Spoštovani!
Stara sem 37 let in imam že nekaj let teževe z želodcem. Že od nekdaj ne prenašam sveže čebule in česna, zato se ju izogibam. V jeseni 2010 so se začele večje težave z bolečino v žlički in spahovanjem. Zdravnik me je napotil na gastroskopijo, kjer so ugotovili povečano kislino in mi dali splošna navodila za življenje z refluksno boleznijo. Težve so se umirile, občasne sem mirila z ruporutom in ranitalom. Lani jeseni so se ponovno pojavile v večjem obsegu. Najprej sem poskusila z samozdravljenjem s pitjem aloe vere in nolplazo kontrol, kar je za nekaj časa zadostovalo, nato se je spet ponovilo. Želodec reagira na kavo, vino, mleko in mlečne izdelke, česen, čebulo, papriko, čokolado, gazirane pijače ipd. Spomladi sem obiskala splošnega zdravnika, ki mi je predpisal 1 mesec jemanja tablet acipan in svetoval 3 mesece pitja aloe vere gela (podjetje forever living). Po tabletah je bilo boljše, sedaj je spet slabše. Bolečine občutim predvsem po obroku in se kažejo kot neprijeten občutek v predelu želodca in spahovanje. Pekoč požiralnik ni tako izrazit, le včasih imam nek čuden okus v ustih, ki ga ne znam prav definirat (ni ravno po kislem). Zadnja dva dni poskušam s kapljicami iberogast in povečanim pitjem vode, kar mi ustreza. Še vedno imam težave po obroku, a se kar hitro umirijo. Naj zapišem še, da sem precej nervozen tip, ena tistih, ki se kar naprej nekaj sekirajo in vidijo povsod strahove. Lani, nekaj mesecev pred izbruhom težav, sem imela prometno nesreči, ki me je dodobra prestrašila, saj bi se lahko končala precej huje, če že ne tragično. Tudi moja mama se že celo življenje bori z želodčnimi težavami in ima celo diagnozo nervozen želodec.
Prosim vas za vase mnenje, kako naj se znebim teh težav. K svojemu zdravniku nazaj mi ne diši ravno, ker se bojim, da me ponovno pošlje na gastroskopijo. Po kakšnem obdobju se sploh zdravniki odločajo za ponovitev gastroskopije?
Najlepša hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni.
Refluksna bolezen požiralnika je relativno pogosta bolezen oz. težava. Ob jemanju zdravil, ki jih imenujemo zaviralci protonske črpalke se simptomi ponavadi povsem umirijo, vendar se ob prenehanju jemanja spet povrnejo. Zato svetujemo naj se ljudje s tovrstnimi težavami držijo dietnih ukrepov oz. ukrepov za preprečevanje refluksa. Pomagajo tudi prehranska dopolnila, Donat, Iberogast. Če ste že imeli gastroskopijo, je ob ponovitvah simptomov ni potrebno vsakič ponavljati.
LP