zg. enkice
Spoštovani;
Imam sinčka starega 8 mesecev in sem včeraj na zunanji svetlobi opazila na zg. enkicah, ki so zunaj šele 3 mm, na sredini položni lok, ki je nekako vdrt v zobek. Zgleda kakor da bi odpadlo del sklenine. Končki zobka pa so špičasti.
Zobka sem tudi potipala (podrgnila) in ni kazal da bi ga le to bolelo?
Sinček še vedno ne zna pojesti niti ene žličke (po žlički), vso hrano zahteva da mu mešam z mlekom (razno sadje in zelenjavo). To se mi sploh ne zdi več “normalno”. Ne vem kako naj ga naučim jesti po žlički?
Tako da domnevam, da se vse to kaže zaradi pretiranega pitja po flaški. Večinoma odklanja tudi nesladkane pijače, pil bi le frutke (te mu zmešam z vodo).
Kaj mi svetujete?
LP in že v naprej se vam lepo zahvaljujem
SPoštovana SM,
takoj k zobozdravniku (glede okvare na sprednjih zobe).
Glede hranjenja ne razumem, ali hrano, ki mu jo ponudite zmešano z mlekom potem lep oje po žlički ali pa mu jo morate pripraviti v steklenički.
Večji problem vidim v tem, da pije soke oz. da odklanja nesladkane pijače. To je potrebno preprečiti, ker lahko zobje sicer v nekaj tednih propadejo.
Hvala za odgovor. Že drug teden gremo k zobozdravniku.
Ste me kar prestarašila, kar bojim se kaj se lahko zgodi. Upam, da ohranimo zobke. Pri prvem sinčku teh težav nismo imeli.
V pojasnilo: vso gosto hrano (se pravi zelenjavo, sadje) mu moram zmešat z mlekom, da le to potem poje po flaški.
Sicer sedaj že 2 dni napredujemo in z žličko poje cca. 30-40 ml goste (spasirane) hrane.
LP
Se opravičujem, še eno vprašanje imam: koliko pa škodijo instant Hipp čaji? Ti vsebujejo glukozo in saharozo. Predvidevam, da so ravno tako škodljivi :(.
p.s.: otročku sem skuhala sadni nesladkan čaj in sploh noče piti. Ne vam kaj naj, saj ta kar joka in vem da hoče “nekaj drugega”, ter da mu to ni dobro. Le kako nam ga bo uspelo prepričati v obratno prepričanje? Čisto sem zaskrbljena.
LP
Spoštovana SM,
instant čaji z dodanim sladkorjem (glukoza, saharoza,…) so ravno tako škodljivi kot če čaj sami sladkate.
Kako boste otroka prepričali, da bo pil nesladkan čaj, vam ne znam odgovoriti. Poskušajte mu dajati vedno manj instant čaja in vedno več nesladkanega – tako da v 14 dneh spreminjate razmerje enega in drugega.
Pri uvajanju nesladkanega čaja pa je najpogostejša zmota ta, da predvidevamo, da otrok ne mara nesladkanega čaja in mu takoj ponudimo sladkega. S potrebno po sladkem se ne rodimo in otrok pozna toliko okusov kot mu jih ponudimo. Če do sedaj še ni poznal sladkega, potem ni mogel jokati zaradi tega, ker je želel sladek čaj (ki ga še ni poznal).