati naravno, jih skuša izločti na več neobiičajnih načinov. Taki načini so prehlad, vročina, povečano izločanje sluzi v čelnih in obnosnih sinusih oz. njihova zamašitev, kašelj, smrkanje, pretirano potenje, pogosto uriniranje in neurejena prebava. Če se poje bananina sadna kupa ali več sladic naenkrat, se telo skuša rešiti odvečnih snovi tako, da človeka morda mrazi, dobi vročino ali mu otečejo mandlji. Energijska neubranost v telesu se odraža v praskanju po glavi, potrkavanju z nogo ob tla in s hitrim mežikanjem, pa tudi v razdražljivosti, zakrbljenosti, plahosti, pritoževanju in drugih občutkih nelagodja ter zadrege. Od časa do časa pa se lahko pojavijo skrajni simptomi, med drugim drgetanje, trepetanje, bruhanje in želodčna slabost, lahko pa tudi jok, kričanje, glasno vzklikanje, srd, strah ter druge oblike divjega, neobvladanega čustvovanja in odzivanja.
V današnjem sodobnem svetu se skoraj vsak občasno prenajeda ali uživa neprimerno hrano, zato je telesno in umsko-duševno utrujen oziroma na splošno utrujen, kar je prva stopnja neravnovesja. To je začetek bolezni, ki ga neredko spremlja kakšen od zgoraj naštetih simptomov, pa tudi napetost in otrdelost mišic, kratkotrajno mrazenje ali vročičnost oziroma kratkotrajna zaprtost ali driska. Lahko se tudi zmanjša zbranost ali jasnost razmišljanja, pojavi se pozabljivost in morda tudi kakšne druge umsko-duševne spremembe.
Da se odpravi tako telesno in umsko-duševno neravnovesje oziroma se obnovi ubranost v telesu, je običajno potrebnih nekaj ur do nekaj dni. Pomagajo zdravo prehranjevanje, počitek, temeljit nočni spanec in redna telesna dejavnost.

Telesno nelagodje in bolečine — 2. stopnja obolelosti
Če človek zanemari začetne znake neravnovesja in ne spremeni svoje prehrane ali življenjskih navad, se ob splošni utrujenosti začenjajo pojavljati občasne bolečine, kar je druga stopnja obolelosti. Sem spadajo bolečine v mišicah in njihova napetost, glavobol, bolečine v hrbtenici, menstrualni krči, bolečine v trebuhu, otrplost in mravlinčenje ter druge lažje oblike bolečin. Lahko jih spremljajo nespečnost, težave z dihanjem, s srcem, prehlad in vročina ter občasno težave s premikanjem in neusklajenost telesnih gibov. Lahko se pojavi tudi zaskrbljenost, splošna negotovost in blaga do srednje močna otožnost ali potrtost. Da se obnovi telesna in umsko-duševna ubranost, se je treba več dni do več tednov prehranjevati zdravo, biti telesno dejaven in nujno tudi počivati.

Slabšanje kakovosti krvi ter kronično izločanje — 3. stopnja obolelosti

Kopičenje odvečnih snovi v sinusih, mandljih, ušesih, očeh, zobeh in dlesnih, pljučih, dojkah, črevesju, ledvicah in mehurju ter razplodnih organih — 4. stopnja obolelosti

Skladiščenje odvečnih snovi v ožilju srca, jetrih in žolčniku, trebušni slinavki, žlezah z notranjim izločanjem in rakavih novotvorbah — 5. stopnja obolelosti

Živčne bolezni — 6. stopnja obolelosti

Prepričanost v svoj prav (vzvišenost, prevzetnost, sebičnost, domišljavost, puhlost, samohvala, izključevalnost) — 7. stopnja obolelosti, ki se pojavlja sočasno z ostalimi

(Vir: The macrobiotic path to total health: a complete guide to preventing and relieving more than 200 chronic conditions and disorders naturally, Michio Kushi with Alex Jack, Balantines Books, 2003, New York.)

poslovenil Mitja Fajdiga; [email protected]

New Report

Close