ŽENSKA DEBATA
Vem, da je to bolj vprašanje za našega ginekologa, vendar vseeno: kako si ve ženske doma lajšate problem t.i. glivičnega vnetja. Kako pogosto se vam ta problem pojavlja in ali je res, da jogurt lahko stanje izboljša? Jest sm že sita tega, moj dohtar pa tako ali tako pozna samo antibiotike in maže, o prehrani in čem drugem pa nima pojma.
Prosim, pomagajte mi rešiti to frustracijo!!!!!!!
Jest bom eno prjavla, ki mogoče nima dost zveze…pa resno mislim, pa tud slučajno ne mislim koga žalit, ampak samo pomagat.
Kakšen uvod, ha?
Torej, nekje sem prebrala, da si dosti žensk po veliki potrebi briše zadnjico v nepravi smeri; to se pravi od zadaj naprej. In baje je ena izmed posledic tudi ta, ki jo opisuješ ti. Nisem pa prepričana, da točno ta, saj pač nisem ginekolog! Drugače pa nimam takih težav, zato ti kaj več ne morem svetovat, žal!
LP
PS Ali jemlješ kontracepcijske tablete?
Predvsem je važno, da pri umivanju ne uporabljaš nobenih tekočih mil ali zadev za tuširanje. Samo toplo vodo.
Jogurt pa pomaga bolj kot preventiva kot pa za zdravljenje.
Tisto, kar pravi dobra mačka pa tudi drži.
LP, Kaja
Brez skrbi, da imam že preštudirane te metode (brisanje, mila – čeprav mi je moj ginekolog priporočil Lactacid Femina za umivanje, ne vem). Je pa fora v tem, da so mi ravno kontracepcijske tablete zagodle ta komad. Naj bi se mi hormonsko ravnovesje porušlo ali nekaj takega. Sedaj tablet ne jemljem, pa ni nič bolje. Ni vprašanje higiene, niti menjavanja partnerjev – kaj naj pol človek naredi.
Tortica, jaz bi bil strasno vesel, ce bi bila to res samo zenska debata, pa na zalost ni. Te glivice so res problem za zenske, ampak so pa zoprne tut za moske (neznosno srbeca jajcka :-). Tudi po mojih izkusnjah ginekologi predpisejo obema Canesten kremo in Amoksiklav (killer antibiotik), pol pa pomagaj si, ce ne gre. Res bom vesel, ce bo kdo povedal kako metodo. Res je tudi, da se pojavijo pri jemanju tablet bolj pogosto, kot sicer. Higiena igra vlogo, valjda, ceprav mislim, da punce ze vedo, kako je treba brisati, da je prav. Dejte, prosim, kej povedat!!!
LP
Matej
Jest predlagam Cenasten (ponavadi pomaga), umivanje pa z Bionsenom za intimno nego ali pa Hygieio (lekarna)- važno je, da ima PH taprav (običajna mila imajo previsokega). Sicer pa res ne vem…
Ja, Canesten, pa ne pozabi tudi svojega dragega mazati z njim (daljsi cas), saj sicer pregnano hitro dobis nazaj! Jogurta si jaz notri ne bi tlacil tudi ce bi bil zenska.
Na pojavljanje glivic vpliva tudi stres in pa prehrane (predvsem sladka, začinjena in alkohol). Vzdržna pri tej hrani bodi vsaj med vnetjem, če se ji že ne moreš odpovedati ali pa vsaj ne pretiravaj z njo.
Jogurt res pomaga – vsak večer naj bi na vložek kapnila nekaj kaplic jogurta (da ti vzdržuje PH ravnovesje) in pa tudi pojest ga moraš kar dosti (oz. vsaj redno). Priporočljiv jogurt je Bifidus. Lahko pa pomočiš tampon v jogurt in ga za nekaj časa vstaviš v nožnico – tudi to pomaga.
Tudi mila za intimno nego so v redu, čeprav ni treba pretiravat.
Priporočliva je tudi uporaba kondoma, ker lahko vnetje nastane tudi zaradi vhoda semenske tekočine v nožnico. Ko pa se zdraviš zaradi gljivic, se mora obvezno zdraviti tudi partner, ker drugače zdravljenje nima smisla.
Upam, da nisem kakšnega pomembnega podatka pozabila in da ti bo kar sem napisala kaj pomagalo!
Aja, še to: vnetje lahko (in največkrat je tudi vzrok) nastane zaradi kontracepcijskih tablet in pa tudi pred (ali po) menstruaciji (to nisem čist sigurna kdaj).
Še nekaj: uporabljaj bombažno spodnej perilo, pij veliko tekočine (da ko greš na WC lulaš s curkom in tako odplakneš bakterije), spolovilo si umivaj (z vodo) po vsaki potrebi (če je le možno) in NUJNO pojdi na WC in se stuširaj po vsakem spolnem odnosu!!!!
To pa mislim da je zdaj res vse. Če se pa še kaj spomnim, se pa še oglasim.
LP, ena
pomaga ognjiceva zauba…..ce te zanimajo podrobnosti ti dam lahko tel cifro…. :).
Prvi znak glivičnega obolenja pri ženskah je bel močan tok, pri moških srbenje in rdeče pikce na glavici penisa. Če bel tok ni tako močan se da pri ženskah pomagat z navadnim jogortum in sicer: tampon namoči v jogurt in vstavi v nožnico za uro/dve Pri moških pa je takrat pomembna posebna higiena. Mojem fantu je dostikrat pomagalo to, da je posebno nego namenil penisu (umival samo z vodo, večkrat dneveno namazal s Canastenom). Ne pa imet spolnih odnosov brez kondoma in sicer tako dolgo, dokler njej ne izgine bel tok.Drugače se vse skupaj samo ponavlja in lahko traja non-stop.
Kaj pa je to ognjičeva zauba?
:))…mazilo z roz ki se imenujejo ognjic….
V mojem primeru je glivično vnetje (na srečo) izginilo takoj ko sem zanosila, sedaj imam 1,5 leta zdravega fantka in glivic nimam več, torej delajte otroke….
Keli
A se ognjičevo mazilo dobi tudi v lekarni?
Glivično vnetje se pojavlja pred zanositvijo in seveda tudi po njej….pač odvisno ….sama sem ga imala pred zanositvijo in ga imam tudi sedaj…takrat ko je malo huje-seveda Canesten krema in vaginalne tablete-važno je, da se oba (partnerja) zdravita istočasno….Mi je pa kolegica povedala, da njej tudi ne pomagajo tale zdravila in da je nekje slišala o česnu-ne se smejat-rekla je, da ga je preizkusila in da je pomagalo zelo…Torej-zrno česna je zavila v gazo-lahko tudi v kos povoja in si ga vstavila v nožnico…nekaj dni zapored (po nekaj ur)..in uspeh je bil viden-sama tega še nisem preizkusila..bom pa vsekakor v naslednjih dneh….in seveda je povedala-ni nikakršnega pekočega občutka ali neprijetnih vonjav-kot če ga jemo naprimer…..pa velik uspeha pri tej nadležni stvari,le redki so tisti srečneži, ki je nikoli ne spoznajo….pozdrav
nevem…poklici na to cifro in ga naroci…04 51 25 022
Za to pa predlagam, da pogledate forum o ginekologiji, tam že veliko piše o tem. Hrana in čokolada hitreje povzročita večjo občutljivost za glivice. Odkar ne jem več čokolade, so glivice izginile in jih že dolgo časa nisem imela. Partner pa se mora res zdraviti s Canestenom, ki ga dobi brez recepta v lekarni (kremo), čeprav je isto tudi za ženske le, da ginekolog predpiše, da dobiš zraven tubo. Naj povem še to, da jemljem tablete. Glivic nisem imela, dokler nisem začela z odnosi, takrat so se prvič pojavile. Stres prav tako poruši ravnovesje v kislosti in glivice dobijo pravo gojišče …
LP
Ginekologi se po mnenju, ali so mila kot je Laktacid koristna, razlikujejo med seboj. Namrec: ni vazen pH zunanjega spolovila, ampak znotraj, v sami vagini. Tam ze obstajajo t.im. laktobacili, bakterije, ki nam ta pH pomagajo vzdrzevati. Zaradi razlicnih vplivov se to ravnotezje lahko porusi, naselijo se skodlijve bakterije, pH se spremeni itd. Skratka: kar koristi laktobacilom, koristi noznici. Vendar umivanje noznice s takim milom (oz. sploh nobenim) ni priporocljivo! Bakterijska vnetja so pogosta, se bolj pa t. im. kandidiaze (glivicna vnetja) – to je sploh trdovratno in ce ni hkrati zdravljen partner, bo uspeh slab. So zdravili ze tvojega partnerja? Ce to omenis ginekologu, ti da zdravila za oba. Maze kot je Canesten bolj slabo pomagajo, ker se maze spet zunanji predel, zato so boljse vaginalete (svecke za vagino). Ali pa preprosto tablete, ki se absorbirajo v kri. Kontracepcijske tabletke porusijo naravno ravnovesje le blago, ne izrazito.
Skratka: v jogurtih je ta lahktobacil (malo poglej, kaj gor pise! npr. Lactobacillus acidophilus ipd.) in lahko ga v bistvu vneses v vagino – to mi je celo ginekolog priporocil. Vendar so se druga, ne tako “domaca” sredstva za vzdrzevanje pH (tablete, vaginalete), za kar lahko prosis ginekologa, da ti jih predpise. Ostale hokus pokuse pa odsvetujem, vnetje lahko zelo poslabsas! Ce te zelo pece zunanje spolovilo, ima blag baktericiden ucinek tudi kamilicni caj, s katerim se umij. Toda ne izpiraj noznice! Mislim, da je najbolje, da se nekaj casa zdravita oba partnerja.
Morda se to: dobro je piti veliko tekocine in se izogibati brisanju z isto brisaco – morda je v fazi vnetja se najbolje, ce uporabljate kar papirnate tudi po umivanju in jih zavrzete. Sicer pa lahko vnetje nastane tudi zaradi pregrobih spolnih odnosov in premajhne vlaznosti noznice. Tudi za to podrocje je treba poskrbeti!
Hja, jaz imam res silne pomisleke, koliko lahko mazanje s Canestenom pri moskih prezene glivice! Mazilo pri moskih ne izkorenini problema, to je samo praskanje po sipi od zunaj, potrebno je sistemsko zdravljenje!
Forum je zaprt za komentiranje.