zelva
Tista roza stvar je povsem lahko hemipenis, lahko pa je izpadla kloaka. Priporocljivo bi bilo, da zelvo odpeljes do veterinarja, ki se na plazilce spozna. Priporocam Ambulanto za ptice, male sesalce in plazilce na Veterinarski fakulteti, Cesta v Mestni log 47. Tel. 01/477 92 51.
m.
Zdravo,
prosim za nasvet iskušene lastnike želv.
2 želvi sem posvojila, preden bi romali ne vem kam. Dobila sem 2 rumenovratki (1 je velika 18cm, 2. 16cm). Trenutne pogoje imata obupne. Vendar sem tudi sama trenutno v stiski in jima ne morem omogočiti večjega akvarija. trenutno sta v plastičnem akvariju, ki sem ga dobila zraven skupaj s filtrom in grelcem. Vglavnem prostora nimata nič, ker sem jima dala še en kamen, na katerega bolj malo plezata. Mislite, da bi se našel kdo, ki bi mi odstopil kako primerno opremo za te dve že kar veliki želvi. Trenutno sem razmišljala o kaki dimenziji akvarija 100x50x50. Če v kratkem ne dobim akvarija, jih bom prisiljena odpeljati v kako zavetišče oz. podariti, ker ju ne morem opazovati kako trpita. Želela bi jima ponuditi čim več ugodja.
Hvala za nasvete.
Obupana rešiteljica
Živjo , v primeru da ne najdeš rešitve glede tili dveh želv se priporočam da jih jaz vzamem, imam ribnik zunaj in 5 želv. pišite mi na [email protected] LP
jaz imam dve mošusni želvici,ki nista več majhni ampak sta zelo zanimivi in ima vsaka svoj karakter…. res niti malo mi ni žal da nimam rumenovratk. so veliko manjše,meni osebno veliko lepše in nega ni nevem kako komplicirana. je pa res da prav tako potrebujeta kar velik akvarij….. želvice so zakon:)
Kaj pa ste naredili z želvo? Upam da je niste kar tako spustili v naravo.
dajaxxx – Joj- moram se zadržati- bom probala lepo povedati!
Zakaj za vraga neodgovorni in razvajeni smrklji kupujete ŽIVE ŽIVALI. In kaj mislite,da bo s psom ali mačkom kaj drugače! Čez 1 mesec bo ugotovila ne da so želve dolgočasne, ampak da je pes prezahteven! In kje je želva končala ? Kje bo pes končal, ko si bo vaš “biser” naveličal ga voziti zgodaj zjutraj na sprehod, ga hraniti, česati, cepiti…..
Lep pozdrav
Jaz imam želvo rumenovratko (veliko 16cm), sicer sem jo tudi jaz dobil od prijateljev, ki so se je naveličali. zanima me, če jo lahko dam poleti v ribnik, ki je zelo velik in sicer:
– dolg približno 20m in širok približno 10m
– globok je 3-4m
– ni ograjen (ne verjamem da bi kam daleč odšla)
– v njem zagotovo ni nikakršnih drugih želv (močvirske sklednice…), ki bi jih izpodrinila
– v ribniku je res zelo veliko rib (večinoma krapi)
– je v neposredni bližini hiše
Kaj se vam zdi? Jo lahko dam v tak ribnik, saj jo imam zdaj v akvaterariju, ki je pa postal zanjo že premajhen. Premišljujem, da bi jo pa pozimi dal v klet na zimsko spanje, spomladi in jeseni pa bi tudi bila v ribniku, dokler ne bi postalo premrzlo.
In prosim brez komentarjev o nekem neodgovornem ravnanju z želvo, saj zanjo zelo lepo skrbim in bi ji rad nudil boljše pogoje (večji prostor….). pa prosim brez komentarjev o izpodrivanju drugih želv, saj jih tam pri nas ni.
Hvala za odgovore in lp!
Graptemys pseudogeographica kohnii – Mississippijska zemljevidovka
RAZŠIRJENOST
Območje, ki ga naseljuje želva zemljevidarica je predvsem južni del ZDA, kjer jo najdemo v porečju rek Mississippi in Missouri. Naseljuje počasi tekoče z vegetacijo zarasle reke in obrežja.
VELIKOST
Samice zrastejo do 28 cm in so precej večje od samčkov, ki ponavadi ne presežejo 18 cm dolžine.
OPIS
Zemljevidarice spadajo v družino sklednic, rod Graptemys pa obsega več kot 10 vrst želv, ki žive predvsem v vodi. Želva je razpoznavna po rjavem zgornjem delu katerega dopolnjujejo črne lise. Hrbtne plošče so pri nekaterih vrstah iz tega rodu zelo zobate in so gledane s strani podobne žaginim listom. Plastron je enobarvno rumen poslikan s koncentričnimi črnimi vzorci in ravno oblikovan. Koža je temno siva do črna popisana z dolgimi bledo rumenimi črtami. Za očesom imajo želve izrazito rumeno črto v obliki črke V. Oko je rahle roza barve in lepo okrasi dokaj monotono varovalno barvo želve.
OSKRBA
Potrebuje čim večji aquaterarij saj je zelo živa in rada raziskuje. Če imamo dno pokrito z drobnim akvarijskim peskom ga rada razbrskava in išče zasuto hrano. Velik del dneva lenari na kopnem, kjer se sonči in greje zato namestimo žarnico nad kopenski del. Dnevna temperatura vode in zraka naj se giblje med 24-28 stopinj, nočna pa je lahko nižja od 20-24 stopinj. Želva ob primerni prehrani raste dokaj hitro in poleti je zanjo najprimernejši primerno ograjen vrtni ribnik s stoječo ali počasi tekočo vodo in kopnim delom po katerem se večkrat sprehodi v iskanju hrane. Z leti postanejo do oskrbnika zelo zaupljive kadar pa se prestrašijo se lahko celo za cel dan umaknejo na dno ribnika.
PREHRANA
Želve te vrste so vsejedke in jim tekne tako rastlinska hrana kot hrana živalskega izvora zato ne priporočam zasaditve vodnih rastlin v prostor kamor bomo žival naselili. Tudi pri hranjenju naj bo njihov jedilnik čim bolj pester. Hranimo jo z vodnimi rakci, ribami, koščki mesa, ki ni mastno ali žilavo ter tovarniškimi pripravki za hranjenje vodnih želv zunaj v ribniku pa živali ujamejo tudi marsikaterega polža, deževnika ali žuželko. Plavajoč listič regrata, deteljice ali solate včasih zelo hitro izgine z gladine ribnika. Vodne želve se hranijo le v vodi saj le tako lahko pogoltnejo hrano. Tako se z nabrano hrano na kopnem urno napote v vodo.
Trachemys scripta scripta – Rumenovratka ali rumenolična želva (Yellowbelly slider)
RAZŠIRJENOST
Želva naseljuje jugovzhodni del ZDA (Virginija, Georgija, Karolina,…) kjer daje prednost počasi tekočim in stoječim vodam poraslim z vegetacijo.
VELIKOST
Samice zrastejo 23-28 cm, samci so manjši in dosežejo dolžino 15-22 cm.
OPIS
Želva je zelo podobna nam dobro znani rasi rdečevratki in se od nje razlikuje po široki rumeni lisi, ki se za očesom spušča proti spodnji čeljusti. Oklep je ovalne oblike pri mladih osebkih skoraj okrogel. Zgornji del oklepa je zelene barve popisan z rumenimi in črnimi črtami. Tudi kožni vzorec je enakih barv. S starostjo barvitost želve močno potemni in se obarva črnorjavo. Plastron je raven enobarvno rumen okrašen z črnimi pikami. Barvna skladnost živali z okoljem kjer prebiva želvo dobro prikrije pred sovražniki.
OSKRBA
Želva je dnevna žival, ki se zelo rada sonči na štrlečih delih iz vode in obrežju. V nevarnosti hitro zdrsne (slider) v vodo in si v globini poišče skrivališče. Je zelo okretna tako na kopnem kot tudi v vodi. Aktivna postane pri temperaturi nad 12 stopinj, pod 10 stopinj C pa se želva odpravi prezimovat. Kot hišna žival potrebuje velik ogrevan akvaterarij s temperaturo zraka in vode med 22-28 stopinjami C. Zagotovimo ji sončen suh del kopnega, ki ga dodatno osvetljujemo oziroma ogrevamo z žarnico. Želve so zelo radovedne in rade raziskujejo. Ko se enkrat navadijo oskrbnika ne bežijo ampak čakajo na hrano s katero se napote v vodo, kjer jo razkosajo in pogoltnejo. V poletnih dneh jih lahko prenesemo v ograjen vrtni ribnik, kjer naj nebi bilo rib in vodnega rastlinja kajti jedilnik gizdavih želv je zelo pester.
PREHRANA
Želodec želve je pri pravi temperaturi in optimalni kondiciji živali skoraj nenasiten vendar s hranjenjem ne pretiravajmo. Manjše živali hranimo večkrat na dan z manjšimi obroki. Od tovarniških pripravkov uporabljajmo hrano za vodne želve kot npr. posušeni vodni rakci, ribe, tubifeks, briketi za želve, naravno pa si lahko poiščemo oziroma nalovimo sami npr. razne ličinke in žuželke, enhitreji, tubifeks, manjši polži, deževniki, postranice (gammarus), mokarji itd. Ker je želva vsejedka ji ponudimo tudi rastlinsko hrano npr. listič solate, regrata, deteljice itd.
ŽIVLJENSKA DOBA
Pri pravilni oskrbi doseže starost preko 40 let.
Uporabljate iskalec http://www.tukano.si
Pozdravljena, Pikomony!
Mi imamo doma majhno vodno želvico. Kupljena je bila lani, je pa vrsta Kitajska progasta želva. Je res zelo majhna oz. zelo počasi raste. Zaradi selitve in prihoda novega družinskega člana smo se odločili, da želvico z vso opremo prodamo (akvaterarij, pesek oz. kamenčki, skala, kjer se želvica sonči, filter za čiščenje vode, grelnik vode, termometer, UVA in UVB lučka).
Če želiš, ti lahko pošljem par fotk!
Lp, Mirjana