Žensko telo, ženska modrost
Noone!
Pri tej avtorici mi je všeč predvsem to, da se je knjige lotile šele, ko je sama doživela menopavzo. To pomeni, da je proces opisala od zunaj, na osnovi svoje zdravniške prakse in od znotraj, kot ženska. Je izredno poštena in iskrena, predvsem pa pogumna. Opiše namreč razpad svojega zakona, a nikogar ne obsoja. In kljub tej težki izkušnji ohrani vero v zakon, kar tudi opiše v odstavku, ki sem ga v celoti navedel.
Da, tovrstna vzajemna sprememba obratno-sorazmernega dopolnjevanja je možna. Ne le da je možna, je izredno plodna in bogata. Človeka napolni z novimi notranjimi spoznanji in uvidi. Tako postajaš bogatejši v spoznanju in umevanju fenomena imenovanega človek. Vsaj pri meni je tako.
Klimakterij je obdobje, ko vsi, ne glede na to, ali smo v nekem razmerju ali ne počasi začenjamo delati rezime, ki nas bo popeljal do takšne ali drugačne modrosti ter življenske izpolnitve. Vekakor je dobro tudi v tem obdobju posegati po poljudno-strokovni literaturi in si tudi z njo pomagati, a menim, da se je treba zavedati naslednjega:
– knjiga o nogometu še ni nogomet
– knjiga o ženski ni ženska
– knjiga o moškem še ni moški
– in knjiga o življenju še ni življenje samo
Človek je veliko več kot kemija, odnos med ljudmi in tudi med spoloma je več kot kemija, a ta več vsebinsko ni spoznaven v nobenem laboratoriju, v nobeni formuli. Ta več je notranje doživetje tega, kar človek je.. Psihologija, ki se temu fenomanu pozkuša vsebinsko najbol jpribližati pač ni “veda o duši”, temveč “veda o dužnih pojavih.” Pojav ali fenoman, ki ga lahko zaznavamo tudi laboratorijsko pa je le zunanja manifestacija vsebinskih procesov. In isto je tudi s procesom imenovanim klimakterij. Zato ponavljam, da cenim dejstvo, da je avtorica počakala s knjigo dokler ni sama doživela klimakterija.
Punce, če si katera še ni prebrala te knjige avtorice Christiane Northrup, naj to stori takoj.
Vsi odgovori v zvezi z našim stanjem so v tej knjigi, vse razlage o delovanju hormonov, prehrani, hujšanju…….bere se kot roman.
NUJNO si jo nabavite, jaz sem jo že nakajkrat prebrala, saj me vedno nekaj novega zanima.
To je biblija za menopavzo!!!
Zanimivo……veš, kaj se je meni zgodilo?
ko sem prebrala dejstva o valungah, jih sprejela, odprla oči…. so se valunge nehale., in sem čisto pomirjena 50.letnica.
Res, to je treba prebrati. Če bi to že prej vedela, v času PMS-ov v mladosti, bi čisto drugače reagirala.
Zato morajo to prebrati tudi mlade ženske z izrazitimi PMS.
Točno, morale bi prebrati tudi mlade ženske, samo imam občutek, da dokler nisi v tem obdobju in te kakšen simptom fino ne izmuči te take stvari sploh ne zanimajo….
Jaz sem jo prebrala pred 2 leti in sedaj ko sem jo ponovno vzela v roke so me zanimale popolnoma druge stvari, ki sem jih prej kar spregledala…..
To opazim tudi ko mlajšim kolegicam razlagam o svojih simptomih, težavah in rešitvah ter uspehih (v želji da se o teh stvareh končno začne naglas govoriti in se jih ne skriva kot nekaj sramotnega) pa vidim da kar težko poslušajo saj si ne morejo predstavljati kako hudo zna biti tole obdobje dokler ga ne doživiš, sprejmeš, se sprijazniš in ugotoviš, da ti je vse to dalo nekaj zelo pomembnega in odprlo oči kot si omenila. Ja avtorica v knjigi pravi, da gre v menopavzi za rojstvo same sebe….pa še res je kajne?!