Najdi forum

zgaga

Pozdravljeni

zaradi želodčnih težav v pomladanskih mesecih me je zdravnica napotila na gastroskopijo ( v mes. maju), kjer pa ni bilo ugotovljeno, da bi bilo karkoli narobe z želodcem in požiralnikom, zaradi zgage, pa mi je predpisala Ranital. Pri hrani se še vedno izogibam dražečih jedi, zlasti pekočih in slanih, preveč sladkih in kislih, pa tudi kavi in gaziranim pijačam. Skrbi pa me to, da mi določeno sadje povzroča strašen pekoč občutek v želodcu s kasnejšo bolečino, ki pa se po zaužitju rutacida ali gastrala zmanjša, čisto pa ne poneha. Težave imam po zaužitju breskev (zadostuje že ena), ribeza, verjetno tudi borovnic. Prej težav z zgago nisem imela in sem sem lahko zaužila karkoli.

Ali bi bilo mogoče, da bi bilo karkoli narobe s katerim drugim organom, pa bi se zadeva pokazala kot zgaga? Stara sem 32 let, vegetarijanka več kot 10 let, uživam vse, vključno z ribami, mlekom (čeprav zadnjih nekaj mesecev zaradi zgage, se izogibam mleku in mlečnim izdelkom), jajca, sojo, tofu…., razen mesa (ker ga preprosto ne maram). Ali bi lahko bilo vegetarijanstvo vzrok mojih težav, čeprav uživam tudi beljakovine živalskega izvora, razen kot že rečeno, mesa? Do sedaj namreč nobena krvna preiskava ni pokazala nekih posebnosti, razen malo nižji hematokrit in železo, zaradi česar jemljem Ferrum lek – žvečljive tablete (med hrano, kot ste mi svetovali), čeprav jih zaradi zgage, že nekaj čas nisem zaužila.

Hvala za odgovor in lep pozdrav. Karmen

Spoštovani!

Vegetarijanstvo ne bo vzrok za opisane težave. Ena možnoti je zatekanje žolčnih kislin v želodec. Možno pa je tudi, da gre za pihično pogojene težave, a opis ni najbolj tipičen zanje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Enako se je dogajalo tudi meni.Potem sem ugotovila,da je moj želodec najbrž občutljiv na določeno vrsto škropiva.Kajti breskve,ki jih pridelajo moji starši in niso škropljene,mi težav niso povzročale.Začela sem se izogibati sadju za katerega vem,da ga močno škropijo.Breskve,banane,pomaranče….
Ribez ima pa sam po sebi veliko kisline in je vzrok najbrž tam.

Glede psihičnih težav, česar glede zgage sicer ne izključujem, menim, da ima vsak kdaj kakšen “težek dan”. In temu tudi sama nisem izjema. Mi pa ob takih situacijah in pri “polni glavi, ali pa kufru (kot pravijo)” pomagajo športne aktivnosti, ki bi zbistrijo misli in duha. No in prav zadnje je tisto pravo.

Bolj me skrbi zatekanje želodčne kisline v želodec. Ali to pomeni, da se zadeva ne more pozdraviti in da me bo več ali manj pač pekla zgaga. In od česa ter kako lahko pride do zatekanja želodčne kisline o v želodec? Ali to pomeni, da me bo zadeva spremljala ves čas, in ali ima lahko dolgotrajno jemanje Ranitala kakšne posledice (jetra, ledvice).

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Hvala za vaš nasvet. Bom poskusila še sama. Na škropivo sicer niti nisem pomislila. Če vam lahko zaupam svoj problem – sem rahlo odvisna od sadja, živim sredi mesta, sadje pa več ali manj kupujem v trgovinah. Tako da čisto možno, da mi zadeva zaradi preveč “kemikalij” povzroča kakšne težave. Odvisnost je mišljena v tem smislu, da dnevno zaužijem recimo jabolko ali dve, dve (ali pa recimo tudi tri) banane, kakršno breskvico, no pa še kaj bi se našlo. V bistvu nekako takole, če si lahko predstavljate – tisti, ki kadijo gredo vsakih tolliko časa na cigaret, no jaz pa napadem sadno košaro.

Se pa tudi vam zahvaljujem za odgovor in vsekakor se bom poiskusila izogibati špricanemu sadju. Če je to v Ljubljani sploh mogoče. Če ne pridem k vašim staršem (samo šalim se).

Lep pozdrav.

Spoštovani!

Če zapiralka ne deluje dovolj tesno, potem bo to trajan težava in se boste morali vedno pirzadevati, da se boste izogibali dejavnostim in načinu prehranjevanja, ki povzročajo težave. Dodatno je zmanjševnaje izločanja kisline eden od pomembnih ukrepov. Ni znano, da bi dolgotrajno jemanje ranitidina ali omeprazola povzročalo drugotne okvare na telesu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close