Najdi forum

Zgaga

Najprej čestitke za tako uporabne nasvete, ki jih z veseljem prebiram!
Imam pa vprašanje, če imate morda kak odgovor. Rada bi namreč vedela, zakaj po orehovi potici tako zoprno peče zgaga? Bliža se čas praznikov, ko bomo na obiskih spet dobivali omenjeno slovensko sladico, za posledice vem, a vseeno bi izjemno rada vedela, zakaj (da bom potem lahko nasvete delila tudi naprej med sorodnike :)))
Najlepša hvala in veliko uspehov še naprej.

Spoštovani,
Kar težko vam odgovorim na tole vprašanje, saj nekaterih ljudi nikoli ne peče zgaga, tudi po orehih ne, drugi pa so občuljivi na mnoge snovi. To je precej individualno in odvisno od zdravstvenega stanja.
Nekateri pravijo, da jih po njih peče zgaga, zakaj točno vam ne znam odgovoriti, razmišljam in sumim, da je morda problematična snov v lupinah, saj je manj težav pri uživanju čistega orehovega olja.
Vedeti moramo, da orehova jedrca vsebujejo veliko različnih snovi, v njih je približno 15% beljakovin, 65% maščobin 13% ogljikovih hidratov, potem pa še vitamin B6 pa minerali magnezj, cink, baker,… Bogata so z omega 3 in omega 6 maščobimi kislinami, vsebujejo pa tudi antioksidante.Torej so orehova jedrca s prehranskega vidika zelo bogata, zato je priporočljivo, da jih vključujemo v prehrano, vendar v zmerni količini (saj so tudi kalorična) saj gre za koncentrirano živilo, predvsem z vidika maščob in prav po maščobah (še bolj po pregretih) rada peče zgaga.
Morda samo nasvet, če orehe poparite z vročim mlekom, se ta težava lahko omili, kar vam je pa verjetno tudi znano.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Če se orehi za potico poparijo, potem je zgaga manjša. Da pa se še zmanjša, poparim skupaj z orehi tudi drobtine, ki jih uporabim namesto 1/4 orehov. Vsemu temu dodam še 1-2 žlici čokolade v prahu in manj sladkorja. Tako je zgaga sigurno manjša . Poskusite! Pri meni deluje.

Morda samo še namig. Del orehov lahko zamenjate tudi z rožičevo moko.

Ste kdaj poskusili pripraviti namesto orehove lešnikovo ali mandljevo potico? Poskusite, je odlična.
Morda samo namig, lešnike malo popecite v pečici. Tanka rjava lupina tako odstopi lešniki pa dobijo polno aromo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close