ZGAGA
Pozdravljeni, modrejši sotrpini!
Če koga zgaga muči, mu pošiljam dve strani iz svoje knjige na to temo in ga vabim na klepet.
ŽELODEC
Želodec je reaktor za prvo razgradnjo hrane s pomočjo solne kisline.
Hrano priredi za transport in presnovo skozi bazično kisle medije v črevesju.
Toda, če v njem ni zdrave soli, ni niti solne kisline niti transportnega sredstva.
Niti natrijevega bikarbonata iz trebušne slinavke.
Pufer želodčnih sokov se poruši, peče te zgaga, razjeda, napihovanje in krči.
Manjka pa ti le ščepec zdrave soli, ne pa njeni polovični nadomestki, bikarbonati, kisline in druga sintetika.
Opaziš lahko, da je predhodnik veliko bolezni nedolžna zgaga.
Ni čudno, da ima tako ime, ali ne.
ZGAGA
Včasih je bila to skoraj tipična bolezen kadilcev in pivcev.
Toda ti vendar ne piješ, pa tudi kadiš bolj malo, pa te vseeno peče, ko poješ nedolžno orehovo potico.
Pa še glavni adut proti dragemu pivcu si izgubila.
Sedaj sta na istem.
Ni več pravice na tem svetu.
No, sedaj ko veš v čem je nadloga, ti je odleglo.
Ne odteguj pa mu zdrave soli, sedaj ko veš.
Lahko bolj resno zboli, kajti tablete, ki mu ovijejo želodec v opno, so bolj nevarne od vina.
Kislina, ki je ne bo čutil, mu bo odrla črevesje kot mesar za klobase.
Že res, da bo nehal piti, toda tudi tvoja hrana mu bo v gnus, ljubezen pa gre skozi želodec.
Se ne izplača.
Lep pozdrav in nasvidenje na klepetu!
Stane
P.S. Anonimneže, ki dirkajo za menoj po forumih in me obrekujejo, pa prosim, da mi pošljejo svoj naslov, na katerega jim bom brezplačno dostavil svojo knjigo.
[email protected]
taja napisal:
> Dragi Stane,
>
> Jaz pa ti priporočam in vsem ostalim tudi,tistim ki jih muči
> zgaga seveda, da si privoščite en velik kozarec DONAT-a. Pa
> težav v hipu ne bo več.
> LP, Taja
Predraga Taja, ali ste ta recept preizkusila na sebi ali veste to iz reklame. Je pa res, da ima Donat kar precej natrija, če pogledate na deklaracijo in zato pri zmerni in občasni zgagi res pomaga.
Še boljša voda je Vintcentka, ker vsebuje še več soli, žal pa ima tudi dosti joda in jo lahko zaužijete le do določene količine. Verjetno je pri donatu enako, le da tega podatka ni na deklaraciji.
Toda, ne ena ne druga ne rešujeta problema trajno, sicer bi farmacija ne ponujala toliko tablet, kaj mislite?
Zdravo
Stane
Avtor: Aanja
Datum: 24-09-03 11:45
Lep pozdrav!
Sem v 27 tednu nosečnosti in me tako peče zgaga, da sploh ne vem več, kaj naj jem in česa ne. Nikakor ne morem ugotoviti, po kateri hrani me peče. Čez dan še nekako zdržim, najhuje je pa ponoči, ko se zaradi tega zbudim, saj mi v grlu kar gori. Pa sem najprej mislila, da je to zaradi svežega sadja, pa sem ga opustila, pa je isto, pa potem še mlečne izdelke,.. Čisto sem že ubupala nad kakršnokoli “zdravo” prehrano.
Kaj mi predlagate? Čemu naj se odrečem in kaj lahko vzamem za lajšanje zgage, razen Donata, ki mi ne pomaga?
Hvala
Aanja
Kaj le tukaj pomenita dva avtorja? Hmm, Stane prenasa Aanjin post iz drugega foruma kot vspodbudo za debato?
Posrecena ideja, vendar verjetno tematsko zgresena.. Kolikor vem med modrejsimi ze dolgo ni nobena vec noseca in tudi nad pecenjem zgage se tu ni bilo pritozb..
Vzrok Anjinih tezav je kisla zelodcna ješča, ki sili nazaj v požiralnik.. Za pozeruhe in pijance je to normalen pojav, za nosecnice pa ne vem.. Morda pritisk ploda na zelodec? Hiatusna hernija skoraj zagotovo ni, zato bo treba vprasat kar ta pravega zdravnika!
Glede na vse okoliscine predpostavljam, da Stanetova sol vsebuje tudi aluminijev hidroksid ali kaksen drug antacid.. , ki ublazuje zgago.. Sem uganil?