Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Žganje popka

Žganje popka

Spoštovani,

prosim vas za pomoč in sicer imam sina, ki je danes star 14 dni. Pred dvema dnevoma mu je odpadla popkovina in sicer tako, da je kak cm ostal (je gledal) iz popka. Del tega ostanka popkovine mu je še odpadel in kake pol cm pa se je zavil v popek.

Danes je bila pri nas patronažna, ki je ocenila, da mora popek požgati v sredo, ko pride ponovno.

Zanima me ali bi bilo dobro počakati z požganjem popka ali je to dobro narediti čim prej.

Popek ne krvavi, čistim z alkoholom ca. 3 x na dan (kot mi je bilo naročeno), je pa nekaj izcedka iz njega. Ni rdeč. V popku je videti skorajda belo oz. rahlo, res rahlo rumenkasto.

Zanima me tudi, ali je bolje, da peljem otroka k pediatru, da še on oceni stanje in morebiti on izvede postopek.

Hvala za vašo pomoč.

Spoštovana,

počasno celjenje popka je večinoma povezano s prisotnostjo bakterij, ki jim je mrtvo tkivo odlična hrana. Žal včasih okolno živo tkivo reagira z obrambno reakcijo, ki naj bi “vnetje” omejila – a hkrati privede do nastanka tim. granulacijskega tkiva (“divjega mesa”), ki zna biti trdovratno.

Najpravilnejše ukrepanje je mehansko odstranjevanje mrtvega tkiva – torej z zloženci (ki so bolj grobi kot vata in ne puščajo nitk), bodisi samo s fiziološko raztopino ali pa s 70% alkoholom (ki uniči večino bakterij, a lahko s tem podaljša celjenje – odmiranje, kjer so gnilobne neškodljive bakterije pomemben dejavnik).

“Žganje” popka je ostanek preteklosti, ki ga pediatri ne propagiramo (oziroma ga večina sploh odsvetuje), čeprav nekatere patronažne sestre prisegajo na učinkovitost te metode. Glavna težava je v dejstvu, da mora biti postopek ravno pravšnji – ne preplitev (sicer gre granulacija dalje) ne preglobok (sicer se zmanjša normalna meja zdravega tkiva – kože).

Ker z odgovorom zamujam, je verjetno že vse narejeno – za pediatra pa je dovolj časa (kot tudi za celjenje popka, ki običajno traja vsaj en teden po tistem, ko krn odpade – pri tem je dno ranljivo, rado pocedi malo sokrvice, ko se naredi trši pokrov – krasta, ga nikakor ne odstranjujte, je del celjenja).

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close