zgaga v nosečnosti
Lep pozdrav vsem obiskovalcem foruma!
Dr. Pušenjak, lepo prosim za Vaše mnenje.
Sem v 39.tednu nosečnosti in me že dalj časa peče zgaga. Pomagam si z Donatom; dnevno ga spijem tudi po 1/2 l, prebavo imam celo boljšo kot pred nosečnostjo. Me pa zaradi pitja tekočine in pritiska navzdol tišči lulat skoraj vsakih 30 min, kar je zelo zoprno, sploh ponoči.
Zanima me, če lahko dnevno vzamem po eno tableto Rupuruta ali Rutacida proti zgagi, saj sem že čisto na koncu in verjetno ne more biti škodljivih posledic na plodu, ali pač?
Zahvaljujem se Vam za Vaš trud in Vam želim lep večer,
Marjana
Seveda lahko vzamete sredstvo za nevtraliziranje želodčne kisline. Nenavadno, da tega niste omenili že svojemu ginekologu prej, saj bi vam zagotovo povedal isto. Ta zdravila se namreč prav nič oziroma nebistveno vsrkajo v kri in nikakor ne morejo škodovati plodu, le pretiravati z njimi ni modro, ker lahko zaradi vezave določenih mineralov nase zmanjšajo vsrkanje le-teh, ki pa so potrebni. zato je nekakšna omejitev na 4 – 5 tablet Rupuruta, Gastala ali česarkoli podobnega dnevno povsem primerna.
Spoštovani dr.Pušenjak,
tudi mene daje zgaga, le da sem v 23.tednu nosečnosti. Zaenkrat pojem kakšno zrno kave in nekoliko pomaga.
Na navodilih za Rupurut piše, da se smejo jemati do prvih treh mesecev le po priporočilu zdravnika, za naprej pa ni omenjeno.
Zanima me, ali smem vzeti kakšen Rupurut, ali je “bolje” da malo potrpim, ker ni nevzdržno je pa moteče.
Hvala in lep pozdrav,
Iris
Pozdravljeni,
sem v 10 tednu nosečnosti, stara sem 30 let in prvič noseča.
Od 5. tedna naprej me vsak dan brez premora močno peče zgaga in boli v žlički, najhuje je navadno po 15. uri, večkrat že kar od jutra. V tem času sem poizkusila vse možne nasvete kako na naraven način pozdraviti zgago vendar mi nič ne pomaga (pitje limoninega soka, korenčkovega soka, Donat, mandlji, olive, ne jem nič mastnega, nič mlečnega, nič pekočega,…). Poskusila sem tudi s tabletami Rennie in Rupurut vendar jih ne prenesem in takoj po zaužitju bruham. Prav tako zaradi bolečin v žlički vsak dan bruham.
Ginekologinja mi ne zna svetovati in pravi, da je potrebno potrpeti vendar meni se že pošteno meša, ker sploh ne morem več normalno razmišljati in delovati v družbi, ves čas sem slabe volje zaradi tega.
Najraje bi vzela Nolpazo, ki mi je v preteklosti ob težavah z zgago že ena sama tableta pomagala, vendar ne upam. Naj še potrpim do 13. tedna in potem na lastno pest pričnem z jemanjem Nolpaze, če mi ginekologinja ne bo znala svetovati?
Lepo prosim, če imate kakšen nasvet, ker kot sem omenila mi moja ginekologinja ne zna pomagati.
Najlepša hvala že vnaprej!
Lp
Spoštovani,
predvsem ste očitno žrtev psihoze, da je za vse naše zdravstvene težave krivo zdravstvo in v konkretni obliki za vse posledice na zdravju zdravniki, ne glede na to, kaj je pravi vzrok za težave ali bolezni. Temu logično sledi defenzivna medicina, ki jo “krasi” pomanjkanje odločnosti in konkretnosti oziroma jo preveva vse bolj “filozofiranje” in “hoja okrog vrele kaše” brez uporabe medicinskih in farmacevtskih ukrepov, ki smo se jih sicer menda naučili med študijem medicine. Nihče “si ne upa” ničesar predpisati, vse več diagnostike je “za vsak slučaj” brez prave vizije, kaj iščemo, ko kaj odkrijemo, pa “si ne upamo zdraviti”. Medicina torej podlega psihozi, da je treba delati tako, da nič ne naredimo, ker smo sicer za morebitne posledice lahko krivi. Sočustvujemo s pacienti in se vračamo na raven izpred 100 let, ko res nismo imeli ničesar v rokah in ko je bilo sočustvovanje s trpečimi naša glavna vrlina. Malo seveda pretiravam, ampak ne tako zelo, zlasti ne, ko gre za nosečnice, ki si jih res nihče ne upa zdraviti. No, pri 10 polnih tednih je embrionalni razvoj že skoraj zaključen in morebiti bi še 2 do 3 tedne veljalo počakati le z zdravljenjem s snovmi, ki lahko vplivajo na razvoj tkiv in organov, ki so vezani za spol in rodila, katera so nekje pri repu embrionalnega razvoja. Nolpaza nima takšnih učinkov, zato v tako problematični situaciji kot je vaša, ne bo nič narobe, če z Nolpazo začnete že zdaj. Mogoče začnite s polovičnim dnevnim odmerkom 20mg/dan po 12. tednu pa lahko greste na 40mg/dan, če bo še potrebno.
Spoštovani dr. Pušenjak,
resnično se vam najlepše zahvaljujem za vaš odgovor in pomoč! Sedaj sem kar boljše volje, ko vidim, da obstaja nekdo, ki ti poda konkreten odgovor in rešitev.
Če sem prav razumela navodila za jemanje Nolpaze, bi jo naj jemala vsaj 2 tedna skupaj?
Jo lahko neham jemati recimo že po treh dneh, če bo stanje boljše?
res je. Če bo po nekaj dneh bolje, lahko naredite premor in če bo spet slabše, ponovno uporabljate.
Spoštovani dr. Pušenjak,
ponovno se obračam na vas, kajti že en teden jemljem Nolpazo 20mg/dan v dopoldanskem času in me še vedno peče zgaga, sploh mi ne pomaga.
Menite, da bi bilo dobro, da bi poskusila še en teden z 40mg/dan? To pomeni, da vzamem dopoldan eno tableto in proti večeru še eno?
Najlepša hvala že vnaprej za vaš odgovor in pomoč.
Lep pozdrav
se strinjam. Poskusite bodisi 2x 20mg Nolpaze control ali skupaj 1x 40 mg zjutraj.
Spoštovani dr. Pušenjak,
nadaljevala sem z jemanjem Nolpaze 40mg 1x na dan, in sicer 2 tedna, vendar še vedno ni nič boljše.
Res ne morem verjeti, da mi niti tako močne tablete ne pomagajo.
Menite, da je sploh smiselno njihovo jemanje še naprej ali je bolje, da preneham, ker mi očitno ne bodo pomagale?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
če nič ne pomaga, bi pa vključil zdravnika in morebiti celo gastroskopijo , ker na daljavo takšnih reči ni modro zdraviti. .
Spoštovani,
sem v 30. tednu nosečnosti. Ponoči me je prebudil kot nekakšen krč v želodcu/žlički, ki je minil ko sem se premaknila, vendar me še vedno malo tišči, tak občutek imam tudi višje gor v prsih. Ponoči se mi je tudi spahovalo in je prišla kislina do grla.
Danes ne bi opisala simptomov kot pekoče, ampak nekakšno tiščanje v prsih, želodcu. Je to normalno za refluks, zgago, ali bi lahko bilo tudi kaj drugega, mislim da tudi s prebavo nisem najboljša, kot da sem kaj staknila.
Sprašujem zato, ker sem brala o bolečini v žlički in preeklampsiji.
Hvala!
spoštovani,
simptome “zgage” (gastoezofagealnega refluksa) ste precej dobro opisali, zato si drznem z veliko gotovostjo oceniti, da ne gre za bolečino v žički, ki je posledica jetrne bolezni in preeklampsije. Drugi dokaz, da je tako pa bo učinkovitost antacida, ki ga pri tem oz. proti temu lahko mirno zaužijete. Predlagam kar 2 tabletki Rutacida, Rupuruta, Gastala ali česa podobnega, če se težava ponavlja lahko tudi 3x ali 4x dnevno. Če vsaj kratek času učinkuje, gre za problem ohlapne prepone in povečanega tlaka v trebuhu, ki pač porine želodčno vsebino v požiralnik in višje.